Satır Arası

Unutmak ve Hatırlamak

29 Mart 2024

Yazı: Unutmak ve Hatırlamak | Aile Danışmanı Nalan Erpolat

Bir gün öleceğinden emin olarak yaşayan insanın, en bilemeyeceği şey ne zaman öleceğidir. Sonu belli olmadan akıp giden yaşam içerisinde, insana en ürkütücü gelen şeylerden biri, unutmak. Özellikle, herkesin çok yoğun olduğu ve zamanın çok fazla hızlı aktığı bu çağda, küçük ama günlük hayatı etkileyecek bazı unsurlar unutulabiliyor. Bu durum da daha çok şeyi unutma ihtimâlinin olduğunu düşündürüyor bireylere.

Unutmamak

Unutulan şeylerin artması, geçmişi çok fazla unutmak gerçekten hayat kalitesini çok düşüren bir durum olur. Çünkü her insan, bugününde geçmişiyle var olur. Bu sebeple her şeyi unutmak, adeta hayatın içinin boşalması ve anlamsızlaşmasıdır.

Fiziksel bir hastalığa bağlı olmaksızın olan unutkanlıkları engellemek, hayatın düzenlenmesi ve zamanın doğru kullanılmasıyla ilgilidir. Aşırı yoğun bir hayatın içerisinde, bireyin kaldırabileceğinden çok daha fazla sorumluluğu üstlenmesi, kendine nefes alacak hiç alan bırakmaması unutkanlığı arttırabilir.

Bunun tam tersi olan durumlarda da yani bireyin hiçbir meşguliyetinin olmaması durumunda da zihnin atıl kalmasıyla unutkanlıklar görülebilir.

Bu sebeple, aşırı yorulmayacak kadar hayat sorumluluğu almak, sorumluluklara doğru odaklanabilmek için çok önemlidir. Odaklanma ne kadar sağlıklı olursa, günlük unutkanlıklar o kadar az olur.

Bazen de Unutmak Gerekir

Hayatın güzel yaşanabilmesi için, günlük sorumluluklar ve küçük şeyler dışında bazı şeylerin de unutulması gerekir. Bireyin, her anını hatırladığı bir hayatın içinde sağlıklı yaşaması imkânsızdır. Yaşanan fiziksel ya da duygusal acılar, çok fazla sinirlenilen ya da çok fazla korkulan anlar, edilen kavgalar unutulmazsa, hayat insanı çok yorar. Zihin unutamadıklarının altında ezilir ve unutulmayan olumsuzluklar arttıkça, düşünme kapasitesi daralır. Düşünmek, soyutlayabilmek demektir. Unutulmayanlar her zaman somut genellemeler sınıfındadır ve bütünsel olarak düşünmeye engeldir.

Bazı zor anları, zorlayıcı duyguları unutmak kolay olmayabilir fakat bunlarla başa çıkmak imkânsız da değildir. Bu duyguları bastırmak, yok saymak unutmak için doğru bir yol değildir. Zorlayıcı duyguları yaşamak gerekir. Önemli olan bu duyguların ömür boyu aynı zorlayıcılıkla kalmayacağının ve yaşandıkça hafifleyeceğinin farkında olmaktır. Her şey yaşanır ve geçer. Üzüntü, acı, çaresizlik gibi duygular çok zor da olsa hayatın normalleri arasındadır. Yaşanması gerekir ama sonunda hafifler.

Herhangi bir olaya ya da kişiye duyulan öfke de unutulması gereken bir unsurdur. Olayı ya da durumu sürekli gümdemde tutmak, öfkeyi unutturmaz, tam tersi sürekli alevlendirir. Bu sebeple böyle anları beslememek gerekir. Öfke de yaşanmış ve de bitmiştir. Bireyin, o anı gündeminden kaldırması gerekir.

Hatırlamak

Hayat hiçbir zaman tek yöne doğru gitmez. Bazen unutmak hafifletir yaşamı bazen de hatırlamak. Güzel ve iyi olanları hatırlamak, hatırlı bir insan olmak demektir. Hatırlı insanlar, hatırlanması gereken durumları çoğaltırlar.
 
 
Nalan Erpolat
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan