Satır Arası

Kendiyle Barışık Olmak

22 Mayıs 2020

Yazı: Kendiyle Barışık Olmak | Yazan: Nalan ErpolatBarışmak…

Sevginin davranışta vücut bulmuş hali. İçinde pek çok şeyi barındırıyor içten gelen bir barışma. Barıştım seninle demek, “Sevdiğim için kızgınlığım geçti” demek. “Seninle iletişimi kesmeye içim el vermiyor, seni özlüyorum, seni duymak ve görmek istiyorum” demek.

Barışmak, kavuşmaktır; kavuşmak hayattaki huzurdur.

Kendine Küsmek

Kendine küsmek birdenbire olmaz aslında. Yaşama küser önce insan. Hayatta tutunacak dalları elinden kaçırdıkça, birey önce etraftaki insanlarla arasını açar farkında olmadan. Başarmak istediklerini ya da sahip olmak istediklerini başkalarında görmek içten içe onlara karşı öfkeyi doğurur, sonra da kendine öfkelenir insan. Kendini yargılar sürekli, “yapamadın, başaramadın, alamadın…” diye diye geride kalan ömrünü de tüketir.

Bu hale geldikten sonra insanın kendisiyle barışması zor gibi gözükse de imkansız değildir. Barışabilir her zaman insan kendisiyle ve hayatıyla.

Kendinden Beklentileri Azaltmak

Herkes tabii ki her şeyin en güzelini yapmak ister ama her an her şeyin en iyisini yapmak insan üstü bir durumdur. Herkes her şeyde iyi olmak ve her şeyi yapmak zorunda değildir. Hayatta bazı şeyleri tercih etmek şarttır. Tercihleri yapıp o yolda kararlı yürüyebilmek insanın kendine yetmelidir. Bu durumda, insan hem hayatından zevk alır hem de kendisine kızmayacağı için kendisiyle barışık olur.

Kusursuz Benlik Yoktur

Akademik anlamıyla “benlik” bireyin kendisine yönelttiği duygu ve düşüncelerin toplamıdır. Herkes kendisinin akıllı olduğunu, güzel olduğunu, yetenekli olduğunu düşünmek ister ama asla kusursuzluk insanoğlu için değildir. Kendileriyle barışık olmak isteyen insanlar, kusurlarını bilen, kabul edebilen insanlardır. Hele bir de kendi kusurlarıyla dalga geçip bunlara gülebiliyorlarsa, barışık olmayı en iyi şekilde başarmışlar demektir.

Herkesi Kabul Edebilmek

Kendisiyle gerçekten barışık olan insanlar, herkesi olduğu gibi kabul edebilirler. Tüm insanlığın tek tipten oluşmadığını, her mizacın hayat için ayrı bir renk olduğunu bilen insanlardır. Tabii ki yakınlık konusunda seçimleri vardır, her mizaçtaki insanla çok yakın arkadaş olmayabilirler ama herkesi olduğu gibi kabul ederek, kimsenin alanına girmeden, kimseyi değiştirmeye çalışmadan hayata devam edebilirler.

Pişman Olmak, Teşekkür Etmek, Özür Dilemek

Kendisiyle barışık olan bireylerin de tabii ki hayat akışında yaptığı hataları olur. Gerektiği kadar pişman da olabilirler bu hatalara ama bu pişmanlıklar hatayı tekrarlamamak üzeredir. Hataya takılıp fazla üzülmek ve hayatı adeta orada durdurmak, hayata ve kendine küsmekle sonuçlanır.

Öte yandan kendisiyle barışık insanlar, iletişimlerinde ve etkileşimlerinde insanlara karşı hata yaptılarsa, bunu gurur meselesi yapmazlar. Rahatlıkla özür dilerler. Aynı şekilde başkalarından bir iyilik, güzellik gördükleri zaman da teşekkür ederler. Özür ve teşekkür hiç zor gelmez kendisiyle barışık insanlara çünkü onlar bilirler ki hayat insanlarla etkileşimini gerektirir. Etkileşimlerde de her zaman güzellikler ve yanlışlıkla yapılan hatalar vardır. Bunların gereğini yapmak da hayatı gerektiği gibi yaşamakla eş değerdir.

Kendisiyle barışık olan insan yaşamayı gerçekten sever. Her insanın güçlü ve güzel yanları vardır, bunları öne çıkarabilenler kendileriyle barışık olur ve eksikleri için çok da yorulmadan çalışırlar. Barışık olma hali sevme hali ile çok benzer olduğundan, kendisiyle barışık olan insanların ışığı genelde etrafa da yansır. Kendisiyle barışık olan insanlar sevilen insanlardır.

Barışmak, sevmek ve sevilmek güzeldir.

Nalan Erpolat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Pınar Sude Genç 31 Mayıs 2020 at 23:04

    Maalesef mükemmelliyetçi bir insan olduğum için kendimle barışmaya çalışma sürecim –Yalnızlık Bir Yankıdır‘da anlattığım gibi- beni çok yormuştu. Ama kendimle barışık olduğumu düşündüğümden beri de hayata karşı daha enerjik ve umut dolu olduğumu fark ettim. Ve kişi kendisiyle barışık olmayınca aynı zamanda özgüven sıkıntısı da yaşıyor sanırım genelde. Nerede duymuştum hatırlamıyorum ama şu cümleler bana çok doğru gelmişti:
     
    “Bir insan size söz verir ve sözünü tutarsa ona güvenirsiniz. Sürekli söz verip tutmayan bir insana asla güvenmezsiniz. Kendinize de verdiğiniz sözleri tutmamanız, özgüveninizin zedelenmesine sebep olur.”
     
    Dolayısıyla kişi kendisiyle barışık olunca verdiği sözleri yerine getirmek daha kolay bir hale gelir diye düşünüyorum.
     
    Sevgiler 🎈

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan