Başucumda Kitap

Ruhdanlık

7 Kasım 2019

Kitap:Ruhdanlık | Yazar: Beril Erem | Yorumlayan: Kübra Mısırlı Keskin


Ruhdanlık | Beril Erem

Birbirinden güzel on yedi hikayeden oluşan bir öykü kitabı Ruhdanlık. Oldum olası hikayelere düşkün biri olarak benim için okuması oldukça keyifli bir kitaptı. Her hikaye kitapta ayrı bir kapıyı araladı bana.

Ruhdanlık | Konu

Lades’te

Eskilerin büyükannelerini, evin ortasında yanan odun sobasının verdiği o sıcacık huzurla anımsarken eski aşkların naifliğine göz kırptım.

Terapi’de

Evlilik konusunda hangimizin daha aklı başında olduğunu sorguladım aslında Ayşe Melike’nin mi yoksa benim mi? 🙂 Zıt kutuplar birbirini çeker teorisinin evlilikte geçerli olmadığı kanaatimi de perçinledim hikaye bitince. Belki de evlilik en iyi kendimize benzeyen biriyle yapılandır kim bilir.

Sızı’da

Bir annenin acısına ortak olurken, onun da aslında bir evlat olduğunu unutup annesini acıtışını boğazımda bir yumruyla okudum.

Yarım Gölgeler’de

Işık Özen’i okurken Belgin Doruk canlandı gözlerimin önünde. Ve bir anne ile evladın her ne olursa olsun birbirlerinin gözlerinden okuyabilecekleri sevgi ve minnete tanıklık ettim.

Sade’de

Hiç susmayan iç sesiyle haykıran, aldatılan bir kadının penceresiz odasındaki duvar oldum ve tüm yakarışlarının bana çarparak ona yansımasını izledim. Ve her çarpışta ne kadar hikaye karakteri aynı olsa da benim gözümden onlarca kadın geçti, sevdiği insanın aldatışının yıkıntılarından çıkmaya çalışan.

Ah Müzeyyen’de

Heveslerine yenik düşen bir adamın geç kalan pişmanlığını okurken zamanında olmayan her türlü yakarışın anlamsız olduğunu hissettim. Eş olanın en önemli özelliğinin sana yaşattığı huzur olduğunu, kalıplaşmış bir anlayış olsa da dış güzelliğin sadece heyecan vereceğini çok güzel anlatmış yazar.

Mavi Kelebekli Kız

Eksiklik yeter ki ruhunda olmasın, dedirtti bana. Mesela merhametin yoksa, empatiden yoksunsan ve en önemlisi sevgi yoksa benliğinde hayatta hiçbir engeli aşamazsın. Sadece ilerlediğini zannedersin ama geriye dönüp baktığında bir arpa boyu yol alamadığını anlarsın. Oysa ki bir uzvun yoksa mesela bacağın, gayret ettiğinde ruhunun koşarken seni de taşıdığına hayretle tanık olursun. Derya’nın “şimdi bunları okurken üzüldüğünüzü tahmin edebiliyorum. Farkında olmadığınız bir gerçeğin varlığını yeni idrak etmiş, anlamış insanların şaşkınlığını yaşıyorsunuz belki de. Aynı okulda okuduğum sınıf arkadaşlarımdan biri dahi olabilirsiniz. Öyleyse sizin için daha da üzüldüğümü bilmenizi isterim” cümlelerinin doğruluğundan şüphe eden var mı? Hayatlarını kolaylaştırmak yerine onlara acıma duygusu adı altındaki bakışlarımız değil ki istedikleri, dünyalarını paylaştığımızı hissetmek. Sevgili Beril’in de dem vurmak istediği gibi; birbirimizin ruhuna mavi kelebekler uçurabildiğimiz bir dünya harika olmaz mı?

Yelkovan Zamanı’nda

Bir kadının nasıl hissizleştirildiğini ve sindirildiğini içimden çığlıklar atarak okurken, bir yandan da yapılan eziyetin, haksızlığın yanına kar kalmadığını görerek, ilahi adalet terazisinin şaşmayacağına olan inancımı perçinledim.

Ruhdanlık | Yorum

On yedi katlı Ruhdanlık apartmanının her katı ayrı bir yaşam. Hissedilenler, hissedilemeyenler, acılar, aldanmışlıklar, kalp ağrıları, umutlar, aşkın bin bir hali, öfkenin en kırmızı tonu ve daha dile bile gelemeyen onlarca duygunun sizleri çağırdığı on yedi farklı hayat. En az birinde o hikayenin baş karakteri sensin, okuduğunda bana hak vereceksin.

Beril Erem’in kelimeleri istediği gibi şekillendirişine söylenecek bir şey zaten yok. O kadar kıvrak ve sürükleyici bir anlatıma sahip ki kitabı eline aldığında bitirmek için inanılmaz bir istek duyuyorsun. Bilmediğim birçok kelimeyi dağarcığıma katması da benim için kitabın ayrı bir güzelliği.

Ben Beril Erem’in kalemiyle hayat verdiklerini merakla okudum ve inanın hepsinin tadı damağımda. Kitabı bitirdiğinizde Beril Erem’in hikayelerine dergimizdeki Uykusuz Klavye köşesinden devam edebilirsiniz. Çünkü tarzı bağımlılık yapıyor benden söylemesi.

Yolun açık kelimelerin sihir olsun sevgili Beril.

Yazar Hakkında

1976 yılında İstanbul’da doğdu. Ege Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde lisans, Bahçeşehir Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansını tamamladı. Halen editörlük de yaptığı SenVeBen adlı online dergide “Uykusuz Klavye” köşesinde yazmayı sürdürmektedir. Yazarımız evli ve iki kız çocuğu annesidir.

Kitapları:
• Ruhdanlık

Keyifli okumalar,
Kübra Mısırlı

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Beril Erem 7 Kasım 2019 at 11:45

    Kübracım,
     
    Şu satırları sana gözlerim dolmuş, boğazımda dolu dolu bir minnet hıçkırığı ile yazıyorum inan ki… Yazar olarak bütün zaaflarımızı, tutkularımızı, toplum önünde konuşmaya çekindiğimiz, toplumun hoş karşılamayacağı düşüncelerimizi, hayal gücümüzün ürettiklerini kalemimizle damlatırken satırlarımıza, aslında insan olarak da şeffaflaşıyoruz, görünür oluyoruz bir anlamda. Ve o noktadan sonra da istiyoruz ki o satırları okuyanlar ile aramızdaki o şeffaflık, hiç kopmayacak, zamanla da güçlenecek bir duygu ve düşünce bağına dönüşsün.
     
    Ben yolun çok başındayım. Ancak anlattığım hikayelerde hissettiklerimi, beni düşündüren meseleleri, üzüntülerimi okuyanların da paylaştığını görüyor ve o bağı ilmek ilmek her bir öyküde kuracağımıza her geçen gün daha da inanıyorum. Beni buna inandıran da elbette sizin yorumlarınız, iltifatlarınız.
     
    Çok ama çok teşekkür ediyorum.

  • Yanıtla Kübra Mısırlı Keskin 7 Kasım 2019 at 14:47

    Berilcim;
    yorumumu beğenmene çok sevindim, öncelikle bunu söylemek isterim. Demek ki doğru hissederek dile getirebilmişim. Zaten sitedeki sıkı takipçilerindenim ama hikayelerini bir kitap olarak okumak inan çok keyifliydi.
     
    Yeni öykülerinde buluşmak üzere Berilcim 🙂

  • Yanıtla Demet Uncu 7 Kasım 2019 at 16:41

    Kübra Hanım, bir kitap bu kadar güzel bir dille özetlenebilirdi herhalde. Kitabı okumaya başlayıp daha da derine inmek istiyor insan. Beril Hanım’ı da ayrıca çok tebrik ediyorum. Ne güzel yazanlarla birarada olmak.
     
    Sevgiler

  • Yanıtla Kübra Mısırlı Keskin 7 Kasım 2019 at 20:01

    Merhaba Demet Hanım; güzel cümleleriniz ne kadar mutlu etti anlatamam 🙏🏻🙏🏻 Çok teşekkürler 😊😊

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan