Biraz Kitap

Kadınsız Erkekler

16 Ağustos 2022

Kitap: Kadınsız Erkekler | Yazar: Haruki Murakami | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Kadınsız Erkekler | Haruki Murakami

O kadar da kadınsız erkek hikayesi gibi gelmedi bana. Yedi tane hikaye var kitapta:

  1. Drive My Car
  2. Yesterday
  3. Bağımsız Organ
  4. Şehrazad
  5. Kino
  6. Aşık Samsa
  7. Kadınsız Erkekler

İlişkilerle ilgili saptamalar, olağan ya da olağanüstü hâller içeriyor hikayeler. Çok etkileyici bulmadım ben.

Drive my Car

Kadın sürücüler hakkında apır sapır düşünceleri olan tiyatrocu Kafuku’nun özel şoför ihtiyacı doğuyor. Kadın şoför öneriyorlar.

Kafuku, karısını hiç aldatmamış ama karısının aldattığını hissedermiş. Karısının yattığını düşündüğü adamla arkadaş bile olmuş sonradan, karısının onda ne bulduğunu anlamak için.

Kafuku tüm bunları şoförüne anlatıyor. Şoför kadın ketum, kendi hayatını pek anlatmıyor ama iyi bir dinleyici. Soruları da az ama öz olunca Kafuku döküldükçe dökülüyor.

Bu hikayenin filmi de yapıldı ve Oscar aldı:
Bkz: Drive My Car
Filmi, kitaptan daha güzel buldum. Öncelikle bu kadar kısa bir hikâyeden üç saatlik film yapmışlar, bravo! Bu yüzden iki günde izleyebildim ben filmi. Bir kerede oturup üç saatlik bir filmi izleyemiyorum. O kadar konsantre kalamıyorum.

Filmde bu hikayenin yanı sıra kitaptaki “Şehrazad” adlı başka bir hikâyeden daha faydalanılmış. İkisi güzel bir araya getirilmiş.

Film sakin sakin ilerliyor. Böyle sakin filmleri aksiyon filmlerine tercih ederim. Çünkü aksiyon filmlerinde hızdan ötürü kafam karışıyor. Böyle durgun filmlerde kafam net. O yüzden bana daha çok seyir keyfi veriyor.

Yesterday

Üniversiteyi kazanamayan genç, üniversiteyi kazanan arkadaşına “Kız arkadaşım da üniversiteyi kazandı, sen de kazandın. Siz ikiniz çıksanıza. Kız yabancıya gitmesin”diyor. Kalmadı artık böyle ince düşüncelilik!

Bağımsız Organ

Bağımsız organ diye adlandırılan şey, kadınlardaki yalan söyleme yeteneği imiş. Kadının benliğinden farklı bir şeymiş yalanı söyleyen.

Bu tespiti kadınlara aşık olmak istemeyen, onlarla sadece sevgili saygılı bir ilişki yaşamayı yeterli bulan bir estetik cerrah üzerinden anlatıyor hikâye. Adam, kadınlara aşık olmamak için onların negatif yanlarına odaklanırmış. Şöyle bir yöntemi var: “Onun eksik yanlarını, yeni pek iyi olmayan yanlarını düşünebildiğim kadarıyla bulup çıkararak listesini yapıyorum. Bunları içimden, sanki dua okur gibi, defalarca tekrarlıyor, böyle bir kadını haddinden çok sevmemem gerektiğini kendi kendime söylüyorum.”

Şehrazad

Kadın, her sevişmesinde Binbir Gece Masalları‘ndaki gibi masal anlatıyor.

Lise yıllarından bir anısını anlatıyor. Hoşlandığı çocuğun evine girermiş gizlice. Onun önce kurşun kalemini çalmış. Karşılığında kendinden bir iz olsun diye tamponunu bırakmış. Bu alışveriş böylece sürmüş. Ta ki…

Bu hikaye filme çevrilen “Drive My Car”da da kullanılmış.

Kino

Kino, karısının aldattığını öğreniyor. Başta pek incinmediğini sanan Kino biraz düşününce gayet de incindiğini, üzüldüğünü fark ediyor.

Aşık Samsa

En ilginç bulduğum hikaye bu. Kafka’nın “Dönüşüm” adlı kitabını bildiniz.
Bkz: Dönüşüm

Gregor Samsa bir sabah tedirgin düşlerden uyanıp devcileyin bir böceğe dönüşmüş buluyor kendisini. Bu hikayede de bir böcek, bir sabah tedirgin düşlerden uyanıp devcileyin bir Gregor Samsa’ya dönüşmüş buluyor kendisini.

Çok güzel bir fikir değil mi? Bence çok güzel.

Kadınsız Erkekler

Karısı intihar eden adam, karısının eski erkek arkadaşını arıyor. Kadının öldüğünü haber veriyor ona. Eski erkek arkadaşın kafasında deli sorular oluşuyor.

Bir: Bu adam kendisinden nasıl haberdar oldu?
İki: Hadi haberdar oldu, niye ölüm haberini verme gereği duydu?
Üç: Kadın niye intihar etti?

Bunları düşüne düşüne geçiyor bu hikaye.

Ben açıkçası hikâye sevmiyorum. Kısa kısa öyküler, dişimin kovuğunu doldurmuyor. Ama yine de okuyorum. Çünkü merak.

Diğer Haruki Murakami kitapları için

Bkz: İmkansızın Şarkısı
Bkz: Uyku
 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan