Biraz Kitap

Kitap Yiyici

26 Aralık 2023

Kitap: Kitap Yiyici | Yazar: Stephane Malandrin | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Kitap Yiyici | Stephane Malandrin

Stephan King kitaplarını andıran bir gerilimi var hikâyenin. Yalnızca o kadar korkutucu değil. Ben korkmadım.

Kitabın önce adı ilgimi çekti tabii. Salt adından yola çıkarak kitapları yutar gibi okuyan birinden bahsedilecek herhalde diye düşündüm. Ama yok, kelimenin gerçek anlamıyla kitapları yemek gibi yiyen birinden bahsediliyor. Bu açıdan konusu bana orijinal geldi. Ancak çok çabuk bitti. Sanki daha da genişletilebilir ya da derinleştirilebilir gibiydi ama az ve öz bitirmiş yazar.

Kitap Yiyici | Kimdir? Nedir?

Kitaba adını veren kitap yiyiciliğin ne menem bir şey olduğu, bu yiyicinin kim olduğu ve kitap yemeye nasıl başladığının hikâyesi zaman atlamaları ile anlatılıyor.

1400’lü yıllardan başlıyor hikâye. Yahudi bir kadının dini nedeniyle baskı görmesi, Hıristiyan olduğunu söylemesi ama onu samimi bulmayan Hıristiyanların onu ve kocasını öldürmek istemesi ile başlıyor.

Bu dramdan geriye iki yetim çocuk kalıyor.

Bu çocuklar bir gün psikopat bir papaz tarafından bir kitabı okumaya zorlanıyor. Papaz bu çocuklara ruhun gıdası diyerek bir kitap gösteriyor ve çocukların ille de bu kitabı okumasını istiyor. Oysa çocuklar okuma, yazma bilmiyor. Hayatlarında daha önce bir kere bir yerde bir kitap görmüşler ama hiç ilgilerini çekmemiş.

Çocuklardan biri açlıktan kitap yemeye başlıyor. Ve bunun ardından artık karşı konulamaz bir kitap bağımlısı oluyor. Okumak değil, yemek anlamında. Yediği kitaplardaki mürekkebi, sayfaların yapısını, kitaplardaki larva ve kurtçukları anlatıyor iştahla.

Kitap Yiyici | İlk Zehirli Kitap

Çocuğun yediği ilk kitap onda kitapları yeme alışkanlığı yaratıyor. Ve okuma yazma bilmediği halde kitapları yiyerek kitaplarda ne yazdığını anlar hale geliyor. Ancak bu onu bilge yapmıyor, şişmanlamasına ve vücudunda yaralar bereler çıkmasına neden oluyor.

Kitabın sonlarına doğru bu ilk zehirli kitabın nasıl ortaya çıktığını okuyoruz. Kitabın karanlık güçlerle bağlantılı manyak yazarı, bu yazarın kitaba yaptığı büyü ve kitabın yüzyıllar boyu Venedik, Bizans, Floransa, Lizbon diyar diyar dolaşması heyecanlı bir serüven.

Kitap yemek isteyenler için kitabın sonunda yazarın bu kitabı yazmak için yediği ve bizim de yememizi tavsiye ettiği kitaplar var.
 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan