İremushka’nın Panosu

Kokular Ve Ruh Halimize Etkileri

9 Temmuz 2020
Yazı: Kokular Ve Ruh Halimize Etkileri | Yazan: İrem Savaş
Merhaba sevgili SenVeBen okurları;

Artık aileden birileri olduk ve düzenli olarak da evlerinize konuk oluyoruz. Hâl böyle olunca da zevklerimiz, düşüncelerimiz, tarzımız derken, bizi oldukça tanıdığınızı düşünüyorum.

Kokulara karşı hassasiyetimi ve parfüm sevdamı da bilmeyen kalmamıştır; hâlâ varsa bu beni üzer 😀

Peki, kokuların karşı tarafa aktardığı duygu ve düşünceleri hiç merak etmiş miydiniz? Etkisi tahmin ettiğinizden daha büyük olan bir kavram bu. Şimdiden keyifli okumalar dilerim.

Bana bazen tam olarak şu oluyor; “Ayyy bu tam çocukluğumda ziyaret ettiğimiz o ev kokuyor” ya da “Heh işte bu tam da annemin eskiden kullandığı koku” gibi. Evet, kokular hafızamızı tetikliyor. Toronto Üniversitesinde yapılan araştırmalar da bu teoriyi güçlendirir nitelikte.

Yiyeceklerin aroması nasıl iştahımızı etkiliyorsa kokular da aynı şekilde duyguları tetikleyebiliyor hatta anımsatabiliyor. Bazı kokular enerji verdiği gibi bazıları yatıştırıp uyku getirebiliyor. İnsanoğlunun en eski ve en gizemli duyusu olan kokuların enerjisi saymakla bitmeyecek kadar çok. Şimdi gelin hep beraber bazı kokuların insan psikolojisi üzerindeki kalıntılarını birlikte inceleyelim.

Yasemin

Kaygı ve depresyon belirtilerine iyi geldiği bilinen kokulardan biri de yasemin bitkisi. Güzel görüntüsü ile de yeterince dikkat çekiyor diye düşünüyorum. Ayrıca da etki yaratan kokular arasında. Günlük rutinime nasıl ekleyebilirim diye sorarsanız da bence yaseminli yeşil çay tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda sindirim sisteminize de etki sağlayacaktır.

Vanilya

Sevenin bayılarak kullandığı, sevmeyenin evine sokmadığı meşhur koku. Ben bayılanlar arasındayım. Hatta vücut kremi, duş jeli seçerken elim hep vanilyaya gider. Parfümlerimde de vanilya esansı olmasına özen gösteririm. Siz hangi taraftasınız?

Ayrıca gerçek bir vanilya çubuğu dünyanın en pahalı baharatları arasında gelir. Vanilya çubuğu maliyetli bir alternatif olduğundan vanilya aromaları, mumlar yakarak mutlu ve rahatlatıcı bir ortam elde edebilirsin. Bir gün size mumlarla ilgili de bir köşe hazırlayıp, en sevdiğim mumları sizlerle paylaşabilirim.

Tarçın

Ben bu kokunun turunçgiller ile birleşimine de bayılıyorum. Sadece koku olarak değil, tarçını su şişemde de mutlaka bulunduruyorum. Hem sindirim sistemimi hızlandırıyor hem de tatlı isteğimi büyük ölçüde kesiyor.

Tarçın kokusunun özelliklerine gelirsek beynin odak arttırma ve hafızayı güçlendirme gibi, özellikle çalışırken bize çok yardımcı olacak faydaları bulunuyor.

Lavanta

Ben lavanta kokusundan pek hoşlanmayan taraftayım. Ama uyurken yastığa damlatılan lavanta yağının yaydığı kokunun ne kadar rahatlatıcı olduğunu da test etmiş biriyim. Genelde böyle işe yarayan kokuları ya da bana fayda sağlayacak besinleri sevmesem de tüketmeye özen gösteririm.

Lavantanın anksiyete adı verilen endişeli, kaygılı olma durumlarında da rahatlatıcı etkisi olduğunu da duymuştum.

Oryantal ve turunçgillerden meyveli ve çiçekli seçeneklere kadar, yüzlerce farklı aroma bulunmaktadır.

Parfüm seçerken kendimize uygun kokuyu nasıl belirlemeliyiz?

• Bir düğün, ilk buluşma ya da gece dışarı çıkmak için olsun, özel bir anınızda kokunuzun ruh halinizi yansıtmasını istersiniz. Resmi durumlar için kehribar, misk, paçuli gibi notalar ile odunsu parfüm ailelerinden gelen hafif parfümler popüler birer seçimdirler.

• Seksi veya romantik hissettiğinizde, portakal çiçeği, çiçekli ve oryantal prfüm ailelerinden gelen kokular çok daha zengin ve daha derin aromalar verdiklerinden mükkemmel bir seçim olacaktır.

• Bir iş toplantısına gidiyorsanız ve iyi bir izlenim bırakmak istiyorsanız, gül, kehribar, yasemin veya vanilya gibi biraz daha cesur bir şeyler denemekten çekinmeyin.

• İş yerimizde çok fazla zaman geçirmekteyiz. Bu nedenle çalışma ortamımıza uygun bir koku seçmek çok önemlidir. Gün boyu çok baskın olmayacağından çiçekli veya meyveli aroma ailelerinden gelen hafif, taze ve hassas parfümlere yönelin ve ofiste aşırı miktarda sıkmamaya özen gösterin.

Hayat renkli, günler şeker 🍭

İrem Savaş

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Nimet Canbayraktar 9 Temmuz 2020 at 18:02

    senveben.biz.tr‘in devamlı takipçisi olan ben, sizin parfüm tutkunuzu bilmiyordum ama memnun oldum. Zira ben de aynı tutkuyla bağlıyım parfümlere. Mutlaka, içeriğinde neler var diye tek tek araştırırım alacağım zaman. Vanilya kokusuna bayılırım, artı pudra kokulu parfümler de hoş oluyor.
     
    Ayrıca, çok haklısınız, neler neler hatırlatır koku. Konuşmaya gerek kalmaz.
     
    Parfümüm, olmazsa olmazım. Almak için, her zaman elimin altında bir listem vardır.
     
    Bundan sonra daha sıkı takipçiniz olacağım kesin.
     
    Bu arada, daha önce yasemin hiç dikkatimi çekmemişti ama son zamanlarda, bir çok parfümün içeriğinde var ve benim de hoşuma gidiyor.
     
    Güzel kokulu günler size.

    • Yanıtla İrem Savaş 11 Temmuz 2020 at 21:26

      Değerli yorumunuz için öncelikle teşekkür ederim. Farklı kokulara açık olduğumdan koku önerilerinize de açığım.
       
      Her koku beni de böyle alıp geçmişteki bir anıma, mekana götürür…
       
      Hayat renkli, günler şeker 🍭

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan