Kahve Telvesi

Ayna

4 Mayıs 2023

Yazı: Ayna | Yazan: Emine ÖztürkYokluğunda, önce sakin, durgun bir su parçasında izledi insan kendini. Sonra bulduğu her metal yüzeyin üstünde keşfetti biraz daha, biraz daha. Yetmedi insanlığa bu kadarı, müthiş bir arayış içine girdi ve en sonunda buldu seni.

“Ayna ayna; söyle bana, benden daha güzeli var mı bu dünyada?”

Hepimizin bildiği ve hatta mutlaka aynanın karşına geçip (bir kere bile olsa) kurduğu o şahane cümle. Özellikle biz kadınlar için hayati önem taşıyan nesnelerden biridir ayna.

Peki aynaların hiç olmadığını düşündünüz mü?

Kaşınızı, gözünüzü, dudağınızı, kirpiğinizi… ve dahi bir bütün halinde nasıl göründüğünüzü bilmeden….

Kendini ilk defa gören birinin şaşkınlığını düşünün bir.

Aynanın hikâyesi milattan önce 6. yüzyıla kadar uzanıyor. Geçmişten günümüze ayna birçok hikâyede, masalda, şarkı sözünde, filmde, kitapta kendine yer bulmuş.

Peki, biz aynayı sadece üstüne düşen görüntüyü başarıyla karşıya yansıtan bir nesne olarak mı görüyoruz?

İnsanoğlu tarih boyunca aynalara anlamlar yüklemiş. Ölenlerle birlikte mezarların içine koymuş mesela aynaları. Başka bir boyuta kapı açacağı düşünülmüş, boyutlar arası geçişi kolaylaştıracağına kanaat getirilmiş.

Ya da mistik anlamlar yüklenmiş:

“Eyvah! Ayna kırıldı. Başımıza bir uğursuzluk getirecek.”

Diyerek günah keçisi seçilmiş. Aynaya bakarak gelecekten haberler verilmiş meselâ. İnsanlık bir devir böyle uyutulmuş. Sonra kahveye geçiş yapılmış da aynalar bu işten sıyrılmış.

Eksiklerin tamamlayıcısı olmuş aynalar. Kusurların görünmesine, gün yüzüne çıkmasına yardımcı olmuş. Suçluluk duygusunun verdiği o itiraf etme isteği ayna karşısında daha kolaymış. Neticede insan kendinden kaçamazmış.

En güzel, en yüce anlam Osmanlı döneminde yüklenmiş aynaya. Ayna hediye etmek gelenek hâline gelmiş hatta. Böylelikle

“Sana senden daha güzel bir hediye bulamadım.”

Demek istemiş bu ince ruhlu Osmanlı erkekleri sevdiceğine.

Öte yandan aynalara küsmüş, küstürülmüş birçok kadın. Takmış takıştırmış. Sürmüş sürüştürmüş. Üstelik çorabı da kaçmış. Kıl olmuş abiler… Tarkan’a kadar getirdik mevzuyu madem; “Karakolda ayna neden var?” onu da bir sorgulayalım. Eeee karakola kadar girdik, “Aynasızlar” sıfatını kim bulmuş? Nereden çıkmış bu “Aynasızlar” yakıştırması?

Şimdi Barış abiyi anmadan geçmek olur mu? Olmaz. “Aynalı kemer ince bele, bu can kurban tatlı dile, seher vakti bir güzele vuruldum.” Buyurun bir sorgulama sebebi daha. Seher vakti bir güzeli nereden görmüş de vurulmuş?

Hayır. Bunların cevabını uzun uzun tabii ki ben anlatmayacağım. Ben yazdım. Yapbozun parçalarını bir bir verdim. Tamamlayarak bütünü görmek evet, sizin payınıza düşen. Eee her zaman armut piş ağzıma düş olur mu? Olmaz tabii ki sevgili okur.

Sorguladık, yapbozlar tamamlandı, bütünü gördük, armutlar pişti ağıza düştü… Bu kadar lakırdıya ne gerek vardı şimdi diyenlere; (Orhan Veli’ye de selâm olsun)

“Bir elinde cımbız,
Bir elinde ayna,
Umurunda mı dünya!”

Satırlarını armağan etmiş olalım.

Velhasıl ayna, çağlar boyu hayat bulmuş, hayat bulmakla kalmamış, olmazsa olmazlar listesine en ön sıralardan girmeyi başarmış ve bi’ takdiri hak etmiş.

Evet, Cahit Sıtkı sitem etti.

“Neden böyle düşman görünürsünüz;
Yıllar yılı dost bildiğim aynalar?”

Diyerek “Otuz Beş Yaş” şiirinde ama…

Her sabah uyandığımda, aynadaki kadın bana, sevgiyle göz kırpıyor, bir öpücük gönderiyor. Aynalara teşekkür için çok yeterli bir sebep, benim adıma.

Aaaa! Neredeyse unutup yazıya son verecektim. Bir de bunu düşünün bakalım. Bir sabah uyanıyorsunuz ve…

Dünyada ki bütün aynalar çatlamış 🙂
 
 
Emine Öztürk
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

13 YORUMLAR

  • Yanıtla Oğuz Öztürk 4 Mayıs 2023 at 07:35

    Yine harika bir yazı olmuş. Emeğine, yüreğine sağlık. Her defasından, beni artık şaşırtmıyorsun. Seni seviyorum.

    • Yanıtla Emine Öztürk 4 Mayıs 2023 at 08:02

      Seni seviyorum. 💜
      Ayrıca ters köşene bayıldım.

  • Yanıtla Metin Çoban 4 Mayıs 2023 at 07:48

    Günaydın Emine, bu zamane erkekleri de ayna önünden ayrılmıyor, inan bana. Göz kapaklarım mı düşmüş, kaşlarım mı uzamış, saç taramak yetmiyor, sakalımı da tarayayım. 😃
     
    Harika bir yazı olmuş. Ayna sırlarla doludur, arkasında sır olmazsa düz bir camdır. O sır yansıtır her şeyi. Ama sadece yansıtır, gerçeği göstermez. Her zaman ayna sana karşı olan görüntünü gösterir. Ama gerçekten de hayatımızda çok önemlidir, trafikte araba kullanırken, uzayda gözlem yaparken, dişçi ulaşamadığı yeri görürken.
    &nbsp
    “Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz” sözündeki “ayine” de aynadır. Kişi yaptığı işlerle bellidir, söylenenlere bakmayın. Emine de harika bir yazı yazmış, aynası biziz.
     
    Kalemine sağlık, çok beğendim ♥️

    • Yanıtla Emine Öztürk 4 Mayıs 2023 at 08:05

      Günaydın Sevgili Metin.
       
      Aynalar ile ilgili değinmediğim ne kadar mevzu varsa nokta atışı yapmışsın. Teşekkür ediyorum. “Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.” Ne manidardır, tekrar hatırlatman şahane oldu.
       
      Değerli vaktinden yine ve yeniden bana hediye ettiğin için minnettarım. 🙏
       
      Sevgiler

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 4 Mayıs 2023 at 21:42

    Harika bir yazıydı, her zamanki gibi 😁 Şiirler, şarkılar, masallarla nostaljik bir geçit töreni gibiydi. Üstelik bağlantılar da çok iyi kurulmuştu. Aklının çalışma sistemini, bunu yazıya döküş şeklini seviyorum 💯
     
    Kalemine sağlım kuzum. Öpüyorum kocaman ❤️😘

  • Yanıtla Emine Öztürk 5 Mayıs 2023 at 06:19

    Benim için kurduğun bilmem kaçıncı şahaneli cümleler. 🙏🍀 Senin gibi muazzam yazan bir yazarın gözünden takdir edilmek çok onore edici. Çok teşekkür ediyorum.
     
    Evet, ben biraz gerçeklik, biraz masal, biraz geçmiş, biraz gelecek, şarkılar, türküler, şiirler ve mutlaka AŞK ile ifade ediyorum, o içimdeki her ne ise. 😉 Dışa vurumu böyleli yazılar oluyor. 💯
     
    Sevgi ile kal. Kocaman kocaman… 😚💜

  • Yanıtla Mesut Sevinç 7 Mayıs 2023 at 02:37

    Ellerinize, yüreğinize sağlık, çok güzel bir yazı olmuş.
     
    Şarkılarla, şiirlerle nostaljik bir yolculuk. Hiç dikkat ettiniz mi? Ben de dahil sevgili Barış Manço’dan bahsederken hep “Barış abi” diyoruz. O hepimizin ailesinden biri. Rahmetle anıyoruz.
     
    Kuşkusuz herkesin bu yapboza ekleyebileceği şarkılar, şiirler vardır mutlaka. Ben de bir parça eklemek isterim bu yapboza. Salim Dündar ve onun unutulmaz şarkısı: Aynalar
     
    Eyletmen beni
    Söyletmen beni
    Ağlatman beni
    Aynalar aynalar

     
    Başarılarınızın ve yazılarınızın devamını diliyorum.

  • Yanıtla Emine Öztürk 9 Mayıs 2023 at 01:42

    Mesut Bey ne güzel cümleler kurdunuz yine benim için. 🙏 Var olun.. Barış Manço’nun abiliğinin sınırları bizim ülke çocukları ile sınırlı da değil bence. Dünyanın birçok yerinde sevgi ile anıldığından hiç şüphem yok.

    Ahh.. Daha dün akşam sazlı sözlü bir arkadaş meclisinde söyledik şarkıyı. Ne güzeldir ne güzel..🙏

    Değerli vaktinizi ayırıp yorum yazmaya değer bulduğunuz için sonsuz teşekkürler..

  • Yanıtla 22/11/63 22 Mayıs 2023 at 23:13

    Aynalara dair sorgulayıcı güzel bir yazı. Eksik olan tek şey Çehov dan “Eğri Ayna” hikâyesi. Onu da okuyun derim. Sağlıcakla kalın.

    • Yanıtla Emine Öztürk 23 Mayıs 2023 at 10:14

      Çok teşekkür ediyorum zaman ayırıp okuduğunuz ve kurduğunuz güzel cümleler için.. Önerinizi dikkate alıp hemen hikâyeyi okuyorum. Bunun için ayrıca teşekkür ediyorum çünkü bilmediğim bir hikaye idi.
      Sevgiler..

      • Yanıtla 22/11/63 23 Mayıs 2023 at 15:26

        Eyvallah 🙏

  • Yanıtla Can 2 Haziran 2023 at 16:21

    Aynalar aynalar, ah her şeyi en net şekilde olduğundan ne bir eksik ne de fazla gösteren aylar. Bir katilin aynaya bakarken gördüğü kişi yine bir katildir. Hatta bakmaktan kaçar bazen. Çünkü o da farkında bir katile baktığının, asla kendini kandırmasına izin vermez ayna. Bakımsız bir bayanın aynaya baktığında gördüğü kişi yine kendine değer vermeyen bayandır. İstediği kadar dünyanın en güzeli olduğunu düşünsün. Önemli olan aynanın sözüdür. Aslında her sabah aynaya bakınca şunu demeli insan. “Kime bakıyorum, kimim ben, bu aynada olan kişi gerçek hayatta kim?”
     
    Hadi dürüst olmalı şimdi ayna karşısında. Gerçekten bir elimizde ayna bir elimizde cımbız umurunuzda mı dünya? Gerçekleri gösteren aynaya kulak vermeli ve sizin de dediğiniz gibi. Eskiskleri tamamlayan bir hayatın parçasıdır ayna.
     
    Emeğine yüreğine sağlık üstat.

  • Yanıtla Emine Öztürk 5 Haziran 2023 at 17:00

    Bu şahane yorum için teşekkür ediyorum Can Bey.
     
    Evet, sizin de değindikleriniz ile birlikte aynanın alalade bir nesne olmadığını bir kez daha vurgulamış olduk.
     
    Zaman ayırıp okumuş olmanız kıymetli. Var olun.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan