Yoga

Yoga Felsefesi – 2 | Pranayama

13 Mart 2019

Yoga Felsefesi –  | Pranayama | Doğru Nefes
Ne demiştik yoga çalışmaları, beş temel prensip çerçevesinde yürütülmektedir.

Peki neydi bu bize sağlıklı, huzurlu, dinç, esnek, mutlu ve başarılı bir yaşam sunan mucizevi beş prensip? Bir kez daha hatırlayalım:

1- Doğru Egzersiz (Asana)
2- Doğru Nefes (Pranayama)
3- Doğru Gevşeme (Şavasana)
4- Doğru Beslenme (Vejetaryen, Satvik)
5- Doğru Düşünce (Pozitif Düşünce ve Meditasyon)

Bir önceki yazımda Doğru Egzersiz (Asana) konusuna değinmiştim. Bu sefer Doğru nefes (Prayanama) prensibini anlatmaya çalışacağım.

Hara Yoga Vedanta Center eğitim kitabımızla başlıyorum.

Nefessiz Yaşam

Çoğu kişi nefes alırken ciğer kapasitesinin yalnızca küçük bir kısmını kullanır. Yüzeysel, göğüs kafesini neredeyse hareket ettirmeden nefes alırlar. Sırtları kambur, omuz ve boyunları ağrılıdır. Oksijensizlikten zihinleri yavaşlar. Bu kişiler kolaylıkla yorulur ve bunun nedenini bilmezler. Genelde sorun, diyaframı doğru kullanmamaktan kaynaklanır. Nefes, sadece göğüs kafesinin üst kısmına sıkışmıştır.

Nefesin Sihri

Gerçek nefes kontrolü, nefes alışı değil, nefes verişi kontrol etmek demektir. Enerji en iyi, akciğerlerin havayla gayretle doldurulmasıyla değil, nefesin düzgünce bırakılmasıyla yenilenir. Bu sebeple akciğerlerden havanın yavaşça çıkarılmasına odaklandığınız da tutulan fiziksel eforla gücünüz artar. Konuşmacılar, şarkıcılar, yüzücüler ve koşucular bunu bilir. Geri kalanlar olarak basit bir testle bunu test edebiliriz soğuk bir duş aldığınızda herkesin yapacağı şey nefesi tutup kasları sıkmaktır. Böyle yapılırsa eziyet aslında daha da artar. Bunun yerine daha istikrarlı sakin şekilde nefes verirseniz, suyun sıcaklığının sizin neredeyse hiç etkilemediğini görüp şaşırırsınız. Nefes verme vücudun değişime uyum sağlamasını sağlar.

Bir işe odaklı dikkatli nefes kontrolü rahatlamaya yardımcı olur. Birçoğumuz yarım nefesler alıp veriyoruz. Elimizde olmadan nefes alıyoruz ama nefesi tamamı ile vermede başarısız oluyoruz bunun sonucunda ise nefes verme ihtiyacımızın göstergesi olarak sıkça iç çekiyoruz. İç geçirme nefes takımını uzun süre ihmal ettiğimizde doğanın akciğerlerdeki havayı boşaltma yöntemidir.

Normalde, dakikada 18 kez, bir saatte 1080 kez, günde 25290 kez görünüşte bir çaba olmadan nefes alıp veririz. Ne kadar çok havayı verirsek, o kadar çok nefes alabiliriz. Nefes bilinci geliştirilmesi faydalı olacak bir alışkanlıktır. Herhangi bir işe başlamadan önce nefesinizi boşaltın. Doğru nefese dair fikri anladığınızda sağlık ve canlılık konularında pek çok mükafat edineceksiniz.

Yoga Felsefesi –  | Pranayama | Doğru NefesPrana & Pranayama

Prana, yaşam enerjisi demektir.
Ayama yönlendirmek anlamına gelir.

Pranayama, nefesi kullanarak bu enerjiyi kontrol etmek, bu enerjiyi kontrol ederek zihni kontrol etmektir.

Prana’nın en somut dışa vurumu nefestir. Bu hareket, vücudun diğer enerjilerini harekete geçirir. Pranayama yöntemleri ile nefesi kontrol ederek başlarız. Bu bize, zamanla, Prana’nın kontrolünü verir. Prana’nın kontrolü, zamanla, tüm vücudun kontrolünü getirir. Bunu yapabildiğimizde vücuttaki hastalıkların köklerini yok edebiliriz. Şifanın sırrı buradadır. Normal nefeslerle az miktarda Prana elde ederiz. Bilinçli ve odaklı nefeslerle daha fazla Prana depolayabiliriz. Bol miktarda Prana’sı olan biri, canlılık ve güç yayar. Bu, onunla iletişime geçen herkes tarafından anlaşılabilir.

Bazı insanlar (Örneğin yogiler, spiritüalistler, zihin şifacıları, inanç şifacıları ve hatta hipnotize ediciler) bilinç olarak veya olmayarak, pranayı kontrol edebilirler. Çoğu insansa, genellikle bilmeden, günlük yaşamlarında pirananın gücünü kullanırlar. Bir arkadaşınız hastalanmışsa, yavaşça başını okşarsınız, böylece prana aktarırsınız. Düşüp dizinizi yaradığınızda, hemen nefesinizi tutar, yaralı yere iki elinizi koyarsınız. Bazılarının yaptığı konuşma dinleyenlerin yüreğine dokunurken, başka birisi ne kadar güzel konuşursa konuşsun, hiçbir tesiri olmaz. Yüreğe dokunan konuşma prana doludur. Büyük Peygamberler ve azizlerde kusursuz prana kontrolü vardır, böylece yaptıkları işler ilham verici olur ve irade güçleri muazzamdır. Prananın işlevleri ve nasıl kontrol edileceği cömert bir öğretmenin uzman rehberliğinde yavaş yavaş öğrenildiğinde en iyi şekilde ustalaşılır.

Pranayama teknikleri üzerine eğitim alan Yogi sonsuz enerji kaynağının frekansına bağlanıp bu enerjiyi manevi gelişme için kullanarak en yüce kusursuzluğa erişir. Yogik nefes fiziksel vücuttaki prananın tezahürlerini kontrol etmeyi amaçlar. Öğrenciler gelişme kaybettikçe zihinsel araçlarla Pranayı kontrol etmeyi öğrenirler.

Nefesin Üç Bölümü

Temel olarak üç çeşit nefes vardır.

Köprücük Kemiği Nefesi en yüzeysel ve verimsiz olanıdır. Az miktarda oksijen için çok miktarda enerji harcanır. Bu nefes sırasında karın içeriye çekilirken, omuzlar yukarı kalkar ve boyun kısalır.

Göğüs Kafesi Nefesi göğüs kafesinin yanlara ve ileri genişlemesi ve yukarı kaldırılmasıyla alınır. Bu da en verimli nefes değildir.

Karın Nefesi veya Diyafram Nefesi ise en verimlisidir çünkü ciğerlerin en derin ve geniş kısmına hava getirir, daha derin, daha yavaş ve daha rahattır. Bu nefesi tanımak için rahat bir şekilde sırt üstü uzanın ve bir elinizi diyaframınızın üstüne, yani karınla göğüs kafesinin kesişimine koyun. Elinizin yukarı aşağı oynadığını hissedebilirsiniz. Vücudun rahatken kendiliğinden aldığı nefes, en verimli nefes olan diyafram nefesidir.

Yoga Felsefesi –  | Pranayama | Doğru Nefes

Tam Yogik Nefes

Aslında en verimli, en tam nefes, bunların hiçbiri değildir. Bu üç nefesin birleşimi, Tam Yogik Nefes’i oluşturur. Bu nefesi tecrübe etmek için dik oturun, bir eli karna, diğerini göğüs kafesine koyun. Önce nefesin hepsini verin. Alırken önce karnı şişirin, ardından göğüs kafesini, ardından en üst kısmını. Verirken de aynı sırayla, aşağıdan yukarıya doğru verin. Bu, en iyi nefestir.

Yogik Nefes fiziksel vücuttaki prananın tezahürlerini kontrol etmeyi amaçlar öğrenciler gelişme kaydettikçe zihinsel araçlarla pranayı kontrol etmeyi öğrenirler.

Pekiii benim için nefes 😍

Tanışma yazımda bahsetmiştim nefes benim dönüşmemde ciddi rol oynadı. Doğru nefesle nelerin olabileceğini ben bizzat deneyimlerle yaşadım ve yoga eğitimi sayesinde deneyimlerle yasamaya devam ediyorum, çok şükür 🤗

Çok sevdiğim iki sözle yazımı bitiriyor, bol nefesli günler diliyorum.

💫 Çekinmeyin lütfen uzunn uzunn nefesler alıp, uzunnn uzunnn verin. Sevgiyle nefesle mutlu kalın.

💫 Nefes al, Allah sana yaklaşir,
Nefes alıp nefesini tut ve Allah seninle kalır.
Nefes ver, sen Allah’a yaklaşırsın,
Nefesini verip nefesini tut ve Allah’a teslim ol.
Bir nefesle kum cam olur.
Bir nefesle kul can olur.

Fatoş Şahin

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

6 YORUMLAR

  • Yanıtla Arzu Güngör 13 Mart 2019 at 09:59

    Her yeni yazında yogayı daha çok merak ediyorum ve ders almak için sabırsızlanıyorum. Yazını okurken bile nefes çalışmaları yaptım ve artık daha çok dikkat edeceğim nefes alıp verirken. Yine çok bilgilendirici bir yazı olmuş canım. Kalemine, emeğine sağlık 😘❤👍

    • Yanıtla Fatoş Şahin 9 Nisan 2019 at 15:07

      Teşekkür ederim Arzu’cum, çok mutlu oldum. En kısa zamanda birlikte deneyimlemek nasip olsun 😘

  • Yanıtla Hülya Erarslan 13 Mart 2019 at 10:25

    Çok kıymetli buluyorum bu bilgileri, teşekkürler.
     
    Acaba bu nefes çalışmalarını yaparken baş ağrısı normal mi? Bünye yıllardır alışmış yarım yamalak nefes alıp vermeye, onun şaşkınlığı mı baş ağrısı yaratıyor acaba?
     
    Bir de bu tam yogik nefes, yapa yapa yerleşip genel nefes alıp verme şeklimiz olmalı değil mi, amaç o?

    • Yanıtla Fatoş Şahin 9 Nisan 2019 at 15:10

      Normalde sadece soluk alıp verdiğimiz ve bedene oksijen almadığımız için normal Hülya Hanımcım. Tam anlamıyla her an bunu yapabilmek çok mümkün değil. Lakin günde en az 15 dk ayırabilirsek zaman içinde en azından konuşmadığımız zamanlarda mümkün oluyor. Zihin, bedene ve ruha bu kadar iyi gelen deneyimi uygulamak istiyor.
       
      Sevgiler 🍀

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 13 Mart 2019 at 23:03

    Fatoşcum ben de Arzu Hanım gibi okurken yapmayı denedim nefes tekniklerini. Pek başarılı olduğumu sanmıyorum ama 🤦🏻‍♀️
     
    Kuzum bu arada cidden benim derslere ne zaman başlıyoruz? Yazdıklarını okudukça resmen yoga aşeriyorum 😝

    • Yanıtla Fatoş Şahin 9 Nisan 2019 at 15:11

      🧘‍♀️🧘‍♀️🧘‍♀️ çok isterim seninle kolaylaştırmayı 😍

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan