Yurt İçi Gezi

Mini GAP Turu | 5 | Atatürk’ü Fahri Hemşerisi Yapan Gaziantep

6 Ağustos 2019
Mini GAP Turu | 5 | Atatürk’ü Fahri Hemşerisi Yapan Gaziantep | Gaziantep Kalesi
“Mini GAP Turu” yazı dizisinin diğer bölümleri:

İnsanlığın Beşiği Şanlıurfa
Şanlıurfa’nın Tabiat Güzellikleri
Tarihin Kavşak Noktası: Harran
Kommagene Krallığının Toprakları: Adıyaman
Atatürk’ü Fahri Hemşerisi Yapan Gaziantep

Ve geldik Mini GAP gezimizin son durağı olan Gaziantep’e…

Antep Gazi unvanını Fransızlara karşı 10 ay boyunca direndiği ve şehri vermediği için almış.

Bu mini GAP gezisinde zihnimde fotoğrafını çektiğim muhteşem anlardan elbette Gaziantep de zihnimde kendi köşesini aldı. Mesela oğlumun müzede Atatürk heykeli bulup elini tutması, Hamam müzesinde aklıma gelen Tosun Paşa’nın efsane hamam sahnesi, harika Antep yuvalama çorbası, Katmer yiyemeyişimiz, baklava ve lezzetli fıstıklar, Fellah Köftesi, Oyuncak Müzesi, Zeugma Müzesi, Bakırcılar Çarşısında videosunu çektiğim bakırcı ustasının çalışması…

Buradaki ilk durağımız Gaziantep Kalesi:

Gaziantep KalesiMini GAP Turu | 5 | Atatürk’ü Fahri Hemşerisi Yapan Gaziantep | Gaziantep Kalesi

Bu güzel ve heybetli kale ilkin Roma döneminde bir gözetleme kulesi olarak yapılmış ve Bizans İmparatoru Justinyanus döneminde MS 6. yüzyılda son halini almış.

Bizim için bu aslında muhteşem oldu, şöyle ki; kalenin içine girmeden evvel 1. Dünya Savaşı’nda Gaziantep’in savunmasını tüm acısıyla yansıtan heykeller yer alıyor, içeri girdiğinizde ise Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panorama Müzesi olan uzun bir koridordan geçiyorsunuz. Kurtuluş Savaşımızda bu bölgeyi savunan tüm kahramanlarımızın duvarlarda ufak heykellerini ve isimlerini görebiliyor, ayrıca aralıklı olarak yerleştirilen ekranlar sayesinde de filmler ile bu kahramanlık hikayelerini dinleyebiliyorsunuz. Artık oğlum ve gezimizdeki tüm çocukların zihninde Gaziantep farklı bir yere sahip.

Benim için çok keyifli bir an oldu; oğlum gitti bir heykelin elini tuttu. “Anne bak!” dedi, hafif loş olduğu için anlamamıştım sonra dikkatimi çekti, Atatürk’ün elini tutmuş. Bilmiyorum size de oluyor mu; Atatürk ile ilgili iyi veya kötü bir şey olduğunda ben çok duygulanıyorum ve gözlerim doluyor, hatta kimi zaman ağlıyorum.

Bu kısımdan çıktıktan sonra kalenin üst kısmında biraz yürüyüp dışarı çıktık. Şehrin bu kısmında her yer neyse ki yürüyüş mesafesinde; biz de karşımıza gelen ilk minnoş müzeyi gezdik.

Hamam MüzesiMini GAP Turu | 5 | Atatürk’ü Fahri Hemşerisi Yapan Gaziantep | Gaziantep Hamam Müzesi

Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin hamam bölümü olarak hizmet eden bu kısmı 1577 tarihinde yapılmış. Paşa Hamamı olarak kullanılmış ve 2015’te restorasyonu tamamlanmış. Aslına sadık kalınmış; soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleri bulunuyor. Halûk Perk koleksiyonundan hamam araç ve gereçleri eklenmiş ve heykeller ile hamam adetleri, canlandırılmış. Bizim grubumuzdaki çocuklar tabii ki çok eğlendiler içeride. Zaten kısa bir sürede gezilen bir müze giriş ücreti de 2 TL. Bence 20-30 dakikanızı ayırın.

Buradan sonra yine yürüyüş mesafesindeki Bakırcılar Çarşısına ilerledik. Bu arada çarşıya giderken sol tarafınızda İmam Çağdaş ve Yesemek adlı restoranları göreceksiniz ama ben bu yemek konusuna sonra gireyim.

Bakırcılar ÇarşısıMini GAP Turu | 5 | Atatürk’ü Fahri Hemşerisi Yapan Gaziantep | Gaziantep Bakırcılar Çarşısı

El sanatı ile uğraşan bir çok esnafın toplandığı bu alan Bakırcılar Çarşısı.

Sanki bir önceki yüzyıldan kalmış gibi…

Zaten bu dükkanların da yapım tarihi tam bilinmemekle beraber 1800’lü yıllar olduğu düşünülüyor.

Tek katlı dükkanlardan oluşan ve hanlar bölgesi içinde yer al çarşıdan harika el yapımı hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.

Bu çarşıda sadece bakır işleri değil; cam ustalarının yaptığı çok şık parfüm şişeleri, ahşap ustalarının kestiği ahşap oyuncak ve diğer oyma işçiliği ürünler, deri ustalarının yaptığı çok otantik yemenileri de bulabilirsiniz.

Bu sokak boyunca yürüdüğünüzde kuşların cıvıltısı, insanların konuşmaları, bakır ustalarının çalışırkenki darbe sesleri kucağınızda hoş bir anı bırakıyor.

Oyuncak Müzesi Mini GAP Turu | 5 | Atatürk’ü Fahri Hemşerisi Yapan Gaziantep | Gaziantep Oyuncak Müzesi

Bakırcılar Çarşısına yürüyerek 15-20 dakika mesafede çocuğumu mutlu etmek için gittiğimiz Oyuncak Müzesi yer alıyor. Bu mahallenin adı Bey Mahallesi; aynı zamanda eskiden kalma pek çok muhteşem tarihi evi de göreceksiniz o dar sokaklarda. Bazılarında da harika kafeler var. Yani bu bölgeye gelin mutlaka.

Ben açıkçası oyuncak müzelerini veya dükkanlarını severim; anında çocukluğuma ışınlanıyorum. İstanbul’da Sunay Akın sayesinde iki adet Oyuncak Müzemiz var ve ta daaaaa… Gaziantep’teki müzeye de el atmış. Ben yıllar evvel Prag’da da bir oyuncak müzesi gezmiştim, o da harika idi. Halen var mı bilmiyorum ama oraya giderseniz bir araştırın.

Oyuncak müzesi 3 katlı bir yapı ve içinde odalardan geçerek girdiğiniz her odada farklı konseptlerde oyuncaklar göreceksiniz. Ben her zamanki gibi favori oyuncaklarımı buldum yine 🙂 Bahçesinde ise oturup keyif yapabileceğiniz banklar ve masalar ve çocuklara yönelik atölyeler de var.

En tatlı kısım minnoş bir mağaranın içinde dünyanın her yerinden gelen oyuncakların sergilendiği alan. Evet minik bir mağara da var. Ülke ülke ayrılmış bu alan, çocuklarımıza diğer ülkelerin çocuklarını tanıtıyor. İçerisi ise bizim grubumuzdaki bir mini-man’in dediği gibi “Burası mucize gibi!”

Keşke her şehirde çocuklar için bir oyuncak müzesi olsa. Bu açıdan gerçekten Gaziantep Belediyesi’ni gönülden tebrik ediyorum.

Oyuncak müzesinin hemen çaprazında Gaziantep Atatürk Anı Müzesi var.

Gaziantep Atatürk Anı Müzesi

Ben yine elimde mendille gezdim klasik; diyorum ya ağlıyorum elimde değil.

26 Ocak 1933’te Gaziantep’e gelen Mustafa Kemal Atatürk, burada büyük bir coşkuyla karşılanmış. Bu dönemde Atatürk’e Belediye Meclisi kararıyla fahri hemşerilik beratı verilmiş ve Bey Mahallesi nüfusuna kaydedilmiş. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e olan vefa borcunu ve bağlılığını göstermek amacıyla Gaziantep’e ona layık bir Atatürk Anı Müzesi yapmaya karar vermiş.

Ne kadar duygulandığımı anlatamam üstelik düşünsenize Atatürk Müzesi, Oyuncak Müzesi ile yan yana; acaba diyorum bunu düşünenler manevi babamızın çocuklara olan sevgisini ve verdiği değeri tekrar mı vurgulamak istemişler?

Atatürk ve çocuklar…

Çocukların tatlı sesi bir avludan diğerine ulaşıyor.

Konukoğlu ailesine ait geleneksel Antep Evi, müze yapılmak üzere Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağışlanmış. Müzenin avlusunda, Atatürk’ün Bey Mahallesi nüfusuna kaydını gösteren nüfus cüzdan örneği ile Gaziantep’e verilen İstiklal Madalyası teşhir ediliyor. Bir katın tamamı ise bağışlanan kitaplardan oluşan “Atatürk Araştırma Kitaplığı” yer alıyor.

Zeugma Mozaik MüzesiMini GAP Turu | 5 | Atatürk’ü Fahri Hemşerisi Yapan Gaziantep | Gaziantep Zeugma Müzesi

Buraya yaklaşık 2-3 saatinizi ayırın ve iyi bir rehber veya detaylı bir kitap ile gezin; mozaikler muhteşem ve her birinin hikayesi var. Urfa’daki mozaikler de harika idi. Ama burası hakikaten muhteşem. Üstelik binada bir müze olarak aynı Şanlıurfa Müzesi gibi beni hayran bıraktı; oldukça iyi tasarlanmış bir müze.

Ülkemizin müzeciliğinin yıllar içinde oldukça geliştiğini ve daha bilimsel bir yaklaşıma sahip olduğunu düşünüyorum çünkü Asya, Avrupa ve Amerika’da da pek çok müze ve ören yeri gezmişliğim vardır, buna dayanarak söylüyorum. Bu müze de beni o anlamda büyüledi, mesela iç kısımda çocuklar için multimedya alanı çok sevimli, ikinci katta da yine öyle benzer multimedya makinalar var, çocukları eğlendirip onlara mozaikleri öğreten.

Zeugma Antik Kenti, 2300 yıl önce Büyük İskender’in komutanlarından Selevkos Nikator tarafından Fırat Nehri kıyısındaki bu alan seçilip kent haline getirilmiş. MÖ 64’te Roma burayı alınca şehrin ismini “köprü başı” anlamına gelen Zeugma olarak değiştirmiş.

Bu Romalılar çok hırslı arkadaşlar, tarihte muhteşem şehirler kurmuşlar ve özellikle Roma’da muhteşem eserler bırakmışlar. Roma hakkındaki yazıma buradan ulaşabilirsiniz. 👉🏻 Tarihi Başkent Roma

Müzenin giriş kısmında Poseidon ve Euphrates villalarının freskli duvarları var. Fresk, İtalyanlar tarafından yaygın olarak kullanılıyor. Verona şehrinde harika örnekler var. Verona hakkındaki yazıma da buradan ulaşabilirsiniz. 👉🏻 Romeo ve Juliet’in Şehri Verona

Bu müzeyi sembolize etmek için “çingene kızı” adını verdikleri bir mozaik var ki aslında belki de en güzel mozaik bu olmamasına rağmen sembol olarak seçilmesi akıllıca olan bir mozaik ve minnak bir şey, aynı Paris’te Louvre Müzesi’nde Mona Lisa, nasıl büyük salonda ayrı bir alanda sergileniyorsa bu parça da karanlık bir odada tek başına sergileniyor. Açıkçası bence o resimdeki bir erkek; çingene kızı falan değil hatta bence genç bir erkek köle çünkü yüz hatları erkeksi; giyiminde ise başındaki bir müslin türban, sanıyorum bir köle kıyafeti bu. Zaten bu tartışma da yıllardır sürüp gidiyormuş. Bakışları çok ilginç ve hüzünlü olduğu için sembol olarak tercih edildiğini düşünüyorum; aynı Mona Lisa’nin farklı gülümsemesinin yıllardır konu edilmesi gibi.

Biz gidemedik ama yaklaşık 130 km mesafede Yesemek ören yeri varmış; Hititlerden kalan heykeller bulunuyormuş. Bir dahaki sefere inşallah…

Ne yiyelim?

Mini GAP Turu | 5 | Atatürk’ü Fahri Hemşerisi Yapan Gaziantep | Katmer


Dondurma ile servis edilen fıstıklı katmer

Ve geldik gezme-tozma kültürünün önemli bir parçası olan yeme-içme bölümüne. Bakın burası çok önemli.

Gaziantep UNESCO tarafından yaratıcı şehirler kategorisinde gastronomi şehri ilan edilmiş; diğer gastronomi şehrimiz ise (2017’de) Hatay’mış millet. Mecbur Hatay’a da yemek yemeye gidicez artık elimiz mahkum.

Benim acar arkadaşlar yerellere sormuşlar nerede yiyelim diye. Yerellerin ilk tercihi olan Yesemek Restorana gittik; İmam Çağdaş’a değil.

Rahat rahat yemeğimizi yedik, izzet-i ikram ve güler yüz… Harika yemekler. Oğlum için Beyran, kendim için de Fellah Köftesi ve Dövme çorbası ısmarladım. Nam nam…

Yine baklava için Çelebioğulları ve Ayıntap tavsiye edildi yereller tarafından. Çelebioğulları’nda baklava yedik ve masamıza ilave gelen fıstıkları götürdük. 😁

Biz ayrıca Katmerci Murat’a da gittik ve maalesef gün ortası geldiğimiz için katmer yok idi. Meğer katmer denen müthiş lezzet bombası sabah yenirmiş!!! Cehalet işte. Her seyahatimde illa yapamadığım bir iş, yaşayamadığım bir deneyim olur; bu sefer piyango katmer’e ve Yesemek Ören Yerine vurdu. Katmeri yiyemeden geldik 🤦🏼‍♀️

İşte benim gözümden Gaziantep böyle bir şehir. En kısa zamanda gitmenizi ve güzel yemeklerini tatmanızı dilerim.

Ama en önemli dileğim bu bölgeyi gelin ziyaret edin, muh-te-şem!

Referanslar ve Detaylı Bilgi İçin:

Kültür Portalı | Gaziantep Kalesi
Kültür Portalı | Bakırcılar Çarşısı
Kültür Portalı | Zeugma Mozaik Müzesi
Gaziantep Hamam Müzesi
Gaziantep Oyuncak Müzesi
Atatürk Anı Müzesi
Kültür Portalı | Yesemek Açık Hava Müzesi
UNESCO | Creative Cities Network

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan