Sağlıklı Beslenme & Diyet

Lor Peyniri

21 Ocak 2020

Yazı: Lor Peyniri | Yazan: Dyt. Simay Ejderoğlu

Bu hafta sizlere hem diyetlerin hem sofraların sevilen bir besini olan lor peynirinden bahsedeceğim.

Lor peyniri ya da diğer adıyla çökelek, uzun yıllardır bilinen en önemli peynir türleri arasında yer alıyor. Özellikle kilo vermek isteyenler, detoks yapmak isteyenler ve sağlıklı yaşamak isteyenler için ideal peynirlerden bir tanesidir.

Lor peyniri yumuşak, sade, kremsi bir peynirdir ve herhangi bir eskitme işleminden geçmediği için taze peynirler kategorisindedir. Pastörize inek sütünün kesiğinden üretilen lor peyniri, yağsız, yağlı, az yağlı, laktozsuz gibi çeşitli türler olarak elde edilebilir.

Bu özel peynirin pek çok besin değerine sahip olduğu da görülebilmektedir. Bir kase düşük yağlı lor peyniri 163 kalori, 6.1 gram karbonhidrat, 28 gram protein, 2.3 gram yağ, 303 miligram fosfor, 20.3 mikrogram selenyum, 1.4 mikrogram B12 vitamini, 0.4 miligram riboflavin, 138 miligram kalsiyum içermektedir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Zengin B12 vitamini, fosfor ve kalsiyum içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

B12 İçeriği Yüksektir

Yüksek oranda B12 vitaminini içermesi sayesinde lor peyniri günlük B12 ihtiyacınızın çeyreğini tek başına karşılayabilir. Bu sayede kalp sorunlarında ve nörolojik rahatsızlıklarda oldukça faydalıdır.

Kemik Yapar ve Osteoporozu Tedavi Eder

Lor peynirinde bol miktarda fosfor ve kalsiyum bulunur. Bu iki mineral fosfor birleştiğinde güçlü kemiklerin üretimini sağlar. Ayrıca kadınlarda osteoporoz gelişimini de yavaşlatır.

Kronik Yorgunluğu Önler

İçerisinde bulunan fosfor vücudun asit dengesini sağlıklı konuma getirir. Ayrıca vücut atıklarından kurtulmakta da işlev gösterir. Bu mineralin enerji üretiminde kullanılması ve ayrıca hasar görmüş doku ve hücreleri tamir etmesi için de önemlidir. B vitamini emilimine de katkıda bulunur ve böylece kronik yorgunluk gibi sendromların ortaya çıkışına engel olur.

Kas Rahatsızlıklarına İyi Gelir

Özellikle sporcuların ve kas rahatsızlığı olan kişilerin düzenli olarak lor tüketmesi uzmanlarca önerilmektedir. Egzersiz sonucu oluşan kas zedelenmelerinde iyileştirici etkisi vardır. Ayrıca içerisinde seru protein denilen özellikle de sporcuların ihtiyaç duyduğu proteini bulundurmaktadır.

Kilo Vermeye Yardımcı Olabilir

Lor peyniri içerisinde bol miktarda bulunan protein sayesinde tokluk hissi verir, kas üretimine destek ve kilo vermeye yardımcı olur.

Lor Peyniri Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Her gıdada olduğu gibi lor peynirini de seçerken oldukça dikkatli olmanız gerekiyor. Süt ürünü olduğu için çabuk bozulabiliyor. Ürünü alırken renginin değişmemiş olması, kokusunda farklılık, üzerinde küflenme ve son kullanma tarihinin geçmemiş olmamasına özen göstermelisiniz.

Lor peyniri nasıl saklanır?

Lor peyniri çabuk bozulan bir besin olduğundan dolayı marketten gelir gelmez buzdolabında hiç hava almayan bir saklama kabında muhafaza etmelisiniz. Eğer buzdolabında saklayacaksanız bir hafta gibi bir süre içerisinde tüketmenizi öneririm. Daha uzun saklamak isterseniz buzdolabı poşetine koyarak dondurucuda saklayabilirsiniz.

Lor Peynirini Nasıl Tüketebilirsiniz?

Lor peyniri yemeklerden soslara, kahvaltılardan tatlılara birçok yemek yapımında kullanabilirsiniz. Makarnaların içerisinde fesleğen ya da farklı bir yeşillikle karıştırarak tüketebilirsiniz. Salataların üzerine lezzet ve vitamin vermesi için kullanacağınız loru omletlerinizin içine de ekleyebilirsiniz. Böreklerin içerisine maydanozla ve dere otuyla bir arada harmanlayarak pişirebilirsiniz. Sabah kahvaltılarında ister omletinizin içine katarak ister çörek otu ve zeytinyağıyla beraber harmanlayarak kepek ekmeğinin üzerine sürerek yiyebilirsiniz. Yeşil soğan, avokado, zeytinyağı, sarımsak, karabiber ve lor peynirini rondodan geçirerek harika bir sos hazırlayabilirsiniz.

Lor Peyniri Yapımı

Lor peyniri, yapımı oldukça kolay bir peynir türüdür. Endüstriyel olarak da üretilen bu peyniri aynı zamanda evde kendiniz de yapabilirsiniz. Sütü kaynatın ve kaynamaya başladığı an üzerine limon ya da sirke ilave edin. Böylelikle sütün kesilmesi sağlanacaktır. Sonrasında ise iyice karıştırın. Tadının eğer bir miktar tuzlu olmasını istiyorsanız bu esnada dilediğiniz kadar tuz ekleyebilirsiniz. Kesilen süt kaynadıkça topaklanmaya başlayacak ve topaklar yukarı doğru çıkacak. Bir 5-6 dakika daha kaynatıldıktan sonra altını kapatın ve soğumaya bırakın. İyice soğuduktan sonra süzme işlemini yapın. Bir tülbent ya da ince bir süzgeç yardımıyla tüm suyu akacak şekilde sıkın. Hatta tamamen suyu kalmaması için altına boş bir kase yerleştirip süzgecin üzerine bir ağırlık koyun. Bir gece iyice süzülmesi için bekleyin. Sabaha peyniriniz tamamen hazır olacaktır.

Lor Peyniri Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lor peyniri sağlıklı olabilir ancak her besinde olduğu gibi bazı durumlarda tüketirken dikkatli olmak gerekmektedir.

Lor peyniri böbrek problemlerine sebep olabilir. Bu durum çok miktarda protein tüketildiğinde ortaya çıkar ve lor peynirinde de bol protein olduğu için sınırlı miktarda tüketmek gerekir.

Laktoz intoleransı olanlar için de problem kaynağı olabilir. Bundan dolayı ishal, şişkinlik, kramplar, gaz ve mide problemleri ortaya çıkabilir. Eğer laktozsuz versiyonunu bulabilirseniz onu güvenle tüketebilirsiniz.

Bazı bireylerde alerjik reaksiyonlar oluşturabilir ve bu gibi bir durumunuz varsa tüketmeden önce doktorunuza danışmanız gerekebilir.
İçeriğinde tuz bulunduğundan dolayı kan basıncını yükseltebilir. Bu nedenle tansiyon ve kan basıncı problemleri olanlar tüketirken dikkatli olmalılar.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan