Biraz Kitap

Çaresaz

21 Aralık 2021

Kitap: Çaresaz | Yazar: Halide Edib Adıvar | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Çaresaz | Halide Edib Adıvar

“Resmi Nikah – İmam Nikahı” bağlamında kadın erkek ilişkilerini, yazıldığı dönem itibariyle farklı bir açıdan ele alan bir hikaye Çaresaz.

Çaresaz

Çaresaz, asıl adı Mediha olan ve herkese yardıma koşan bir öğretmen hanım. Öğretmenliğinin yanı sıra yazarlığı da var. Hikâyeler yazıyor. Muhitinde sevilen, sayılan, başarılı, çalışkan, örnek bir insan.

Mediha’nın yaşadığı aşk ilişkisi biraz değişik. Gerçi aşk dedim ama… Aşk var mı, yok mu anlaşılmıyor. Ya da ben anlamadım diyeyim. Çünkü aşk var gibi de ama yok gibi de.

Çaresaz | Mediha ve Sevgilisi

Mediha’nın ne hissettiğini ben anlayamadım. Kitaba adını veren karakter Mediha ama ne hissettiğini çözemedim. Seviyorum demiyor, sevmiyorum demiyor, adama git demiyor, kal demiyor, gidince üzülmüyor, kalınca sevinmiyor, sanki akışına bırakmış gibi her şeyi.

Sevgilisinin hislerine gelirsek; Mediha’ya aşık olduğunu ayan beyan söylüyor ama hepsi bu. Sadece söylüyor. Aralarındaki ilişkiyi bilen dostları, evliliği gündeme getirecek olduklarında bok bok konuşuyor bu sevgili kişisi:

“Bizim nikahımızı ruhlarımız kıydı, ondan artık ayrılamam. Fakat ben bir başka aşka tutulursam… O zaman bizim Çaresaz’ı boşamak lazım. Halbuki bu vaziyeti muhafaza edeceğimi, benimle evlenmeye razı olan kızcağıza açıkça söylerim…”

Bok bok konuşuyor derken haksız değilmişim, değil mi? Tamam evlenmek şart değil, evlenmeyin, bir şey dediğim yok. Ama biri “Ya Çaresaz başkasıyla evlenirse” deyince küplere biniyor bu adam.

Ayrıca her ne kadar Çaresaz’a aşık olsa da başka birine daha aşık olma ihtimalini de gözönünde bulundurarak Çaresaz ile evlenmek istemiyor. Başka birine aşık olursa da evlenmek için diyecekmiş ki, benim hayatımda Çaresaz var ona göre. Evleneceği kadın da bunu kabul ederse evlenirmiş. Offffff, deli deli laflar!

Çaresaz’ın başkasıyla evlenmesini bertaraf etmek için onunla imam nikahı kıymaya da sıcak bakıyor bu adam. Ve bu adam bir hakim. Yani okumuş, eğitimli, medeni bir adam…Sözde…

İşte burada Çaresaz’ın hisleri ile kontak kuramadım, çünkü yok. Hissi yok. Üzülmüyor, sevinmiyor, kızmıyor… Akışına mı bırakmış, umurunda mı değil, anlaşılmıyor. Takmıyor gibi.

Çaresaz | İlişkiler

Hikaye önce 1961’de Cumhuriyet gazetesinde dizi hâlinde yayımlanmış. 1971’de de kitap olarak basılmış.

Bu düşünceler açısından değişik bir hikaye. Ben hiç sevmem böyle kafa karıştırıcı ilişkileri. Kararsız insanları da. Çaresaz daha iyilerine layık. Okuma keyfi kaçmasın diye ismini anmadığım sevgili kişisinin tavırları ne öyle, koca adam, girdiği şekiller, ettiği laflar… Iykk, evlerden ırak.
 
 

Not:

Diğer Halide Edip Adıvar kitapları için bkz:

 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan

 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan