Satır Arası

Mükemmelliyetçilik

8 Mayıs 2020

Yazı: Mükemmelliyetçilik | Yazan: Nalan Erpolat

“Mükemmel” kelimesinin anlamı “kusursuz ve eksiksiz”dir. Bu anlam da insanoğlu için çok çekicidir. Her şeyin mükemmel olması çok istenilen ama hayatta da çok mümkün olmayan bir durum. “Dört başı mamur bir hayat olmaz” derler ya hani eskiler, gerçekten de kimsenin kusursuz hayatı yok.

“Mükemmelliyetçilik” ise her şeyi mükemmel isteyen kişi anlamında olup, günümüzde pek çok insanın sahiplenmek istediği bir kişilik özelliği.

“Ben mükemmeliyetçiyim” cümlesinde, karşıya verilmek istenen mesaj, “Ben her şeyi çok iyi yaparım, yaptığım hiçbir şeyde kusur istemem, benim için yapılan işler de kusursuz olmalıdır” olsa da ve bu kişilik tipi hayranlık uyandıran bir şeymiş gibi gözükse de satır arasında mükemmelliyetçi bir insan olmak o kadar da kolay olmayabilir.

Mükemmelliyetçi İnsan & Çalışmak

Mükemmelliyetçi insanlar, yaptıkları işin çok iyi olmasını isterler. Çok iyi olmayan, eksikleri olan hiçbir iş onları tatmin etmez. Bu, başarılı olmak için güzel bir yoldur aslında ama çoğu zaman herhangi bir işe başlamak için de şartların mükemmel olmasını beklerler. Şartlar da her zaman dört dörtlük olamayacağından, ilk adımı bir türlü atamazlar. Bu da mükemmeli kovalamak uğruna atıl kalmayı getirir. Bu durumda da mevcut potansiyelin ömür boyu çürüme ihtimali vardır.

Mükemmelliyetçilerin İletişim Tarzı

İnsan ilişkileri boyutunda da mükemmeliyetçilik özenilen bir şeymiş gibi gözükse de gerçekten mükemmelliyetçi olan insanlar, genelde biraz dominant olurlar. İş hayatında üst düzey yönetici ya da patron; özel hayatta da abla, ağabey, amca, dayı, teyze, hala, anne, baba ise, çalışanlarının ve çocuklarının işi oldukça zor olabilir. Mükemmeli isteyenlerin eleştirileri, yargılama çizgisine yakın olabilir. Bu yüzden de karşı tarafı incitme olasılıkları yüksektir. Bu da çevrelerindeki insanları kaygıya hatta zaman zaman öfkeye sürükleyebilir. Aslında çoğunun gerçek niyeti bu değildir. İstediği şey, sonuçta iyi bir iş çıkmasıdır ya da çocuğunun güzel bir hayatının olmasıdır. Geniş bir bakış açısıyla bakınca, buradaki hata kişinin sadece sonuca odaklanmasıdır; süreçteki gayretleri, düşüp yeniden kalkmaları, heves ve heyecanları yok saymasıdır.

Bir Tek Çevresinin Değil

Kendisinin de çabalarını yok sayar mükemmelliyetçi insanlar. Sonuç istedikleri gibi olmazsa, başarısızlık etiketini kendilerine yapıştırarak, yolda geçirdikleri zamanı, harcadıkları enerjiyi keser atarlar hemen ve aynı şekilde kendileri de cesaretsizliğe ve gizli öfkeye kapılıp giderler.

Mükemmelliyetçiliğin Doğru Yeri

Mükemmelliyetçilik doğru şekilde yorumlanıp uygulandığında, hayat kalitesini çok yükseltir. Faydalı olan mükemmeliyetçilik, hayatın gidişatında mutlu ve başarılı olabilmek için elinden gelenin en iyisini yapma çabasıdır. Yapabileceklerin çerçevesinde, potansiyelini sonuna kadar kullanabilmektir. Her şeye, her alana atlamak zorunda olmamakla birlikte, seçimlerin için sınırlarını zorlayabilmek, sonuçtan da hoşnut olmaktır.

Hayat yolculuğunda mükemmel diye bir şey yoktur ama mükemmele yürüme çabası her zaman olacaktır. En güzele ulaşmaya çalışmak her şeyden güzeldir.

En güzele yürüdüğünüz güzel günler dilerim.

Nalan Erpolat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan