Portakal Çiçeği

Sahipsiz Günlükler | Güher Hanım

10 Ağustos 2022

Yazı: Sahipsiz Günlükler | Güher Hanım | Yazan: Sıla Malik

Bu hafta sizlerle uzun zamandır takip ettiğim, Youtube kanalını ise yeni keşfettiğim bir sayfayı paylaşmak istiyorum.

Sahipsiz Günlükler

Instagram’da karşıma çıktı ilk olarak Sahipsiz Günlükler. (@sahipsizgunlukler) Eski kitap ve defterleri toplamayı seven bir sahaf anladığım kadarıyla paylaşımları yapan. Ama burada önemli olan paylaşılanlar. Her biri farklı yerlerden bir şekilde sayfa sahibinin eline ulaşmış kişisel günlük sayfaları. Bambaşka hayatlar, düşünceler, hayâller…

Bir yazımda bu sayfada yapılan bir paylaşım ilham olmuştu bana. Böyle ilham veren “hayat”ları seviyorum. Bazen sadece sizin başınıza gelen veya sadece sizin hissettiğinizi düşündüğünüz bütün hâller bir zamanlar yaşamış olan birçok insanın başına çoktan gelmiş oluyor halbuki.

Bir yerde okumuştum:

“Eğer tecrübe kazanmak için harekete geçemeyecek durumdaysanız, kitap okuyunuz. Kitaplar başkalarının dönüm noktalarından bahseder.”

Haklı olabilir bence, direkt deneyimleyemese de insan bazı şeyleri, kitaplar hayâl gücüyle o “an”ı yaşatıyor insana.

Şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Belki de bu yüzden mekanlara, semtlere, şehirlere, şarkılara… anı oluşturan hiçbir şeyi can acıtan tarafıyla yaklaşmam hiçbir zaman. Kötü veya istemsiz anlar yaşadığım her olguyu, aynısını yaşayan veya daha farklı versiyonuna sahip olan benden öncekileri düşünerek eritirim anılarımın içinde. Yaşamdan keyif alma yöntemim budur belki de.

Çok açtım arayı yine değil mi? Tamam, konumuza dönelim.

Sahipsiz Günlükler

Dediğim gibi Youtube kanalı da var sayfanın. (YouTube: Sahipsiz Günlükler) Orada bazı günlükleri seslendirmekteler. Bir seriyi dinlemeye başladım ben de yakın zamanda. 1961 yılıyla başladık. Güher Hanım’ın hayatına konuğuz. Günlüğünün ilk birkaç bölümünden anladığım kadarıyla kendisi çoktan üniversiteyi bitirmiş, babası hakim. Öğretmen olarak çalışmaya başlayacak ve nişanlı. Nişanlısı -yanlış hatırlamıyorsam- Göksel Bey ise Ankara’da çalışmakta.

Güher Hanım o kadar naif ve içten şekilde dökmüş ki içini. Aslında kendisine kalsın istemiş bir yerde. Günlükler en derin düşüncelerimizin dökülü olduğu defterler sonuçta. Ancak insanın içini ısıtan tarafı da bu “radyo tiyatrosu” kıvamındaki “hikaye”nin tamamen gerçek olması. “Şu an nerede? Göksel Bey ile evlendi mi? Çocukları, torunları var mı? Yaşıyor mu?” gibi binlerce soru geçiyor insanın aklında dinlerken satırları.

Bir de bir film izler gibi merak oluşturuyor insanda. Çoğu yerde sesli sesli tepki verirken buldum kendimi. Hatta bazı ucu açık olan olayları dinlerken minik tahminlerde bulunduk annemle.

Bu seri bir de okulumun köşesinde kalan minik dükkanın kapı önünde satılan eski kartpostallar ve fotoğraflar büyük bir mutluluk, merakla birlikte burukluk bırakıyor içimde sanırım.

Güher Hanım’la onun haberi olmasa da ahbaplığımız baya arttı. Görsem neler neler soracağım, söyleyeceğim bir bilseniz…

Eğer siz de kitaplardan, kurgulardan, hayatın karmaşasından, sosyal medyanın sahteliğinden sıkılırsanız bir gün, uğrayın kanala. Güher Hanım’a da benden selam söyleyin, olur mu?
 
 
Sıla Malik
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan