Kurgu Dışı

Zengin Baba Yoksul Baba

1 Şubat 2022

Kitap: Zengin Baba Yoksul Baba | Yazar: Robert T. Kiyosaki | Yorumlayan: Josh Cohen


Zengin Baba Yoksul Baba | Robert T. Kiyosaki

Ne övüldü bu kitap.

Böyle övgüler bende merak uyandırır. Uyandı ve okudum. Başta iyi gidiyordu fakat yazar Donald Trump hayranı çıktı. Orada beni kaybetti. Donald Trump’ı zenginlik idolü bir kahraman olarak görecek kadar hayran. Zor bir durumla karşılaşınca “Donald Trump olsa ne yapardı?” diye sorarmış kendi kendine. Gerçi kitap 1997’de yazılmış. O zamanlar Trump emlak zenginliğiyle ünlü. Politikaya atıldıktan sonra tanınan yüzü henüz bilinmiyor sanırım.

Zengin Baba Yoksul Baba | Tavsiyeler

Kitaptaki zenginlik ve yatırım tavsiyeleri çok Amerikan. Şirket kur, vergilerle ilgili açıklardan yararlan, değerli kağıtlar satın al… gibi gibi.

Amerikanca tavsiyelerin yanı sıra hiçbir katma değer sağlamayan zenginliği övüyor. Emlak alıp satmak gibi… Bravo! Bizim hiç aklımıza gelmemişti. Böyle zengin olunabilir elbet ama ne faydasız bir zenginlik. Gerçi yazara göre fayda sağlamanın önemi yok. Zengin ol da nasıl olursan ol. Adam Donald Trump hayranı ayol!

Zengin Baba Yoksul Baba | Üniversite Fetişi

Kitap başta iyi başladı. Üniversite takıntısı olan ebeveynleri eleştiriyor. Geçti artık o devirler, diye. Buna ben de katılıyorum. Çocuk illa ebeveynlerin arzu ettiği okulları okumak zorunda bırakılmamalı. Rahat bırakılmalı. Kendi arzusunu, doğrusunu bulmalı. Ama yazar bu açıdan değil, üniversite ve dahi öncesindeki eğitim sisteminin çocukların girişimciliğini engellediğini savunuyor. Buna da katılıyorum. Doğru düzgün okul okumamış insanların emrinde çalışan iyi okul mezunu insanlar var. Eğitimin insanın cesaretini kırdığını düşünüyorum. Biraz cahil cesareti lazım sanırım. Biraz ama. Ya da hayır, cahil cesareti değil, dümdüz, güzel, temiz bir cesaret. Cehaleti övmeyelim şimdi.

Ancak okullarda finans bilgisi verilmediği de malum. Okullar adeta eleman yetiştiriyor. Okulda mesleki becerilere yer verilir, mali becerilere değil.

“Bu da okulda çok başarılı olan bankacıların, doktorların ve muhasebecilerin yaşamları boyunca maddi sıkıntılar içinde boğuşmasını açıklamaktadır.”

Zengin Baba Yoksul Baba | Ailelerin Para Öğretisi

Okulda finansal zekamızı geliştirecek bir şey öğrenmiyoruz, evde öğreniyor muyuz?

“Zenginlerin daha da zenginleşmesinin, yoksulların daha yoksullaşmasının, orta sınıftakilerin de borç içinde çabalamasının nedenlerinden biri para dersini okulda değil, evde öğrenmeleri. Çoğumuz para konusunu ana-babalarımızdan öğreniriz. Peki ya yoksul ana-baba çocuğuna parayla ilgili ne söyleyebilir?”

Ailemde öğrendiğim para konusunu düşünüyorum. Annem sürekli “Para yok” derdi. Sürekli. O yüzden para, benim için olmayan bir şey. Yok ki! Babam da memur olduğu için her ay maaşını alınca parayı su faturası, elektrik faturası, kira… diye ayırırdı. Yani para geldiği gibi giderdi. Dolayısıyla benim için de yazarın dediği şu husus geçerli:

“Beynine işlenen finans programı ve düşünce biçimi yoksulluk kökenlidir.”

Ama bunu aşıyorum.

Zengin Baba Yoksul Baba | Başka Para Kazanma Yolları

Yazar çocukluk anısını anlatmış. Zengin babası onu günde on sente çalıştırırmış. Karate Kid’deki çocuk gibi “Cilala, parlat!” Çocuk öfkeleniyor bu kadar ucuza çalıştırılmasına. İlk ders de zaten buymuş. Ama zengin baba, “Öfkeni bana değil, kendine yönelt” diyor. “Patron olarak ben daha çok ücret vermek zorunda değilim. Nasıl olsa insanlar korkularından çalışıyor. Parasız kalma korkusu. Bu korku bastırdığında şunu sor: İş bulmak uzun vadede en iyi çözüm müdür?”

Ücretsiz ya da az ücretle çalışmak insana başka para kazanma yolları gösterirmiş. Motive edermiş.

Yazar da bir yol bulmuş çocukken. Zamanı geçen karikatür dergilerini bayiden alıp bodrum katta istiflemiş. Kütüphane gibi çocukların kullanımına açmış ama girişi ücretli yapmış.

Zengin Baba Yoksul Baba | Zengin ve Yoksul Arasındaki Uçurum

Zenginle yoksul arasındaki uçurumun ortaya çıkışını şöyle anlatıyor yazar:

“Ailesini daha iyi geçindirmek için daha çok para isteyen doktor vizite ücretini artırır.(…) Doktorlar vizite ücretini artırınca avukatlar da komisyonlarını artırır. Avukatlık ücretleri artınca okul öğretmenleri de artış talep eder, bu da ödediğimiz vergilere yansır.(…) Zenginle yoksul arasında uçurum olur.”

Uçurumun sebebi bireylerin kendisi mi? Sanmıyorum.

Zengin Baba Yoksul Baba | Finans Bilgisi

Zengin olmak istiyorsan finans bilgisine sahip olmalısın. Yazar bunu sık sık tekrarlıyor.

“Birinci kural: Pasif ve aktif arasındaki farkı bileceksin ve paranı aktiflere yatıracaksın. Bunun ne anlama geldiğini başta anlamasan da olur, fikri benimse yeter.”

Ev pasifmiş, ev sahibi olma, daha büyük ev daha çok gider demek, diyor.

Ev sahibi olmamak mı? Bu benim korkulu rüyam. Evi çok önemli buluyorum. Ev sahibi olma diye bir tavsiyeye kulak asamam. İlle de büyük olması gerekmiyor canım. Giderini karşılayabileceğim ev yeter elbette.

Yazarın edinmemizi önerdiği aktif varlıklar:

  • Fiziksel varlığını gerektirmeyen işyerleri. (Onların işverenisin ama işyerlerini başkası yönetiyor. Eğer sen de odada olursan orası işyerin değil, işin olur.)
  • Hisse senetleri
  • Tahviller
  • Şirket hisseleri
  • Gelir getiren gayrimenkul
  • Bonolar (Borç senetleri)
  • Müzik, yazılı eser, patent gibi düşünceye dayalı eşyalardan telifler
  • Değeri olan, gelir üreten ya da pazarı hazır olup değer artıran başka ne varsa.

Yazarın bahsettiği bono ile benim anladığım aynı mı acaba? Türkiye’de icra daireleri tahsil edilemeyen bonolarla dolu da çünkü.

Ayrıca Türkiye’de teliften para kazanmak mı?

Yazarın genel olarak tavsiyeleri: muhasebe bil, yatırım yap, piyasaları anla, yasaları bil, kendin şirket kur, para kazanma yollarını anlatan seminerlere git, satış ve pazarlama öğren, kitaplar al, kasetler dinle. (Kaset dinlemek… Yazar 1947 doğumlu. Kitap da 1997’de basılmış. Bugüne uyarlarsak YouTube, podcast vb dinle anlamına geliyor.)

Zengin Baba Yoksul Baba | Pazarlama ve Satış

Pazarlama ve satış bilmenin önemine değiniyor yazar. Dünya yetenekli yoksullarla dolu. İyi bir pazarlama ile değerleri bilinebilirdi.

Bu konuda en trajik örnek Nikola Tesla’nın hayatı. O kadar dahi olup sefalet içinde ölmek… Bunun karşılığında Edison’un hayatı. Daha az dahi olup dev zengin ve ünlü olmak. Farkı yaratan pazarlama yeteneği.

Bu konuda film için bkz: The Current War (Elektrik Savaşları)

Yine pazarlamanın önemi ile ilgili bir başka film olarak bkz: Big Eyes (Büyük Gözler) Kadın ressam çok beğenilen resimler yapıyor. Ama kendisinin pazarlama ve satış yeteneği yok. Kocasının var. Kocası, kadının yaptığı resimleri kendi yapmış gibi pazarlayıp satıyor.

Pazarlama ve satış kabiliyeti o kadar önemli ki işin ya da ürünün en iyi olmasına bile gerek yok. McDonald’s örneği verilebilir. McDonald’s en iyi hamburgeri mi yapıyor? Hayır. Sıradan hamburgeri satma ve servis yapma konusunda geliştirdiği iş düzeni mükemmel. Yani en önemli beceri satış ve pazarlama.

Bu kitap gibi bir de şöyle bir kitap var:
Bkz: Başarıda Tanrı Parçacığı | Baybars Altuntaş
 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 8 Şubat 2022 at 00:15

    Zengin Baba’yı ben de kaç yıl önce bir Network Sisteminde çalışırken okumuştum. AmaTürk usulü bir baba olmadığı için kendi adıma pek faydalanamamıştım.😃

    • Yanıtla Hülya Erarslan 16 Mart 2022 at 12:06

      Çok Amerikan bir kitap bence de. Uzak geldi bana, daha yerel motifli bir şeye ihtiyacımız var. Ya da yok yaa, bu kitapları yazanlar kitap okuyarak mı zengin oldu sanki? Zengin olmanın kitaplardan öğrenilebileceğini sanmıyorum.

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan