Satır Arası

Hayatın Matematiği

29 Nisan 2022

Yazı: Hayatın Matematiği | Yazan: Yaşam Koçu Nalan Erpolat

Çok zaman duyuyoruz Her şeyin bir matematiği var” sözünü. Gerçekten de çoğu zaman her şey bir takım formüllere dayandırılabiliyor yaşamda.

Peki ya hayat?!
Hayatın da bir matematiği var mı?

Hayatın da bir matematiği olsa bile, insanlık yaşamda belli formüller uygulamaya çalışsa bile, kesin ve değişmez sonuçlar yoktur. Sonuçlar her zaman, her şartta, her birey için aynı şeyi ifade etmez, edemez.

Yaşam Belirsizdir

Yaşamın en kesin yönü belirsiz olmasıdır. Belirsizlik aslında her insanı rahatsız eder fakat bazı bireyleri çok daha fazla rahatsız eder. Bu yüzden her şeyin planlı olmasını ister, çok planlı yaşarlar. Planlı yaşamak hayat kalitesini arttırır fakat yine de her şeye rağmen hayat belirsizliklerle doludur. Bu ihtimal bireyin zihninden çıkmazsa, hayata karşı daha dirençli olur. Planlar güzeldir ama gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belirsizdir. Gerçekleştiğinde mutlu olmak güzeldir ama bu mutluluk yaşama tutunma aracı olarak görülmemelidir. Planların gerçekleşmediği durumlarda da hayata tutunmak gerekir.

Yaşamda Her Şey Görecelidir

Hayat yolunda, “kesin iyi” ya da “kesin kötü” diye bir şey yoktur. Aynı durum bazı insanlar için çok iyi bazı insanlar için çok kötü olabilir. Hatta aynı durum, aynı birey için bazen iyi ve bazen kötü olabilir. Bu yüzden de kötünün iyiye dönme potansiyeli her zaman vardır. Bu potansiyeli bulabilmektir insan için önemli olan.

Yaşamda Her Şey Geçicidir

İyi ya da kötü durumların her biri her zaman geçicidir. Yaşarken bunu fark etmek gerekir. En mutlu olunan anlar geçici olduğu için bu anların kıymetini bilmek ve hakkını vermek gerekir. Öte yandan en kötü hissettiren anlar da geçicidir. Böyle anlarda da bu geçicilik hâlini idrak edebilmek, hayattan ve kendinden umudu kesmemelerine neden olur bireylerin.

Yaşamda Hiçbir Şey Tam Olarak Olmuş Değildir

Birey eğer hayatta “Tamam, işte şimdi her şey tam oldu, başka bir şey yapmama gerek yok” diyorsa hayattan yavaş yavaş umudunu kesiyor ve artık hayattan tat almıyor demektir. Çünkü hayatta hiçbir şeyin son noktası yoktur. Güzelin güzeli, iyinin iyisi, bilginin daha çok bilgisi ve tabii kötünün de daha daha kötüsü hep vardır. Bu yüzden, ne “Oh tamam” demek ne de “Eyvah her şey bitti” demek doğru değildir.

Birey nefes aldığı sürece, hiçbir şey bitmez.

Yani hayatın matematiğinin net sonuçları olmayabilir. Herkesin kendi hayatının grafiğinde iniş çıkışları vardır. Kimsenin grafiği de kimseninki ile eşleşmez. Grafikteki inişleri mümkün olduğu kadar az tutabilmek, bireyin kendisini, dünyayı ve çevresindekileri iyi tanıyabilmesi ile mümkün olur. “Kötü” olarak etiketlenen durumları iyiye dönüştürebilmek ancak bu şekilde mümkün olabilir.
 
 
Nalan Erpolat
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 30 Nisan 2022 at 19:13

    “Yaşamda Hiçbir Şey Tam Olarak Olmuş Değildir”
     
    Ne güzel bir tespit. Biz aksini oldurmaya çalışıyoruz.

    • Yanıtla Nalan Erpolat 1 Mayıs 2022 at 18:28

      Evet, maalesef hayatın telaşı içinde yapıyoruz bunu. Kendimizi fark edip kendimize “dur” dediğimiz anda her şey güzelleşiyor.
       
      Çok teşekkür ederim yorumunuz için.
       
      Sevgiler

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan