Satır Arası

Yersiz Tavsiyeler

22 Eylül 2023

Yazı: Yersiz Tavsiyeler | Yazan: Yaşam Koçu Nalan Erpolat

Hayatta öyle ihtimaller var ki insanın aklına bile gelmeyecek şeyler başına gelebilir. O anlarda da kişi o kadar dayanıklı olur ki dışarıdan gören herkes bireyin taşıyabildiklerini şaşkınlıkla izler. Sonra, iyi ya da kötü olan her şey gibi o “en zor” olarak ifade edilen günler de geçer. Geçer geçmesine ama o zor anlarda sergilenen güçlü tavır, çeşitli nedenlerden dolayı bastırılan ve yaşanamayan duyguların izleri hayatın bütününden kolay kolay silinemez.

Bu sebeple, her zaman, her şartta çok önemli olan bireyler arası iletişim, böyle hassas dönemlerde çok daha fazla önem taşır. Zor dönemlerde, güçlü olmak zorunda hissettiği için dirayetini koruyan bireylerin en çok ihtiyacı olan şey anlaşılmaktır. Çevrelerinde belki, benzer durumları yaşamış olanlar vardır. Onlar en derin duyguları, kendi yaşanmışlıklarından dolayı anlayabilirler fakat benzer şeyleri yaşamamış olanların da anlayışlı olmaları gerekir ki zaten zor duyguların içinde olan bireyler daha da kötü hissetmesin.

Gereksiz Tavsiyeler

Böyle dönemlerde, öncelikli yapılmaması gereken şey, tavsiye vermektir. Tabii ki sıkıntı alanıyla ilgili uzmanlığı olan bir bireyin tavsiyeleri önemli olabilir. Mesela sağlıkla ilgili bir sıkıntı yaşayan bireye, hekim olan bir yakını elbette öneride bulunabilir. Ya da yasal bir sıkıntı içinde bulunan birine, bir hukukçu o anda ne yapması gerektiğini anlatabilir. Bunlar gerekli olan, kişiyi rahatlatabilecek unsurlardır.

Öte yandan, akla gelmesi hiç de zor olmayan, sıkıntı içerisinde olan bireyin de rahat rahat düşünebileceği bazı şeyleri, sanki başka kimse bilmiyormuş gibi, çok net ve tek seçenekmiş gibi sunmak, karşı tarafın üzerinde ne etki bırakacağını hiç düşünmeden hareket etmek belki de en acıtan tavır olur.

Güçlü görünen bireylerin de içlerinde yara barındırdığını bilmek gerekir ve kimin yarasının nereden kanayacağını ya da o yaraya neyin şifa olacağını kimse dışarıdan göremez.

Tavsiye olarak sunulan seçenek zor durumda olan kişiyi belki de başka bir zorluğun içine sokacaktır ve kişi bu ihtimali aklına bile getirdiğinde olumsuz duyguların içine hapsoluyordur. Ya da tavsiye edilen durum, kişinin kendi aklında da vardır, kendine iyi geleceğini düşünüyordur fakat hayat şartları bunu uygulamaya müsait değildir. Bu durum da kişiyi iyice çıkmazın içine sürükler. Sonuç olarak da sıkıntı içinde olan bireyler, böyle öneriler verenlerden uzak durmak isterler.

Yani belki de tamamen iyi niyetle söylenmiş olan sözler, büyük ilişki problemlerine yol açabilir.

Geçecek!

Unutmamak gerekir ki bazı acılar, seneler geçse de dinmez. Sadece, insana verilmiş olan, adapte olma ve alışma özelliği ile o acılarla yaşamaya alışılır ve böyle yaşamak öğrenilir. Bu sebeple yerli-yersiz “geçecek” telkinleri de bazen çok can yakıcı olabilir.

İnsan ilişkileri emek ve özen ister ama bazı hassas olaylar ve hassas zamanlar vardır ki her zamankinden kat kat özenli olmak gerekir. Bu sebeple, özellikle böyle zamanlarda, sorulmadığı sürece tavsiye vermeden dinlemek en doğru, en yardımcı olabilecek davranıştır.
 
 
Nalan Erpolat
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 22 Eylül 2023 at 13:17

    Babamı kaybettiğimde yaşamıştım bu durumu. Hayatında tek bir kayıp yaşamamış insanlar karşıma geçip “Geçecek. Zaman her şeyin ilacı” klişeleriyle beni sinirlendiriyorlardı. Geçecek mi? Nasıl geçsin? On yıldan fazla oldu, babamı hâlâ özlüyorum. Cenaze sırasında anne ya da babasını kaybeden arkadaşlarım ne demişti biliyor musunuz; “Bu acı hiç geçmeyecek ama sen bununla yaşamayı öğreneceksin.” Bu sözler “geçecek” diye zırvalayanlardan çok daha iyi gelmişti o zaman bana. Bu yüzden bence insanlar bilmedikleri, tecrübe etmedikleri konuda ahkâm kesmemeli. Onların iki gıdım aklıyla iki dakikada düşündüklerini karşılarındaki sanki bilmiyor 🤦🏼‍♀️
     
    Aksi istenmediği sürece insanların tavsiye vermemesi gerektiğine inanıyor ve kendi hayatımda da uyguluyorum. Söyleyecek iyi bir şeyim yoksa da ağzımı kapalı tutuyorum 😉

    • Yanıtla Nalan Erpolat 3 Ekim 2023 at 07:50

      Evet Didemcim. Tam da bunu yazmak istedim zaten. Her olayda bir şey söylemek zorunluluğumuz yok. Yardımcı olmak, destek olmak demek, mutlaka fikir beyan etmek demek değil. Tam olarak anlamamız gereken bu. Orada olmak ve hiç konuşmamak belki de en büyük destek.

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan