Üçüncü Göz

Picasso: Gösteri Sanatı Sergisi

30 Eylül 2019

Yazı: Picasso: Gösteri Sanatı | Yazan: İlayda Oylum Güleryüz


Pablo Picasso’un “The Studio” Tablosu

Dünyanın Dahisi, İçinin Delisi

Önümüzdeki ay gözlerini Malaga’da açmış olmasının yıl dönümü. 25 Ekim…

Yüzyılın ressamı olarak bilinen Picasso’nun bu sergi ile bambaşka yönlerini keşfediyoruz.

“Büyükler rakamlara bayılırlar.”

Picasso: Gösteri Sanatı Sergisi

Tam da bu noktada 83 eserin toplam değeri 80 milyon euro. Sıkı durun! Bu efsanevi sergiyi, güzel bir şehrin sahilinde bulunan Arkas Sanat Merkezi’nde ücretsiz gezebilme şansına sahipsiniz. Açıldığından bir gün sonra kalabalığın arasına karıştığımda ana resimde pastel renktim, kelimelere boyandım.

“Sanat, ruhlarımızdan günlük hayatın tozunu alıp götürüverir.”

İlk girişte sesli rehber de satın alabiliyorsunuz. Rehber kulağınıza sanatçının yaşamını, yaptıklarını, eserlerini fısıldarken siz bunları gözlerinizle kaydediyorsunuz.

Ben mi?

Yetmiyor, yazıyorum. Bir kelime fazla görecek olsam heyacanlanıyorum.

Resim sanatı ile tanıdığımız Picasso; opera, bale ve sahne sanatları için sahne dekor ve kostüm tasarımı ile ilgili o kadar güzel işler yapıyor ki bunlara gözlerim dokunuyor. Elimle dokunmaya mı? Kıyamam. Gördükleri, doğduğu, bildiği, tanıdığı her dokuydu paylaşacak kadar cömert. Mesela Akrobat eseri. İzlediği gösteriler sonrası insan oğlunun esnekliğini resmetmiş, kostümler tasarlamış. Ama ne kostümler görmelisiniz. Hele o el yazması resimleri. Bizim şimdilerde teknoloji ile yapmakta zorlandığımızı Bay Picasso nasıl da detaylandırmış.

“Hayal ettiğiniz her şey gerçektir.”

Sanatçı ilk kez 8 yaşında izlemeye gittiği boğa güreşinin izlerini ömrü boyunca eserlerine aktarmıştır. Daha çocuk yaşta neler gördüğümüz, yaşadığımız, biriktirdiğimizin önemini bu sergide yine anlıyoruz.

“Her çocuk bir sanatçıdır, sorun büyüdüğümüzde nasıl sanatçı kalabileceğimizdir.”

Hayatı boyunca hayatın paketinde türlü olaylar yaşamış olan Picasso’nun birden fazla evlilik yaptığını, Dali ile tanıştığını, en yakın arkadaşının intihar ettiğini yaşam çizelgesinden okuyoruz. Bu da bize yaşamın akıp giderken çoğumuzun yaşadığı olaylara karşı tepkilerini, hayatta duruşunu tasvir ediyor olabilir mi dersiniz?

Picasso, bir sergisi sırasında kendisine, “Bu resmi siz mi yaptınız?” diye soran bir Alman generaline, “Hayır, siz yaptınız cevabını vermiştir.”

Picasso: Gösteri Sanatı Sergisi’nin en önemli eserlerinden biri, Picasso’nun 1942’de, çöplükte bir bisiklet gidonu ve selesi bulması ile hayat buluyor. Bay Picasso ikisini birleştiriyor ve bundan bir boğa başı yapıyor. Bu yapı bütün dünyada başeser olarak biliniyor.

“İlham diye bir kavramın varlığı kesin; önemli olan insanı çalışırken yakalaması.”

“Le Tricorne” kostümleri tüm albenisiyle size kendini sergide gösteriyor. 5 Ocak’a kadar sürecek olan Picasso: Gösteri Sanatı Sergisi ilk kez ziyaret edecekler için mutlaka, ziyaret edenler için ise tekrar tekrar gidip, öğrenilmesi gereken bir sergi. Okuyup, bilip, araştırıp tekrar ikinci bir nefes almaya oraya gideceğime, gitmek isteyeceğinize emin olabilirsiniz.

“Gençliğin yaşı yoktur.”

İlayda Oylum Güleryüz

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan