Açık Pencere

Işık

30 Haziran 2021

Yazı: Işık | Yazan: Şen Erişen

“Işık olmadan göremezsiniz” dedim. Merceği, aynaları anlattım. “Işık nedir? Nasıl davranır? Nasıl görürüz?” diye sordum. “”Işık kaynağı nedir? Bir kaynaktan ışık nasıl oluşur? Güneş’teki patlamalar nasıl ışık verir? Akkor lambalar, floresan lambalar, neonlar falan… Işığın yolu nasıl gider? Doğrusal mıdır, köşeyi döner mi?” bunları anlattım. Gölge, yarı gölge nasıl oluşur? Doğrusal gittiğini ispatladım bunlarla.

Işık havada mı hızlı gider, suda mı, camda mı?” diye sordum.

Bu nasıl soru der gibi baktılar. Onların ilgi alanlarına teğet bile geçmeyen bir soruydu. Hiç merak edip düşünmemişti birçoğu. Bir kısmı daha önceden biliyordu, ona bilmek denirse tabii. Bir çeşit ezberlenmiş bilgilerdi. Öğrenme arzusundan kaynaklanmayan, “Bunlar sınavda çıkacak bak” denildiği için öğrenilmişlerdi.

Bunlar yetmezmiş gibi hiç sormadıkları halde daha neler anlattım onlara. İlgilenmeyi hiç düşünmedikleri pek çok şey daha vardı önlerinde anlatacağım.

Camda ışık yolunu değiştirirse ne olur, onu anlattım, çizdim, yazdım. Işık hızı sabit midir, değişir mi, onu sordum. “Işığın renkli olması nelere bağlıdır? Renk nedir? Neden gökyüzü mavi, bulutlar beyaz görünürler?” ve daha pek çok şey…

Kimi daha önce öğrenmişti kimi de bir şeyler hatırlıyordu. Ne önemi vardı ki bunlar onların soruları değildi! Ama ben bunlar onlara sonra lazım olacak, diye anlattım durdum.

“Işığın yapısı nasıldır? Tanecikli midir, dalga gibi midir?” sorularına cevap arayan deneyleri, kuramları açıkladım. Işığın kütlesiz tanecikler olduğunu destekleyen deneyleri, kuralları konuştuk öğrencilerimle. Dinlediler!

“Işık dümdüz giden enerji yüklü taneciklerdir” dedim. “Kim söyledi?” bile diye sormadılar! Kuzucuklarım benim. Onlara neydi ki bunlardan! Onlar sormadılar ama ben “Isac Newton” dedim. “Aa a tanıyoruz, biliriz Newton’u” deyip gülüştüler. Onlar gençtiler, içlerindeki ışıkla ilgilendiler.

“Işık bir dalgadır” deyince hiç şaşırmadılar. Onlara “dalga geçmeyi” sordum. Mutlu oldular! Onların dilinden konuşunca bana daha bir sıcak baktılar. Ben de onlara. 15-16 yaşlarındaydılar. Yürekleri yaşam enerjisiyle çarpıyordu. Hayat onlar için sevinç, eğlence, müzik ve hayalleriydi.

“Dalga” dedim, “Denizde olur” dediler. Gülümsedim. “Dalga boyu, genlik, frekans” dedim. Beklediler. “Radyo dalgaları, melodilerin tınısı, sesler, renkler ve ışık” dedim, “hepsi bir çeşit dalgadır.”

“Devam edin hocam” dediler.

“Ultraviyole, röntgen ışıkları gibi görünmez birçok türü var dalganın” dedim. “Tanıyoruz” dediler.

Devam ettim:

“Her şey bir ışınım, bir frekans, bir dalgadır. Kimi görünür kimi görünmez. Bazı yöntemlerle varlıklarını buluruz. Atomun da titreşimi vardır. Her şey bir titreşimdir. Küçük, büyük dalga boylu titreşimler.”

“Gözlerinizi kapatıp sakinleşin. Sırtınızı dayayıp bekleyin.”

“Gözlerinizin önüne, kulaklarınıza gelen, hangi titreşimler var dikkat edin. Sınıfa giren güneş ışığını, camdan içeri giren çam kokusunu, benim sesimi, kalp atışlarınızı dinleyin. Hepsini hissedin. Bunlar sizin algılayabildikleriniz. Ya algılayamadıklarınız? Âşıksanız, aşkınızı yoksa annenizi, babanızı, sevdiklerinizi düşünün. Her birinin verdiği farklı farklı hislerin ayrımına varın. Üzüldüğünüz anı hatırlayın bir de. Neler duyumsadınız? Kalbinizin hangi teli titreşti? Fark ettiniz mi? Şimdi gözlerinizi açın. Siz hangisi olmak isterdiniz? Görünür, görünmez, kırmızı, yeşil, uzun, kısa, neşeli, hüzünlü bir ışık! Ya da düşünün bakalım siz hangi ışıksınız?”

“Ben, kalp ağrısı, gönül yarasıyım.”

“Ben, pembe bir ışığım.”

“Ben, karanlıkta parladım.”

Ne güzelmiş!

“X ışınıyım hocam, bilinmeyenim!”

Gülüşmeler!

“Mor ışığım, küçük dalga boylu, girişken…”

“Acıyım ben, hocam.”

“Ben, neşeyim, sıcacık ekmek kokusu gibi!”

Harikasınız!

“Siz hocam, siz hangisisiniz?”

“Siz söyleyin, ben hangisiyim?”

Cevap beklediğimden çabuk geldi:

“Siz “sevgi ışığısınız” hocam!”

“Evet, evet. Siz “sevgisiniz””
 
 
Ben öğretmen; Sevgi…
Sınıf: 6/Fen A.

 
 

Not: İsimlerimiz bizim hayat titreşimimiz, yaşam ışığımızdır.

 
 
Şen Sevgi Erişen
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

9 YORUMLAR

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 30 Haziran 2021 at 13:13

    Okumak heyecan vericiydi… kendi yazdıklarımı… çok güzel… Anlatmak, anlaşılmak güzel… Dinlemek, dinlenmek de…

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 30 Haziran 2021 at 15:15

    Şen ablacım, öncelikle aramıza hoş geldiniz. Sizinle aynı dergide olmak büyük mutluluk benim için. Birlikte çıktığımız bu yeni yolculuğun olağanüstü manzaralar sunacağına eminim.
     
    Sevgiler 🤗❤️

  • Yanıtla Ali Bolat 1 Temmuz 2021 at 22:45

    Keyifle okudum. Konu benimle de ilgili olduğu içindi galiba. Öğrenciliğimi ve öğretmenliğimi hatırladım. Işığın cama nasıl girip nasıl çıktığını da. Nasıl bir ışık olduğumu çıkaramadım. Işığın kırınımını, suyun kaldırma kuvvetini anlattığımın yarısı kadar da ATATÜRK’ü ve cumhuriyeti de anlatsaydım keşke.

    • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 1 Temmuz 2021 at 23:18

      İlginiz için çok teşekkür ediyorum. Çok sık laboratuvara giren bir fen öğretmeniydiniz. Öğrencilerimize fen dersini sevdirdiniz ve öğrettiniz. Onlar büyüdüklerinde de sizi hep saygı ve sevgile andılar.
       
      Hangi titreşim olduğunuza gelince; “Saygı sevgi edep ve bilgi ışığısınız” diyebilirim.
       
      Saygılarımla.

  • Yanıtla Fırat Mehmet Eroğlu 2 Temmuz 2021 at 03:33

    Saygıdeğer Şen Sevgi Erişen öğretmenimiz, çok güzel, etkileyici bir kısa hikâye bu yazdığınız. Kutlarım sizi… Yaydığınız ışık sayesinde biz de sevgi ışığı okurlarız. Işıklı kaleminiz hep ışısın hayat için…

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 2 Temmuz 2021 at 22:05

    Yıllardır okuyan, yazan ve en önemlisi düşünen ve seven bir insan, bir yazar olarak bu beğeniniz beni çok mutlu etti. Hep birlikte “Işık kalemler” olmak dileğiyle saygılarımı sunarım.

  • Yanıtla Atakan Balcı 29 Temmuz 2021 at 15:29

    Işığın çevresinde dönüyoruz ve ışık oluyoruz can içinde! Güzel konu ve etkileyici yazı için teşekkür ederim.

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 31 Temmuz 2021 at 13:13

    Teşekkürler ışıkla ilgili yorumunuz için özellikle, sizi severek okuyorum güzel yazılarınızı bekliyorum. Birlikte çoğalalım inşaallah.

  • Yanıtla Evrim Şehreman 19 Ekim 2021 at 07:49

    Tüylerim diken diken olarak okudum. Sevgi frekansı yüksek öğretmenlerimiz sayesinde derslerimizi sevip başarılarımızı artırmışızdır. Korku enerjisiyle insanları sindirmek kolaydır. Kolayı seçmediğiniz için öğrencileriniz adına size teşekkür ederim 🙏🙏🙏

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan