Gastronomi

Tropikal Meyvelerin Renkli Dünyası | 1

18 Kasım 2020

Yazı: Tropikal Meyvelerin Renkli Dünyası – 1 | Yazar: Pelin Erem

 

İndeks

Tropikal Meyvelerin Renkli Dünyası 👉🏻 Birinci Bölüm
Tropikal Meyvelerin Renkli Dünyası 👉🏻 İkinci Bölüm

 

Tropikal Meyvelerin Renkli Dünyası | 1

 
Gastronomi köşemin konusunu tropikal meyveler olarak belirledim bu ay. Neden diye soracak olursanız sebebi basit; içimiz açılsın diye. Tropikal meyveler denizi, güneşi, sıcağı, seyahati, hayattan keyif almayı hatırlatıyor bana. Göz alıcı renklerine bakınca içim açılıyor, enerjim yükseliyor, taptaze kokularının ciğerlerime dolduğunu hayal ediyorum.

Moralimizi yüksek tutmaya çalıştığımız pandemi günlerinde sizi de bu keyfe ortak etmek istedim. Son dönemde yaşadığımız olumsuzlukları bir süreliğine geride bırakıp tropikal meyvelerin renkli dünyasını gelin birlikte keşfedelim.

Tropikal meyveler yıl boyunca sıcaklıkların 18 derecenin altına düşmediği, bol yağış alan bölgelerde yetiştiriliyor. Vitamin içeriği zengin olan bu lezzetli meyveler dünyanın pek çok yerinde yerel ekonomilere can veriyor.

Ananas

Tropikal Meyveler: AnanasÜlkemizde kolay ulaşılabilir tropikal meyvelerden biri olan ananas Adana, Mersin ve Antalya’da yetiştiriliyor. Anavatanı Güney Amerika olsa da, Kosta Rika ve Filipinler günümüzde en önemli ananas yetiştirme merkezleri. Pek çok meyvenin aksine ananasın çekirdeği bulunmuyor. Yüz ila iki yüz kadar çiçeğin bir araya gelmesiyle yalnızca tek bir ananas oluşuyor.

Ananas tek başına tüketildiği gibi et yemeklerinin, pizzaların, sosların içerisinde de kullanılıyor. Çoğunluğu sudan oluşan bu meyve yüksek lif oranına sahip, C vitamini ve antioksidanlar açısından zengin bir gıda. Üstelik ananasın 100 gramı yalnızca 50 kalori.

Mango

Tropikal Meyveler: MangoMango Hindistan’ın ve Pakistan’ın millî meyvesi, Bangladeş’in ise millî ağacı olarak kabul ediliyor. Üç yüz yıl yaşayabilen mango ağaçları uzun ömürleriyle olduğu kadar 35-40 metreye varan uzun boylarıyla da dikkat çekiyor. Düşünün ki; Hindistan’da yiyeceğiniz bir mango, üç yüz yıl önce yaşamış bir İngiliz’in hayatında ilk defa tattığı mango ile aynı ağaçtan geliyor olabilir. Ülkemizde Antalya’nın öncülük ettiği mango yetiştirme denemeleri başarıyla sürdürülmekte.

Anavatanı Güney Asya olan bu meyve sos yapımından tatlı yapımına kadar pek çok farklı tarifte kullanılıyor. 100 gramı 60 kalori olan mango sulu içeriğe sahip, besleyici bir meyve.

Ejder Meyvesi

Ejder Meyvesi“Pitaya” ya da “pitahaya” olarak da bilinen ejder meyvesi kaktüsgillerden bir bitki. Bu bitki yalnızca geceleri çiçek açıyor. Anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika olan ejder meyvesi günümüzde Asya’da da yetişmekte. Son yıllarda Adana ve Mersin gibi çeşitli illerimizde de denemelere başlandı.

Ejder meyvesi beyaz etli kısmında yer alan çok sayıda siyah çıtır çekirdeğiyle birlikte tüketiliyor. Ferahlatıcı ve sulu bir tada sahip olan bu meyve C vitamini ve kalsiyum bakımından zengin. 100 gram ejder meyvesinde 60 kalori bulunmakta.

Papaya

PapayaAnavatanı Güney Amerika olan papaya tek bir gövdenin üzerinde pek çok adette yetişiyor. Üç yıl sonra meyve veren papaya ağaçlarının ömrü en fazla sekiz yıl oluyor. Dış görünüşü kavunu andıran papayanın ortasında çok sayıda siyah çekirdeği mevcut.

Papaya kolay bozulabilen tatlı bir meyve. İçerisinde sindirim sistemine faydalı olan papain isminde özel bir enzim var. Lif içeriği yüksek olduğundan diyetlerde tüketmek için oldukça ideal. Türkiye’de sınırlı miktarda papaya yetiştiriliyor. 100 gramı 43 kalori olan papaya C vitamini, beta-karoten ve folik asit bakımından zengin.

Rambutan

RambutanAnavatanı Güneydoğu Asya olan rambutanın dış kabuğunda yer alan saçakları oldukça egzotik bir görünüme sahip. Bu saçaklar diken gibi algılansa da aslında yumuşak bir yapıda. Dünyanın en büyük rambutan yetiştiricisi Tayland. Ülkemizde Antalya’da yetiştirilmesine karşın az bilinen bir meyve.

Rambutan mayhoş bir tada sahip. Çabuk bozulan bir meyve olduğu için raf ömrü oldukça kısa. Likopen deposu kabuğunun altında yumurtayı andıran etli bir meyvesi var. İnsanlar ve hayvanlar için toksik olan iri çekirdeğinin yenmemesi gerekiyor. Yüksek lif içeren rambutanın 100 gramı 82 kalori.

Hindistan Cevizi

Hindistan CeviziYüksek nem ve sıcaklık isteyen hindistan cevizi Türkiye’de yetiştirilemiyor. Güneydoğu Asya’da yetişmekte olan bu meyve üç kilogramı bulabiliyor. Ağacın boyu otuz metreye kadar ulaştığından hindistan cevizlerini toplamak zahmetli bir iş. Bazı yerlerde bu görev için maymunların kullanıldığı iddia ediliyor.

Palmiye ağacı familyasından gelen hindistan cevizi kozmetik, enerji, tekstil gibi bir çok sektörde kullanılmakta. Meyvenin etli kısmı işlenerek hindistan cevizi yağı ve sütü elde ediliyor. Hindistan cevizinin tepe kısmı kesilerek içindeki su bir pipetle içilebiliyor. Bu içecek Asya sokaklarında oldukça popüler bir lezzet. Doymuş yağ oranı yüksek olan meyvenin 100 gramı 354 kalori olduğu için dikkatli tüketilmesi gerekiyor.

Bir diğer tropikal bir meyve olan, kokusuyla meşhur durian‘la daha önce keyifli bir söyleşi gerçekleştirmiştik. Bir sonraki gastronomi yazımda tropikal meyvelerin baştan çıkarıcı dünyasında yeni keşifler yapmak dileğiyle.
 
 
Pelin Erem

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Emel Erem 19 Kasım 2020 at 15:46

    Papaya aaahh olsa da yesem, bir de mangostin. Pandemi bitse gezsek, görsek ve yesek.
     
    Ellerine sağlık Pelincim, şöyle bir gezdim yazınla birlikte tropik diyarlarda.

    • Yanıtla Pelin Erem 9 Nisan 2021 at 16:43

      Çok teşekkürler annecim. En kısa zamanda bol bol yeriz inşallah, şimdilik bu şekilde idare ediyoruz 🙂

  • Yanıtla Burak Süalp 15 Ocak 2021 at 12:32

    İkinci yazıyı okuyunca dönüp buna da bir kere daha bakmadan edemedim. İştahım iyice açıldı. Emel Hanım’ın dediği gibi, pandemi bitse de rahat rahat gezip yesek bunlardan. Sevgiler!

    • Yanıtla Pelin Erem 9 Nisan 2021 at 16:45

      Çok doğru söylemişsin sevgili editörüm. Bakınca insanın hem iştahı, hem de gözü gönlü açılıyor 😀

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan