Satır Arası

Hayatın İçine Karışan Ara Hedefler

15 Eylül 2023

Yazı: Hayatın İçine Karışan Ara Hedefler | Yazan: Yaşam Koçu Nalan Erpolat

Bu dünyada yaşayan her birey, mutlu olmak ister. Mutlaka yapmak istedikleri vardır. Hayattan vazgeçmiş gibi görünenler de vardır muhakkak ama onlar bile, içlerinin en derinlerinde bir yerde, mutlu olmak isterler. Hayata karşı isteksiz görünmelerinin sebebi de belki mutlu olamamaktan korkmaları ya da kötü tecrübelerle içlerinin umutsuzluk hissiyle dolmasıdır. Bireyleri, böyle bir umutsuzluk içine sürükleyen bu kötü tecrübelerin sebebi genellikle yanlış ara hedeflerdir.

Zamandan Çalan Meşguliyetler

Nihai hedefe giderken, hayatın akışında aralara sıkışan, bireyleri yollarından alıkoyan ya da yolları bir hayli uzatan engeller vardır yaşamda. Bazıları elbette olmazsa olmazdır. Yapılmaları gerekir ve bu durumlarda yolun uzaması normaldir.

Diğer bir taraftan, bazı şeyler vardır ki yapılmaları ya da yapılmamaları arasında neredeyse hiç fark yoktur fakat birey onları olmazsa olmaz varsayarak neredeyse ana hedef haline getirir. Bu durumlar tekrarladıkça da asıl gidilmesi gereken noktaya gitmek zorlaşır ve genelde hedeften vazgeçilir. Gerekli ya da gereksiz ara hedeflerle ömür sermayesi tükenir gider.

Birey ara hedeflerin hayatına bu denli çok girmesine aslında kendi karar verir ama hep yan etkenleri suçlamaya da meyillidir. “O bunu söyledi, şu bunu yapmamı istedi…” gibi bahaneleri çoktur. Birey aslında gerektiği yerde “Hayır” diyemediği için reddetmeyi belki ayıp belki de kırıcı bulduğu için her şeyi yapmaya çalışıyordur ama aslında kendi hayatına haksızlık yaptığının farkında değildir. Belki de bunu iş işten geçtikten sonra fark edecektir.

Bu sebeple birey kendinden istenenleri ve beklenenleri doğru değerlendirmeli ve önemli-önemsiz ayrımını iyi yapabilmelidir.

Çalışma & Dinlenme-Eğlenme Dengesi

Hedeflere ulaşmak için çalışmak çok önemlidir fakat bireyin dinlenme ve eğlenme zamanlarını da iyi tayin etmesi gerekir. Bir insanın hedefleri var diye nefes almadan çalışması, başka hiçbir şeyle ilgilenmemesi elbette olması gereken değildir. Çalışmayı da dengelemesi gerekir, sevdikleriyle dostlarıyla vakit geçirmesi gerekir. Fakat herkesin her eğlence ya da mola teklifine olumlu cevap verirse ana hedef “eğlenmek”le yer değiştirir. Daha önce ana hedef olarak belirlenenler de hayal kategorisinde kalırlar. Eğlence tekliflerinin çoğunu reddeden bireyler, hedeflerine ulaşabilirler.

Hayatta gitmek istenilen yoldan yani ana hedeflerden vazgeçmemek için ara hedeflere dikkat etmek önemlidir. Her şeyi gerektiği kadar, kararında yaşamak, uzun vadede mutlu olmayı beraberinde getirir.
 
 
Nalan Erpolat
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan