Yurt Dışı Gezi

Avrupa’nın Popüler Çocuğu Barselona

13 Mayıs 2020

Yazı: Avrupa’nın Popüler Çocuğu Barselona | Yazan: Melih Daşgın

Yurt dışına gidelim mi? Nereden başlayalım? Çok uzak olmasın; yemesi, içmesi de çok farklı gelmesin. Hem eğlence olsun hem tarih. Hem alışveriş yapalım hem gezelim. Bir de ek olarak denize girelim mi? Hadi o zaman Avrupa’nın popüler çocuğu Barselona’ya gidiyoruz.

Barselona

Barselona; İspanya’nın en büyük ikinci şehri, Katalunya Özerk Bölgesi’nin de başkentidir. Resmi dilleri İspanyolca’ya benzeyen Katalanca ve İspanyolca’dır. Peki nedir bu Katalan kelimesi? Öyle bir yer mi var ve Barselona ve Katalan kelimeleri neden hep aynı cümle içerisindeler?

“Katalan” kelimesinin kökeni yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Latin kökenli kişi anlamında gelir. Katalunya da bu halkın yaşadığı şu anki Barselona ve çevresinin oluşturduğu bölgedir.

Katalan vurgusu Barselona’da her daim ön planda tutulmaktadır. Çünkü uzun yıllardır, aleni veya gizli bir şekilde gerçekleştirilen protestolarla, bağımsızlık çabası içerisindeler. Kökenleri olan Katalan halkının egemen olduğu bağımsız bir ülke olma idealleri her zaman mevcut. Son dönemde tansiyon hâlâ çok yüksek. Çok büyük eylemler ve doğru orantılı olarak büyük yaptırımlar yapılan bu hareketlerin merkezi ise Barselona.

Vize istiyor mu?

Bu birlikteliği sağladıktan sonra Barselona’yı gezmeye başlıyoruz. Öncelikli iş vize. Barselona vize istiyor mu? Evet. Barselona ülkemiz vatandaşlarından vize istiyor.

Peki Barselona’ya ne zaman gidelim?

İstanbul ile aynı enlemde olan Barselona, kıyısı bulunduğu Akdeniz’in tüm özelliklerini taşımakta. Yazları aşırı sıcak, kışları ise ılıman. Mayıs-ekim arası sıcak severler için harika bir zaman dilimi. Denize girme alternatifi de bu aylarda bir artı.

Sıcak sevmeyenler içinse geri kalan diğer aylar ideal. Kışın ortalama sıcaklık 10-16 arası. Bu da demek oluyor ki aşırı soğuk olmadan, rahat bir şekilde şehir gezisi. Tek fark, yazları artan festival ve etkinliklerin bu aylarda olmaması.

Barselona’yı nasıl gezelim?

Avrupa’nın, hatta belki de dünyanın, yürüyerek gezilebilecek en güzel şehirlerinden. Hiç yokuş olmaması, gezilecek yerlerin birbirine yakın oluşu ve her köşe başında sizi bekleyen bir sürpriz yüzünden yürümek en güzel alternatif.

Yürümeyi sevmiyor veya tercih etmiyorsanız, şehri örümcek ağı gibi saran metro, her yere ulaşım imkanı sağlayan otobüsler ve tramvaylar sizi bekliyor.

Yazı: Avrupa’nın Popüler Çocuğu Barselona | Yazan: Melih Daşgın

Şehir içi ulaşım alternatiflerinden birisi olarak “hop on hop off” otobüs turlarını da söylesek yanlış olmaz. Bu otobüslerde aynı gün içinde inme ve geri binme hakkınız var. Bu sebeple, alacağınız biletle hem otobüs ile şehir turu yapabilir hem de istediğiniz yerde inerek, orayı gezip, sonraki otobüse binip bir sonraki noktaya gezerek devam edebilirsiniz.

Barselona’da konaklama?

Plaza Catalunya adında bizdeki Taksim Meydanı’na benzer bir meydan ve çevresi konaklamak için en ideal yer. Plaza Catalunya’dan doğan La Rambla’yı da bizdeki İstiklal Caddesi’ne benzetirsek, ikinci sıradaki yerimiz de burası kabul edebiliriz. La Rambla Caddesi adeta şehrin can damarı. Turizm adına her şeyi bulabilirsiniz. Doğal olarak buradaki konaklamalar biraz pahalı. Ama yakınlarında alternatif yerler bulmanız mümkün.

Bu iki yer dışındaki alternatifler ise zevkinize göre seçilebilir. Eğer tarihi bir kısım olsun, dar sokaklar olsun isterseniz Barri Gotic/Ciutat Vella, yok tercihimizi modern yapılardan yana kullanalım derseniz Eixample, denize yakın isterseniz Barselonata, gece hayatı sever iseniz El Raval tam sizlik.

Bu arada Barselona evlerde konaklama imkanı olarak oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Birçok şehre nazaran, çok sayıda ev bulabilir, seçim yapmakta zorlanabilirsiniz 🙂

Barselona’da nereler gezilir?

La Rambla

Barselona gezi listesinin ilk sırasında. Tam bir turizm cenneti. Sayısız güzel dükkanı, müzeyi, sokak sanatçısını ve hediyelik eşyaların en güzellerini burada bulabilirsiniz.

Plaza Catalunya

Barselona için başlangıç noktası diyebiliriz. Her yere gezinizi buradan başlayıp, burada bitirebilirsiniz.

La Boqueria Market

La Rambla Caddesi üzerinde bulunan bu pazar/market karışımı yerde daha önce hiç görmediğiniz meyve ve şekerlemeleri tadabilir, harika yemekler yiyebilirsiniz.

Yazı: Avrupa’nın Popüler Çocuğu Barselona | Yazan: Melih Daşgın

Park Guell

İspanyol sanatçı Antoni Gaudi tarafından yapılmış (ki bu ismi ilerleyen anlarda daha çok duyacaksınız) bir park. Rengarenk seramiklerle bezeli duvarları ve farklı mimarisi ile görülmeye değer.

La Sagrada Familia

Gaudi’nin şaheseri, Barselona’nın yıldızı! Barselona’dan görmeden gelinmeyecek bir şey var ise o da burasıdır. Şu ana dek hiç görmediğiniz bir mimari ve sıra dışı bir tasarım. İçi ve dışı ayrı zaman harcanarak gezilip görülecek bir yer. Ama içerisi için uzun sıraya dikkat. Biletinizi online almanızı tavsiye ediyorum.

Casa Battlo

Gaudi’nin zengin bir aile için tasarladığı, diğer yapıtları gibi farklı ve renkli bir bina. Binanın içi, terası ve dış görünüşü birbirinden güzel.

Casa Mila (La Pedrera)

Daire ve ofislerden oluşan bir rezidans. Yine Gaudi’nin bir başyapıtı. Zaten görür görmez Gaudi’ye ait olduğunu anlayacağınız Casa Mila’nın kendisi ve çatısı gerçekten görülmeye değer. Şehrin kuş bakışı bir görüntüsünü de burada bulabilirsiniz.

Nou Camp

İşte futbol mabedi. Bilmeyen yoktur Barselona Futbol Klubü’nü. Dünyanın en popüler futbol takımlarından birisi olan bu şehrin takımının stadyumu da en az kendisi kadar popüler. Turistler için turlar oluşturulmuş. Kulübün sayısız başarılarının anlatıldığı ve kupaların sergilendiği bölüm, kulüp tarihinde oynayan efsaneleşmiş futbolculara ait kişisel eşyalar, soyunma odalarının ve tribünlerin gezisi, şampiyonlar ligi kupası ile fotoğraf çektirmek… Eğer futbolu seven birisi bu satırları okuyorsa ne kadar heyecanlandığını tahmin etmek zor değil 😊 Mutlaka görün!

Barri Gotic

Bir nevi Old Town. Evlerin yapısının değiştiği, daralan sokakların olduğu, hane halkının sokaklara taştığı tarihi kent merkezi.

Barselona Cathedral

Şehrin en büyük kilisesi. İçinden ziyade dışı oldukça ihtişamlı. Giriş ücretsiz ama kıyafet kısıtlaması söz konusu.

Yazı: Avrupa’nın Popüler Çocuğu Barselona | Yazan: Melih DaşgınPicasso Müzesi

Barselona’dan görmeden dönmemeniz gereken en önemli yerlerden bir diğeri. Ressam denince akıllara gelen ilk isimlerden biri olan Picasso’nun değişik, farklı eserlerini, yerinde gezmek ayrı bir keyif.

Parc de la Ciutadella

Aile olarak seyahat edenlerin liste başı olan bu parkta, büyük bir hayvanat bahçesi, oyun alanları ve yeşil alanlar bulunmakta. Hayvanat bahçesinde özellikle yunusların şovunu kaçırmamanızı tavsiye ediyorum.

Fundacio Joan Miro Müzesi

Şehrin yetiştirdiği bir diğer sanatçı Joan Miro. Farklı tarzını, kullandığı canlı renklerle başarılı bir şekilde anlatmayı başarmış olan Joan Miro, modern sanatın en güzel örneklerinden.

MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya)

İçerisinde Katalan, Roma, Gotik, Barok, Rönesans dönemlerine ait eserleri de barındıran devasa bir sanat merkezi. Ben çok hızlı gezerim diyenin bile en erken bir saatte ayrılacağı cinsten. Sanat severler kendilerini cennette hissedebilir.

Teleferic de Montjuic ve Montjuic Kalesi

En güzel Barselona manzarasını izleyebileceğiniz bu kale ve sizi buraya getiren 750 metre uzunluğundaki keyifli teleferiği ile farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Transbordador Aeri del Port Estacion de Montjuic

Eğer denizi teleferikle kat etmek, Barselona plajlarını yukardan görmek isterseniz Transbordador Aeri del Port Estacion de Montjuic gibi uzun bir isme sahip olan bu teleferik tam sizlik. Teleferik yanında bulunan cafenin manzarası gerçekten harika. Bu yüzden cafenin deniz tarafı ile iç taraf fiyatları farklı.

Poble Espanyol

Barselona, Katalunya ve İspanya’nın tarihten günümüze kadar olan yaşam şekillerini, halkın yaşam alanlarını, evlerini, geleneklerini görebileceğiniz bir nevi minyatür yerleşim alanı. İçerisinde yaşam yok, turistler için oluşturulmuş bir gezi güzergahı.

Barseloneta

İşte Akdeniz’de olduğunuzu anladığınız an. Barselona’da her yer eğlence kokuyor ama burası yani bu plaj başlı başına insanların rahatladığı, tüm stresten kendilerini arındırdıkları bir plaj. Evet belki deniz olarak bizim sahillerimizden daha düşük seviyede olabilir ama eğlence anlamında üst seviyedeler. Her türlü su sporundan, plaj aktivitelerine, partilerden, etkinliklere burada bulmak mümkün. Unutmadan plajdaki demirden yapılmış koca balık heykelini ve üst üste konan 4 katlı “L’estel Ferit” anıtını görmeden gelmeyin.

Yazı: Avrupa’nın Popüler Çocuğu Barselona | Yazan: Melih Daşgın

Flamenko

Buralara kadar gelmişken Flamenko gösterisi izlememek olmaz. Şehirde çok sayıda alternatif var. La Rambla Caddesi ortalarında, Placa Reial diye çok tatlı bir meydan bulunmakta. Burada kime sorsanız göstereceği Los Tarantos adlı bir mekân var. Fiyat olarak diğer pahalı yerlere oranla oldukça makul. Burada Flamenko izlemenizi tavsiye ediyorum. Biz çok keyif aldık. Ama salon küçük ve talep çok. Bileti önceden almanızda fayda var.

Tibidabo

Deniz seviyesinde bulunan Barselona şehrinden 520 metre yüksekte, dağın tepesinde kurulmuş bir lunapark. İlk cümleye inanmanız biraz güç oldu sanırım ama durum gerçekten de böyle. Hatta yeni de değil, taa 1900’lü yılların başında yapılmış bir yer. Yüksekten korkan birisi iseniz vazgeçin 😊 değilseniz harika aletler sizi bekliyor.

Barselona pahalı mı?

İşte seyahat severlerin en çok merak ettiği konu. Belki de seyahate yön veren ilk etken. Barselona’da kullanılan para birimi Euro. Kur farkını düşünmeyecek olursak aslında şehir herkese, her keseye göre farklı alternatifler sunmakta. Eğer düşük bütçeli bir seyahat tercih ediyorsanız, konaklamanızı Plaza Catalunya’ya uzak bir yerde seçip, turistik olmayan yerlerde yiyip içerek bu amacınızı gerçekleştirebilirsiniz. Sonuç olarak ne bir Londra kadar pahalı, ne de bir Üsküp kadar ucuz. Ama bu kavram zamana göre değişir, onu da söylemek lazım. Yüksek sezon olan yaz mevsimi, şehrin en pahalı olduğu dönemdir.

Barselona’da ne yenir?

Yeme içme konusuna gelince, merak etmeyin aç kalmazsınız. Tipik bir Akdeniz ülkesi ve damak tatları çok farklı değil. Deniz ürünleri ağırlıklı. Her damağa göre bir tat mevcut.

Tapas diye adlandırılan atıştırmalıklar mevcut. Her şef bir tapas uydurmuş. Kimileri çok lezzetli ve orijinal, kimileri ise ekmeğe domates sürülerek önüne koyan cinsten. İçeriğinin ne olduğunu öğrenip öyle sipariş vermenizi tavsiye ederim.

İkinci sırada Paella geliyor. Tıpkı tapaslar gibi paellanın da türlü türlüsü var. Paella nedir derseniz bildiğiniz pilav. Ama işte deniz ürünlü, beyaz etli, kırmızı etli halleri ile zenginleştirilerek sunulunca otantik oluyor 😊

Sangria… İspanya’nın suyu. Her yerde kolayca bulabilirsiniz. Kötü yapan yer yok onu bilin ama 😊

Gezilecek yerler arasında bahsettiğim La Boqueria Market yeme içme konusunda size çok yardımcı olacaktır. Her türlü damak tadına uygun ürünler en taze halleriyle orada. Hatta o kadar talep çok ki yemeğinizi yerken arkanızda bekleyen insanlar garanti…

Barselona’ya veda vakti…

Şu hususu söylemeden geçmeyelim. Dünyanın her yerinden yoğun bir şekilde gelen turistlerin baş belası kapkaç ve hırsızlık maalesef Barselona’da biraz fazla. Bu konuda gözünüzü korkutmak istemiyorum ama siz yine de eşyalarınıza sahip olun.

Keyifli seyahatler.
 
 

❗️Not:

Barselona, sitemiz yazarlarından Ali Ballı tarafından 07 Ekim 2018’de de kalem alınmıştı. O yazıya da göz atmak isterseniz linki tıklayabilirsiniz 👉🏻 Barselona Barselona
 
 
Melih Daşgın

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan