Biraz Kitap

Deniz’in Dibi

5 Mart 2024

Kitap: Deniz’in Dibi | Yazar: Deniz Seki | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Deniz’in Dibi | Deniz Seki

Deniz Seki bir dönem hapse girdi çıktı biliyorsunuz. 2016’da yazdığı kitapta cezaevindeki yaşamını anlatmış.

Deniz’in Dibi | Tevekkül

Öncelikle haksız yere içeride bulunduğundan yakınıyor. Ama bunu tevekkülle karşılamaya çalıştığından bahsediyor. İçerideki zamanını iyi değerlendirmeye gayret etmiş. Bu gayret çerçevesinde dualar, Mesnevi, tasavvuf… bu tür şeylere ilgi duymaya başlamış. Hayatının anlamını ve orada olma sebebini sorgulamış.

Deniz’in Dibi | Topraksız Zincirlikuyu

Cezaevindeki uygulamalar nedeniyle burayı “Topraksız Zincirlikuyu” diye adlandırıyor.

Cezaevinde kitapların ve mektupların önceden okunup sahibine verilmesi, hediye edilen saatlerin içinin açılarak kontrol edilmesi ve bu yüzden bozulması… vb uygulamalardan yakınıyor.

Deniz Seki, avukatının söylediği bazı laflardan etkilenmiş. Onlara da yer vermiş kitapta.

Örneğin:

“Bir kişinin cezaevi hayatı aslında insanın kendi cenaze törenini izlemesi gibidir. Kim senin için ne kadar üzülüyor, kim cenazene geliyor, hepsini bu dünyadayken görürsün.”

(Bu arada Deniz Seki’nin avukatı benim de üniversitede Ceza Hukuku hocamdı.)

Deniz’in Dibi | Koğuş Arkadaşları

Hapishanedeki arkadaşlarından da bahsetmiş kitapta Seki. Hangi suçtan içeride oldukları, beraber günlerini nasıl geçirdikleri ve benzeri… Kitapta yer yer onları yadırgamış ve kınamış. Halbuki bence artık kimseyi kınamaması gerektiğini öğrenmiş olmalıydı. Hatırlayan vardır, Deniz Seki PopStar yarışması zamanında yarışmacılardan Bayhan’ın geçmişte hapse girmesi nedeniyle onun sanatçı olamayacağını, sanatçının örnek olması gerektiğini söylemişti. Şimdi aynı şeyler kendisine söylenmeli mi?..

Deniz’in Dibi | Kitap Hakkında Soruşturma

Seki’nin yazdığı bu kitapla ilgili o yıllarda kendisine soruşturma açıldığı haberi var: Gazete Vatan | Deniz Seki’ye yazdığı kitabından soruşturma açıldı

Şikayet eden kişi Seki ile aynı koğuşta kalan ve kitapta kendisinin ifşa edildiğinden yakınan biri.

“Uyuşturucu ticaretinden aldığı 6 yıl 3 aylık hapis cezası nedeniyle Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde hükümlü bulunan Deniz Seki ile aynı cezaevinde kalan bir mahkum, Seki’nin yazdığı kitapta kendisi ile ilgili bilgileri ifşa ettiği gerekçesi ile şikayetçi oldu.”

Deniz’in Dibi | İyisin Tabii

Şöyle ironik bir kısım var, Deniz Seki, yargılanma sürecinde Adli Tıp’a götürülürken araçtaki radyoda “İyisin Tabii”, “Hayat Sadece İki Bilet” gibi kendi şarkılarına denk geliyor. O da bu duruma gülüyor.


Hayranı sayılmam. Ünlü bir şarkıcının cezaevi yaşamını kendi açısından nasıl değerlendirdiğini merak edip okudum.
 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan