Sağlıklı Beslenme & Diyet

Safra Kesesi Hastalıklarında Beslenme

27 Aralık 2023

Yazı: Safra Kesesi Hastalıklarında Beslenme | Yazan: Uzm. Dyt. Şeydanur Özpınar Aksoy

Safra kesesinin temel amacı, yağların sindirilmesi için kullanılan safrayı depolamak ve sindirim sistemine bırakmaktır. Safra kesesi hastalıkları safra taşlarının safra kanalını tıkaması, safra kesesinin iltihaplanması gibi farklı nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıklar çoğu zaman ağrılı ve acılı geçmekte birlikte, bazen en son aşamasına kadar semptom vermeyebilmektedir. Hastalığın boyutunun ciddiyetine göre hastaların safra kesesi alınabilmektedir.

Safra kesesi hastalıklarının tedavisinde cerrahi operasyon gerekmesine bakılmaksızın beslenme her aşamada oldukça önemlidir. Peki safra kesesi hastalıklarında beslenme konusunda temelde nelere dikkat edilmesi gerekmektedir?

1. Hayvansal yağ oranı düşük bir beslenme planına sahip olmanız gerekmektedir.

Safra kesesi hastalığınız varsa yağlı besinlerin sindirilmesi özellikle zor olabilir. Bu durum ağrı, gaz, ödem ve ishal gibi semptomlara neden olabilir. Ayrıca doymuş yağ oranı yüksek bir diyet safra taşı oluşma riskini artırabilir. Bu nedenle, yağ oranı düşük (özellikle doymuş yağ içeriği düşük olan) bir diyet uygulamak faydalı olabilir ve semptomları hafifletebilir.

Doymuş yağ oranı yüksek gıdalar şunları içerir: işlenmiş et ürünleri, yağlı et parçaları, tereyağı, sade yağ, krema, sert peynirler, pastacılık ürünleri, kekler, bisküviler ve hindistancevizi veya palmiye yağı içeren gıdalar.

2. İyi bir öğün düzenine sahip olun ve genel sağlıklı beslenme kurallarına uyum gösterin.

Lif oranı yüksek, sağlıklı ve dengeli bir beslenme; safra kesesi hastalığınızı yönetmenize yardımcı olabilir. Ayrıca günde toplam beş porsiyon meyve ve sebze yemeye özen göstermelisiniz. Diyetinizin lif içeriğini arttırmak için bazı ipuçlarını sizinle paylaşmak istiyorum.

  • Ekmeklerinizi tam buğday, çavdar ekmeği gibi esmer ekmek grubunun içerisinden seçmeye özen gösterin.
  • Beyaz makarnalar yerine tam buğdaylı veya kepekli makarnalar tercih edin.
  • Sabahları kahvaltı gevreğinize dilimlenmiş veya kurutulmuş meyve veya yemişler ekleyin.
  • Sandviçlere veya öğle yemeğinin yanına ekstra salata ekleyin.
  • Ana yemeğinizin yanında en az iki porsiyon taze veya dondurulmuş sebze veya salata bulundurun.

Özellikle safra kesenizi aldırdıysanız, belirli bir öğün düzeninizin olması oldukça önemlidir. Çünkü az öğün yaptığınızda ve öğünlerde çok fazla yediğinizde yoğun bir şişlik ve gaz problemi yaşayabilirsiniz. Bu sebeple üç ana ve 1-2 ara öğün yapmanız önerilmektedir.

3. İdeal kilonuzda olmaya özen gösterin.

Aşırı kilolu olmak safra kesesi hastalığına yakalanma riskinizi artırabilir. Bu sebeple ideal kilonuza hızlı bir şekilde ulaşmanız oldukça önemlidir. Kilo vermeniz gerekiyorsa, aşamalı bir şekilde kilo vermeniz önerilmektedir. Haftada ortalama 500 gram-1 kg arasında kilo kaybetmek idealdir.
 
 
Uzm. Dyt. Şeydanur Özpınar Aksoy
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan