İremushka’nın Panosu

Çocuklarla Kaliteli Vakit

3 Nisan 2020

Yazı: Çocuklarla Kaliteli Vakit | Yazan: İrem Savaş

Merhaba, epey zaman ayrı kaldıktan sonra sizlerle tekrar bir yazıda buluşmanın heyecanı içindeyim. Arka fonda “Imany – Slow Down” parçası çalıyor.

Biraz karamsar biraz da meraklıyız; malum içerisinde bulunduğumuz Covıd-19 günleri hepimizi şaşkına uğrattı ve ciddi can kayıplarımız oldu. Pozitif kalmak fazlasıyla zor biliyorum ama bir de küçük ev arkadaşları var bazılarımızın yanında, evet çocuklarımızdan bahsediyorum. Öncelikle hepinize sağlıklı günler diliyorum ve bol hijyen sağlanmasını temenni ediyorum.

Özellikle küçük yaş grubundaki çocuklarla çalışan bir İngilizce öğretmeni olarak bu süreçte sizler için çocuklarınızla iletişiminizi destekleyecek, beraber keyifli vakit geçirmenizi sağlayacak aktivite önerilerinde bulunmak istedim.

Başlamadan önce çocuklara bu sürecin nasıl anlatılması gerektiği konusunda sizinle küçük birkaç bilgi paylaşmak istiyorum. Öncelikle sakin kalmalı ve evde geçireceğiniz zamanı kaliteli kılmanın yollarını düşünmelisiniz. Az sonra size bu konuda destek olacağım. Benim her zaman savunduğum bir şey var ki çocuklara karşı dürüst ve samimi olmamız gerektiği. Bir olayı ya da durumu çocuğa aktarırken önemli olan, doğru kelimeleri seçmek ve doğru ses tonunda konuşmaya devam etmektir. Yaşlarına uygun bir dil ile çocuklarla konuşmak, durumun getireceği kaygı ve korkunun önüne geçer.

Evde haber kanallarının sürekli açık olmamasına dikkat edin. Çocuğunuzun bulunduğu ortamlarda, endişe senaryoları içeren konuşmalar yapmamaya özen gösterin. Bilgiyi nereden alacağınızı iyi değerlendirin ve güvendiğiniz haber kaynaklarını belirleyip, sınırlandırın. Bunu sadece çocuklar için değil, kendiniz için de uygulayın.

Evinizde, el yıkama ve çok yakın temaslarda bulunmama gibi kendi önlemlerinizi belirlerken, bunları çocuğunuzun da dahil olduğu bir aile sohbetinde duygularınızı da paylaşarak konuşabilirsiniz.

Hazırsanız sizler için derlediğim aile aktivitelerine başlayalım:

Çocuklarla Kaliteli Vakit

* Bu aktiviteleri uygularken rutine sadık kalmak çok önemlidir. Öngörmesi güç bir yaşamın içinde öngörebileceği akışların olması çocuğa kendini güvende hissettirir.

En Sevdiğin Kitabı Seçme Oyunu

İlk olarak çocuktan en sevdiği kitabı, kitaplığından seçmesi istenir. Sonrasında ebeveyn kitabı çocuğa farklı ses tonları kullanarak okur hatta konsantrasyou arttırmak için çocuktan kitabında içinde geçen örneğin kedi kelimesini duyduğunda alkış yapması istenir. Böylece çocuğun kitaba odaklanması ve her kedi kelimesini duyduğunda alkış yapıyor olması sağlanır. Daha sonra kitaptan yola çıkarak bir soru sorulur. Örneğin; “Sence bu kedinin ne gibi özellikleri olabilir?” Çocuktan cevabını resmetmesi istenir. Unutmayın ki hayal gücü çok önemlidir ve onların dünyasında her şey olabilir.

Ayna Oyunu

Çocukların kendini ifade edebilmesi, çekinmeden sıkıntısını ya da duygusunu dile getirebiliyor olması son zamanlarda daha da önemli bir hal aldı.

Çocuk ve ebeveynler sırayla ayna olur. Biri ayna olurken diğeri de karşısına geçer, ayna olan çocuğun yaptığı devinimleri öykünerek aynısını yapar. Güldürücü devinimler çocukların daha çok hoşuna gider. Nasıl devinimler yapılacağı konusunda çocuk özgür bırakılmalı ve kısıtlanmamalıdır.

Ebeveyn yol gösterici olamalıdır. Gündelik sıkıntılarını ebeveyn rahatlıkla anlatabilmeli ve bunun bir rutin haline gelmesini sağlamalıdır. Çocuk bu oyun ile hızlı düşünme ve düşündüğünü hızlı bir şekilde uygulama yetisi, taklit yetisi, dikkat yetisi kazanır.

ORFF Çalışması

Kaç yaşında olursa olsun çocuğundan yaşlısına, sağlıklısından engellisine herkesin sanatsal olarak ifade etme gücü vardır.

Orff yaklaşımında beynin sağ (duygusal) ve sol (bilişsel) tarafı birlikte kullanıldığı için öğrenme kalıcıdır. Kültürel ve sosyal öğrenmede etkili sonuç verir. Çocuklarda birçok kişisel potansiyel gelişim alanları vardır ve ORFF bunları destekler.

  • Sözel Zeka
  • Matematiksel Zeka
  • Görsel Zeka
  • Müziksel Zeka
  • Bedensel Zeka
Sizlere ORFF çalışması yapabileceğiniz bir YouTube linki iliştiriyorum şuraya 👇🏻

Hayat renkli, günler sağlıklı olsun..

İrem Savaş

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Pınar Sude Genç 5 Nisan 2020 at 13:10

    👏🏻🎈

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan