Sağlıklı Beslenme & Diyet

Flexitarian Diyeti

30 Kasım 2022

Yazı: Flexitarian Diyeti | Yazan: Uzm. Dyt. Şeydanur Özpınar

Flexitarian Diyeti, et ve diğer hayvansal ürünleri ılımlı bir şekilde kabul ederken çoğunlukla bitki bazlı gıdaları yemeyi teşvik eden bir yeme tarzıdır. Tamamen vejetaryen veya vegan diyetlerden daha esnektir.

Diyetinize daha fazla bitkisel gıda eklemek istiyor ancak eti tamamen kesmek istemiyorsanız bu diyet modeli sizin için daha iyi olabilir.

Flexitarian Diyeti, diyetisyen Dawn Jackson Blatner tarafından, insanların hayvansal ürünlerden ılımlı bir şekilde zevk alırken vejetaryen yemeğin faydalarından yararlanmalarına yardımcı olmak için oluşturuldu. Bu nedenle bu diyetin adı “esnek” ve “vejetaryen” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.

Esnek diyetin kesin kuralları yoktur. Aslında, bu bir diyetten çok bir yaşam tarzıdır.

Flexitarian diyeti aşağıdaki ilkelere dayanmaktadır:

  • Çoğunlukla meyve, sebze, baklagiller ve kepekli tahıllar tüketilmektedir.
  • Hayvansal besinler yerine çoğunlukla bitkilerden elde edilen proteinlere odaklanılmaktadır.
  • Bununla birlikte zaman zaman et ve hayvansal ürünler tüketilmektedir.
  • Gıdalar en az işlenmiş ve en doğal formlarında tüketilmelidir.
  • Şeker tüketimi kısıtlanmaktadır.

Esnek oluşu ve neyi kısıtlayacağından çok neleri dahil edeceğine odaklanması nedeniyle, Flexitarian Diyeti daha sağlıklı beslenmek isteyen insanlar için popüler bir seçimdir.

Bununla birlikte, esnek bir şekilde yemeye başlamak için özel tavsiyelerine uymak gerekli değildir. Bu beslenme modeliyle beslenen bazı insanlar diğerlerinden daha fazla hayvansal ürün yiyebilir. Genel olarak amaç, daha fazla bitki ve daha az et yemektir.

Flexitarian beslenme modelinin sağlık için çok önemli ve olumlu etkileri olabilir. Bununla birlikte, bu diyetin net bir tanımı olmadığından, diğer bitki bazlı diyetlerin araştırılan faydalarının Flexitarian Diyeti için geçerli olup olmadığını ve nasıl olduğunu değerlendirmek zordur.

Diğer yandan vegan ve vejeteryan diyetleri üzerine yapılan araştırmalar, Flexitarian gibi yarı vejetaryen diyetlerin sağlığı nasıl iyileştirebileceğini açıklamada yardımcı olmaktadır.

Yazı: Flexitarian Diyeti | Yazan: Uzm. Dyt. Şeydanur Özpınar

Flexitarian diyetin sağlık için potansiyel etkileri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

  1. Kalp Hastalıkları
  2. Lif ve sağlıklı yağlar açısından zengin diyetler kalp sağlığı için iyidir. Ayrıca, 10.797 katılımcıyı içeren esnek diyetler üzerine 2020 yılında yapılan bir araştırma, et alımını azaltan herhangi bir diyete bağlı kalanların vücut ağırlığının ve toplam kolesterolünün et yiyenlere göre daha düşük olduğunu bulmuştur.

  3. Kilo Kontrolü
  4. Esnek beslenme, kilo yönetimi konusunda da yardımcı olabilir. Bunun nedeni bu diyet modelinin şeker alımını azaltması, bitkisel beslenmeye odaklanması fakat bir yandan da kaliteli protein kaynaklarına yönelerek kas kütlesini arttırmasıdır.

  5. Şeker Hastalığı
  6. Şeker hastalığı küresel bir sağlık salgınıdır. Sağlıklı bir diyet, özellikle bitki bazlı bir diyet benimsemek, bu hastalığı önlemeye ve yönetmeye yardımcı olabilir. Bunun nedeni büyük olasılıkla bitki bazlı diyetlerin kilo vermeye yardımcı olması ve lif oranı ve sağlıklı yağ içeriği yüksek fakat şeker oranı düşük birçok gıdayı içermesidir.

  7. Kanser
  8. Meyveler, sebzeler ve baklagiller gibi besleyici bitki gıdalarıyla beslenmek, belirli kanserlere yakalanma oranını doğrudan azaltmaktadır. Bununla birlikte hayvansal proteinden fakir vegan diyete kıyasla yeterli ve kaliteli protein alımı da kanserle mücadele konusunda bağışıklık sistemimize oldukça katkı sağlayacaktır.


Yarı-vejetaryen Flexitarian Diyet, sağlıklı bitki proteinleriyle birlikte ölçülü olarak et ve hayvansal ürünleri de yemeyi teşvik eder. Flexitarian yemek kilo vermeye yardımcı olabilir ve kalp hastalığı, kanser ve tip 2 diyabet riskinizi azaltabilir.

Bununla birlikte, esnek gıda seçimi modeliyle ilerlemek, beslenme yetersizliklerini önlemek ve sağlık açısından en fazla faydayı elde etmek için önemlidir.
 
 
Uzm. Dyt. Şeydanur Özpınar
 
 

Referanslar ve Kaynakça:

  1. Derbyshire, E. J. (2017). Flexitarian diets and health: a review of the evidence-based literature. Frontiers in nutrition, 3, 55.
  2. Huang, R. Y., Huang, C. C., Hu, F. B., & Chavarro, J. E. (2016). Vegetarian diets and weight reduction: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of general internal medicine, 31(1), 109-116.
  3. Turner-McGrievy, G. M., Davidson, C. R., Wingard, E. E., Wilcox, S., & Frongillo, E. A. (2015). Comparative effectiveness of plant-based diets for weight loss: a randomized controlled trial of five different diets. Nutrition, 31(2), 350-358.

 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan