Portakal Çiçeği

Özgürlük

29 Ekim 2019

Yazı: Özgürlük | Yazan: Sıla Malik

Ne bir avuç toprak, ne birkaç antlaşma. Koskoca bir tarih, millet ve çekilen o amansız acılar bütünü.

Bizim sahip olduğumuz o mukaddes değer sadece bir yönetim biçimi değildir. O mukaddes değer ki; özünde gözü yaşlı anne ahı, henüz on beşinde eli silah tutmak zorunda kalan kardeş korkusuzluğu, yiten onca canın son nefesidir. O değer ki; bir ulusun hak ettiği yegane temeldir.

Açan güneş nasıl mı anlam kazanır? Karanlık gece nasıl mı huzur verir? Bağrında yattığın toprak seninse, gökyüzünde dalgalanan sancak senin bayrağınsa huzur var demektir.

Ve hiçbir millet bu huzura Türk Milleti kadar meşakkatli bir şekilde ulaşmamıştır. En batısından en doğusuna, her bir karışında evlat kokusu, mücadele ruhu ve sonsuz güven vardır. Güven cumhuriyettir.

Biz Türk milleti; şanlı bir tarihin tek sahibi. Düşmanı yenemez dedikleri halde herkese kendini gösteren, Türk gücü dedirten o aziz millet.

Cumhuriyet Biziz

Bir asır önce gözünü kırpmadan göğsünü düşmana siper eden de gelişen dünyada hâlâ aynı korkusuzluğu devam ettiren gençler de. Yeni nesil sanılmasın ki ecdadını, geçmişini, ruhunu unuttu. Kim unutur kanındaki o asil değeri? Kim unutturabilir bir milletin ruhundaki hürriyeti?

Tam doksan altı yıl.

Neredeyse bir asır. İsterse yüzlerce asır geçsin, içimize işleyen tutkudur cumhuriyet. Bir ideolojiden, bir fikirden daha fazlası; her bir Türk neferidir.

Gelişen, büyüyen ama asla kaybolmayan güzelliktir. Savaş yıllarının ardından bir gül gibi açan, kimsenin solduramayacağı güldür.

Cumhuriyeti görmek istiyorsanız gençlere bakın. Okuyan, araştıran ve sorgulayan gençlere. Her birinin gözlerindedir cumhuriyet.

Bu millet ki tarifsiz acılar çekti. Boyun eğdirmeye çalışanlara halkın cevabıdır cumhuriyet.

Ve hiç kuşkusuz bir emanettir. Başta Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz silah arkadaşlarının olmak üzere tüm milletin emanetidir.

Bir bayrağa, bir Ata’ya, bir millete borcumuz. İlelebet koruyacağız cumhuriyeti.

Kuşkunuz olmasın anam, atam, büyüğüm.

Bir milleti yok etmek kolay mı ki bizi ve cumhuriyeti bitirsinler? İçinizde en ufak bir korku dahi varsa bakın etrafınıza.

Gözleri gülen masum bebeğe bakın, okula başlayan heyecanlı miniğe, hayatı için savaşan öğrenciye. Gözlerinin içine bakın.

Göreceğiniz cumhuriyet ışığı olacaktır. O ışık ki Ankara’dan, İzmir’den, Samsun’dan gelir. O ışık ki Çanakkale’dir.

Dalgalanan şanlı al bayrak himayesinde, şerefli Türk milleti önünde gençliğin verdiği en büyük yemindir cumhuriyet. Anayasa’nın ilk maddesi kadar sağlam, bir ülkenin surları kadar yıkılmaz, tarih kadar silinmezdir.

Türk milleti varoldukça yaşayacağız size söz. Hür olacağız, mutlu olacağız, öncü olacağız. Biz Türk’üz. Atatürk’ten aldığımız o kadim değeri sonsuza kadar müdafaa ve muhafaza edeceğiz.

Cumhuriyet için kanını döken, bağrındaki ateş pahasına “Vatan Sağ Olsun!” diyen, “Ya İstiklal Ya Ölüm!” diyerek geri dönülmez adımı atan ve bizimle beraber cumhuriyeti yaşatacak olan herkesin “Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.”

Bizimdir, bizim kalacak…

Sıla Malik

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan