Gastronomi

Tropikal Meyvelerin Renkli Dünyası | 2

13 Ocak 2021

Yazı: Tropikal Meyvelerin Renkli Dünyası – 2 | Yazar: Pelin Erem

 

İndeks

Tropikal Meyvelerin Renkli Dünyası 👉🏻 Birinci Bölüm
Tropikal Meyvelerin Renkli Dünyası 👉🏻 İkinci Bölüm

 

Tropikal Meyvelerin Renkli Dünyası | 2

 
Renkleriyle içimizi açan tropikal meyveler yüksek besin değerleri ve birbirinden leziz tatlarıyla yüzümüzü güldürüyor. Yüksek sıcaklık ortalamaları isteyen bu meyvelerden bazıları küresel ısınma nedeniyle ülkemizin güney sahillerinde artık yetiştirilebiliyor.

Marketlerde ithal tropikal meyveler bulmak mümkün ancak taneyle satılıyor, fiyatları cep yakıyor. Üstelik kısa sürede tüketilmesi gerektiği için çoğu zaman tazeliklerini koruyamıyorlar. Ülkemizde tropikal meyvelerin bilinirliği henüz fazla değil. İklim değişikliği ve talep artışıyla birlikte ilerleyen dönemlerde bu meyvelerle daha sık karşılaşacağız.

Liçi

LiçiDört mevsim yeşil kalan bir ağacın meyvesi liçi. Anavatanı Çin’in güneyi olan bu meyve bir zamanlar Çin’de “kral meyvesi” olarak da biliniyormuş. Liçiyi yemesi oldukça rahat; kırmızı-pembe tonlarındaki ince ve sert kabuğu kolayca soyulabiliyor. Kabuğunu soyduğunuzda açığa çıkan meyve yarı-saydam bir görünümde. Ortasında yer alan kahverengi çekirdeğinin tüketilmemesi gerekiyor. Yumuşak bir yapıda olan liçinin tadı tatlı bir üzümü andırıyor.

Liçi günümüzde Çin, Hindistan, Vietnam, İsrail gibi ülkelerde ve ABD’nin bazı eyaletlerinde yetiştirilmekte. Ülkemizde ise Mersin’de yetiştiriliyor. C vitamini açısından çok zengin bir meyve. Yaklaşık üç santimetre çapında olan liçiden dokuz adet yediğinizde bir günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılayabiliyorsunuz. Sodyum içermeyen liçinin 100 gramı 66 kalori değerinde.

Jackfruit

JackfruitAnavatanı Güney Hindistan olan jackfruit büyüklüğüyle insanı şaşkına çeviriyor. Ağaçta yetişen en büyük meyve olan jackfruit ortalama 10-15 kilogram geliyor. Şimdiye kadar yetişmiş olan en büyük jackfruit 42.72 kilograma ulaşmış ağırlığıyla Guinness Dünya Rekorları listesindeki yerini almış. Neredeyse bir insan ağırlığında olan bu meyvenin ağaçtan düşüşünü hayal bile edemiyorum.

Güneydoğu Asya ülkelerinde yetişen jackfruit Bangladeş ve Sri Lanka’nın millî meyvesi. Ülkemizde Antalya’da yetiştirilmekte. İncir ve dut ailesinden olan bu meyve binlerce çiçeğin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Meyvenin dış yüzeyi pütürlerle kaplı. Oldukça etli ve yağlı olan jackfruit, Güneydoğu Asya mutfağında tatlı yapımında ve ana yemeklerde sıklıkla kullanılıyor. Çekirdekleri pişirildiği takdirde tüketilebiliyor. Alternatif tıpta da faydalanılan meyvenin 100 gramı 95 kalori.

Çarkıfelek Meyvesi

Çarkıfelek“Passion fruit” olarak bilinen çarkıfelek meyvesi sulu bir meyve. İçinde çok sayıda yenebilen çekirdek yer alıyor. Çekirdekleri yerken meydana gelen çıtırtılar pek çoğumuz için keyif verici. Jöle kıvamındaki iç kısmı mayhoş bir tada sahip. Yerken kimi zaman yüzünüzü ekşitebiliyorsunuz, ancak aynı zamanda ferahlatıcı bir etkisi de var. Çarkıfelek meyvesinin anavatanı Güney Brezilya. Dünya üzerinde büyüklük, renk ve şekil açısından farklılık gösteren yüzlerce çeşidi bulunuyor.

Çarkıfelek meyvesi sakinleştirici etkisiyle bilinen passiflora çiçeğinin meyvesi. Özellikle tatlı ve sos yapımında tercih edilse de meyve suyu olarak da tüketiliyor. Ülkemizde Mersin’de yetiştirilen çarkıfelek meyvesinin A ve C vitamini içeriği yüksek. 100 gramında 97 kalori bulunuyor.

Mangostan

MangostanMangostan “meyvelerin kraliçesi” olarak adlandırılıyor. İsmine bakıldığında mango ile ilişkili gibi gözükse de aslında herhangi bir benzerlikleri yok. Güneydoğu Asya’da bulunan adalar bu meyvenin anavatanı. Kallavi bir kabuğa sahip mangostanı soyarken elleriniz mora boyanıyor. Beyaz renkli ve yumuşacık olan içi ilk bakışta sarımsağı andırıyor. Mangostan ağızda eriyen, sulu ve tatlı bir meyve.

Mangostanın ülkemizin mevcut iklim koşullarında yetişmesi mümkün değil. Bol yağış isteyen mangostan kuraklığa ve dona karşı dayanıksız. Bu koşulları sağlayabilen çok az ülke olduğu için sınırlı sayıda yetişen, pahalı bir meyve. Mangostan alternatif tıpta yararlanılan lifli bir gıda. Antioksidanlar açısından oldukça zengin. Yaklaşık bir portakal büyüklüğünde olan mangostanın 100 gramı 70 kalori değerinde.

Yıldız Meyvesi

Tropikal Meyveler: Yıldız“Starfruit” ya da “carambola” olarak da bilinen yıldız meyvesi adını kesildiğinde oluşan yıldız şeklinden alan, sulu bir meyve. Balmumunu andıran kabuğu da dâhil olmak üzere meyvenin tamamı tüketilebiliyor. İçerisinde yer alan çekirdekler yenebilir olsa da tadı hoşunuza gitmeyebilir. Bu çekirdekler bir bıçak yardımıyla kolaylıkla temizlenebiliyor. Yıldız meyvesi asidik bir yapıda, portakal ve greyfurtu andıran mayhoş bir tada sahip. Anavatanı Sri Lanka ve Endonezya olan bu meyve Asya’da içecek olarak da satışa sunuluyor.

Yıldız meyvesi ülkemizde Alanya’da yetiştirilmekte. İstilacı bir bitki türü olduğu için doğal ortamı dışında yetiştirilirken dikkatli olunması gerekiyor. %91’i sudan oluşan yıldız meyvesinin C vitamini oranı yüksek. Düşük kalori içeriğiyle dikkat çeken bu meyvenin 100 gramı yalnızca 31 kalori değerinde.

Bağışıklığınızı yüksek tutmak için meyve tüketmeyi ihmal etmeyin.
 
 
Pelin Erem

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Burak Süalp 15 Ocak 2021 at 12:28

    Sevgili Pelin, bu sefer yazıyı yayına hazırlarken de, okurken de tok karnına yapmaya özen gösterdim. Yine de canımın çekmesini engelleyemedim. Bizleri gıyablarında bu meyvelerle tanıştırdığın için teşekkür ederim. Kalemine sağlık sevgili arkadaşım.

    • Yanıtla Pelin Erem 9 Nisan 2021 at 17:56

      Ben de zorlanıyorum vallahi sevgili editörüm, gastronomi yazılarını kaleme almak/editlemek kuvvetli bir irade gerektiriyor 😀

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan