Sağlıklı Beslenme & Diyet

Fazla Harcamadan Sağlıklı Beslenmenin Yolları

21 Eylül 2022

Yazı: Fazla Harcamadan Sağlıklı Beslenmenin Yolları | Yazan: Uzm. Dyt. Şeydanur ÖzpınarSağlıklı yiyecekler bazen pahalı olabilir ve kısıtlı bir bütçeniz olduğunda et, meyve ve sebzeleri içeren dengeli bir beslenme programı oluşturmak zor olabilir. Bütçeniz kısıtlıyken sağlıklı bir menü oluşturabilmek için bazı ipuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

  1. Yemeklerinizi Önceden Planlayın

  2. Haftanın yemek menüsünü önceden planlamak, pazar alışverişinizi daha ekonomik yapmanız için en temel kuraldır. Plansızca, gelişi güzel alışveriş yapmanızı önlemekle birlikte israfın da önüne geçilmesinin güzel bir yoludur. Her haftanın bir gününü gelecek hafta için yemeklerinizi planlamaya ayırabilirsiniz. Ardından, bu yemekleri hazırlamak için ihtiyacınız olan her şeyin bir alışveriş listesini yapmak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

    İhtiyaç duyduğunuz alışveriş listesini oluşturmak içinse lütfen buzdolabınızı ve derin dondurucunuzu iyice kontrol edin. Rafların arkasında kalan yiyecekleri değerlendirmek isteyebilirsiniz.

    Yalnızca tüketeceğinizden emin olduğunuz şeyleri satın almayı planlayın. Bu sayede satın aldığınız ve kullanmadığınız pek çok şeyi çöpe atmayacaksınız.

  3. Alışveriş Listenize Sadık Kalmaya Çalışın

  4. Yemeklerinizi planladıktan ve alışveriş listenizi yaptıktan sonra buna bağlı kalın. Markette kontrolü kaybetmek oldukça kolaydır. Bu da istenmeyen satın alımlara ve istenmeyen masraflara yol açabilir.

    Genel bir kural olarak, önce marketin en dış reyonlarından alışverişinizi yapın. Burası genellikle bütün yiyeceklerin yerleştirildiği yerdir ve sepetinizi ilk önce bunlarla doldurmanız daha olasıdır. Mağazanın ortası genellikle işlenmiş gıdaları içerir. Kendinizi bu koridorlarda bulursanız göz hizanızdaki paketli gıdalar yerine rafların üstüne veya altına bakın. En pahalı eşyalar genellikle göz hizasına yerleştirilir.

  5. Evde Yemek Yapmak

  6. Mümkün olduğu kadar evde yemek yapmaya ve misafirlerinizi evde ağırlamaya gayret edin. Evde yemek yapmak, dışarıda yemek yemekten daha ucuz olabilir. Genel olarak, bir restoranda bir veya iki kişilik yemek satın almakla aynı fiyata dört kişilik bir aileyi besleyebilirsiniz. Bu nedenle son anda dışarıda yemek yemeye karar vermek yerine evde yemek yapmayı alışkanlık hâline getirin.

    Evinizde misafirlerinize daha samimi bir ortam oluşturabileceğinizi, daha rahat ve keyifli zaman geçirebileceğinizi unutmayın.

  7. Büyük Porsiyonlar

  8. Büyük porsiyonlarda yemek pişirin ve pişirdiklerinizi acil durumlar için stoklayın. Büyük porsiyonlarda yemek pişirmek sizin yemek yapamadığınız zamanlarda dışarıdan yemek zorunda kalmanızdan büyük ölçüde koruyacaktır. Özellikle sebze güveç yaptığınızda aynı domates konservesi yapar gibi konserve yöntemiyle sebze yemeklerini stoklamanız güzel bir yöntem olacaktır.

  9. Gıdaları Bütün Hâlde Satın Allmaya Gayret Edin

  10. Örneğin tavuğu bir bütün halinde alıp haşladığınızda tavuğun sadece etinden değil oldukça besleyici olan suyundan da faydalanmanızı sağlar. Tavuk suyunu çorbalarınıza ve yemeklerinize aroma verici olarak kullanabilirsiniz.

    Buna başka bir örnek peynirden yana verilebilir. Bir tam kalıp peynir genellikle dilimlenmiş peynirden daha uygun fiyatlıdır.

  11. Diğer Protein Kaynaklarından da Faydalanabilirsiniz

  12. Et yerine diğer protein kaynaklarını da menülerinize ekleyebilirsiniz. Etin muadili olarak tercih edilebilecek besinlerin başında peynir ve yumurta gelmektedir. O haftaki market alışverişinde ete yer veremediğiniz dönemlerde sebze yemeklerinizin yanındaki salatalara, peynir ve yumurta eklemek doğru bir tercih olacaktır.

    Bununla birlikte kuru baklagilleri haşlayıp buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Bu sayede sebze yemeklerinizin yanındaki salatalara haşlanmış kuru baklagiller ekleyerek öğününüzün protein içeriğini arttırabilirsiniz.

  13. Toplu Alışveriş

  14. Bazı besinleri toplu almaya özen gösterin. Toplu aldığınız besinlerin raf ömrünü uzatmanın bazı püf noktaları vardır:

    – Limon çok hızlı kuruyabilen ve tazeliğini kaybedebilen bir meyvedir. Limonları buzdolabında saklamak yerine su dolu kap veya kavanozda bekletebilirsiniz.

    – Yeşillikleri su dolu bir bardakta buzdolabında bekletmek tazeliğini çok uzun süre korumasını sağlayacaktır ve pörsümesini engelleyecektir.

    – Havuçları bir kavanoz içine yerleştirin ve ağzına kadar su ile doldurun. Bu sayede bir ay kadar havuçlarınız dayanacaktır.

    – Peynirleri olgunlaşmamış taze hâlde toplu alıp tuzlu suda salamura hâlde bekletebilirsiniz. Tüketmeden evvel bir gece önceden ıslatmanız yeterlidir. Bu sayede toplu aldığınız peyniri bir sene kadar rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu durum sizi her hafta peynir alma masrafından kurtaracaktır.

    – Bir vakum makinesi temin ederek veya besinleri satın aldığınız yerden vakumlamalarını rica ederek pek çok besinin raf ömrünü aylarca uzatabilirsiniz.

  15. Gıdaları Mevsiminde/Sezonunda Alın

  16. Gıdalar, sezonunda her zaman daha taze ve daha lezzetlidir. Ayrıca daha sağlıklıdır. Örneğin kış mevsiminde yemek yapmak için domates almak daha maliyetli olacaktır. Bununla birlikte lezzeti yaz domatesleri gibi de değildir. Bu sebeple yaz mevsiminde kış için domates konserveleri hazırlanabilir.

    Patlıcan, kırmızı biber gibi yaz sebzeleri közlenip buzlukta saklanmaya uygun sebzelerdir. Bu şekilde mevsiminde aldığınız sebzeleri pişirerek saklamak, mevsimi geçtiğinde de bu besinleri fazla masraf etmeden tüketebilmeniz için hem iyi hem de pratik bir yöntem olacaktır.

  17. Enerji Tasarruflu Yemek Pişirmeyi Deneyin

  18. Mikrodalgalar ve düdüklü tencereler, enerji açısından en verimli pişirme yöntemleri olma eğilimindedir, bu nedenle enerji faturalarınızdan tasarruf etmenizi sağlayabilir. Yavaş pişiriciler söz konusu olduğunda, hangi sıcaklık ayarını kullandığınıza bağlıdır, ancak fırını kullanmaktan daha ucuza çalışabilir.

    Fırın kullanıyorsanız, toplu pişirme ile yemek başına enerji maliyetini azaltabilirsiniz. Örneğin akşam yemeği için balık pişiriyorsanız yanında pişirebileceğiniz közlenmiş sebze ve fırında pişmiş ev yapımı patates dilimleri ile servis edin. Ertesi gün için yemeğiniz de hazır olsun diye çift porsiyon pişirebilirsiniz. Ocakta yemek yapıyorsanız, iş için ihtiyacınız olan en küçük tavayı kullanın ve pişirmeyi hızlandırmak ve kullandığınız yakıt miktarından tasarruf etmek için üzerine bir kapak koyun.

Tüm yöntemler daha az bütçe ile daha sağlıklı beslenebilmek adına önemli püf noktalarını içermektedir. Sağlıklı beslenmek her ne kadar daha maliyetli görünse de mutfağınızda yapacağınız minik değişiklikler ve farklı yöntemlerle sağlıklı ve lezzetli sofralar hazırlayabilirsiniz.
 
 
Uzm. Dyt. Şeydanur Özpınar
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan