Üçüncü Göz

En Sevdiğiniz Meyve Hangisi?

30 Mayıs 2022

Yazı: En Sevdiğiniz Meyve Hangisi? | Yazan: İlayda Oylum Güleryüz

İzmir’den sevgiler.

En sevdiğiniz meyve hangisi? Benim çilek. Ancak bazen sadece seviyoruz değil mi? Oysa çileğe dair bir çok bilgiye bu yazıyı yazana kadar sahip değildim. Belçika’da sadece çilek için kurulmuş bir müze var. İzmir Menemen Emiralem festivaline gittiğimiz bu festivalde çileğe dair çok daha fazla şey görmek istedim. Çok ama çok kalabalıktı. Küçük esnaflar tezgahlar halinde harikalar yaratmıştı. Çilekli lokumun tadına baktık. Özlediğimiz o tablo, heyecan, gözler önüne serilmişti. Herkesin emeğine sağlık.

Çilek FestivaliBu yazı sayesinde Belçika’da çilek müzesi olduğu bilgisine ulaştım. Bu müzede çileğe dair workshoplar düzenleniyor, çilek hakkında bilgiler çocuklara ve yetişkinlere anlatılıyor. İçinde bulunan ekonomik şartlar bir yana İngiltere’de bulunan çiftliklerde de güzel örnekler görmüştüm.

Çileği hem toplayıp hem yediğimiz Emiralem Festivali’nde dahasını evet istedim ve bekledim. Çilek müzesi düşüncesinden de kendimi alamıyorum.

Müzenin sosyal medya hesabını incelediğimde; taşınabilir sera mucidinin 1791 yılına ait bir koleksiyon parçası sergilendiğini gördüm. Dahasına neden ihtiyaç duyduğumu anlatabiliyor muyum? Yer içer, gezer tozar, alış veriş yaparız ancak bizim daha kalıcı ve geliştirici hallere ihtiyacımız var. Üstelik bunun için de pazarımız oldukça geniş. Sevdim mi derinlemesine okumayı ve değerlendirmeyi seviyorum. Yüzde 90’ı su olan çilekten ortalama 8 adet tükettiğinizde günlük c vitamini ihtiyacınızı karşılamış oluyorsunuz. Fazlası mı? Zaten idrar ile atılıyor :).

Amerikalılar çileğe balık geni enjekte etmişler ve mor renge bürünmüş balıkçilek/çilekbalık. Deneysel olarak dünya daha nelerin üzerinde oynuyor dersiniz? Çilek çekirdekleri dışarıda olan tek meyve. Çilek yaklaşık 200 tohumu da üzerinde taşıyan gülgiller familyasından bir meyve. Daha neler neler! Gül gibi kokusuna hayran olduğumuz sevdiğimiz şeyleri irdelediğimiz bir geziden size de fikir olsun istediğim bilgileri paylaştım. Üstelik kovam dolu sevgim ise taşıyor…

Size de böyle bir bakış açısı ile sevdiğiniz meyveyi dalından koparmayı, onunla ilgili bilgi sahibi olmayı öneriyorum. Sahi sonrasında benimle de paylaşsanız ne güzel olmaz mı? Meyve salatası gibi bir yazımız olur ve biz mis kokarız.
 
 
İlayda Oylum Güleryüz Çetinel
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan