Robotizma

Başarı Nedir?

8 Temmuz 2020

Yazı: Başarı Nedir? | Yazan: İlayda Duman

Herkes tarafından tanınmak, lüks içinde yaşamak, çok paranın olması, yüksek dereceyle mezun olmak, üniversite sınavında derece yapmak veya pahalı arabalarının olması mıdır başarı? Herkes gıptayla baktığında mı başarılı oluruz?

Cevabı aslında biliyorsunuz.

Herkesin idealleri, hedefleri, komforlu yaşama kavuşma amacı vardır.

Daha rahat bir hayatım olsun, başım hiç ağrımasın isteriz. Kolay yolu seçmeye meyilliyizdir. Mutluluğu başkalarının empoze ettiği veya başkasının mutlu olduğunu görüp kendimizin de mutlu olacağını düşündüğümüz şeylerde ararız. Onun kocaman evi var, oh ne güzel ferah ferah oturuyordur, diye düşünürüz ya da ne güzel bir arabası var, her yere gidiyordur onunla, diye iç geçiririz. Hep başkalarının hayatlarına imrenir aynı hayatı dileriz çünkü kendi hayatlarımızla başa çıkmaktansa onların hayatını yaşamak daha kolay gelir.

Ancak yanlış dağa tırmandığınızda “Arzuladığım, bulunmak istediğim yer burası değil” farkındalığını yaşadığınızda, hayatınızın ciddi bir kısmını boşa harcamış olduğunuzu anlarsınız. Başkasının zirvesinde, kendi zirvenizde olacağınız kadar rahat edemezsiniz. Başkalarının kuralları geçerlidir, o saatten sonra. Başkasının arzuladığını kendi arzunuz sanarak yaşamaya devam edersiniz ama aslında bambaşka bir hayat vardır aklınızda.

Baskıya boyun eğmek, başkasına özenmek, imrenmek…

Bunlar hayatınızda yanlış kararlar almanıza sebep olabilecek şeylerdir. Ne istediğinizi bilmeniz ve kendi zirvenize ulaşmayı hedeflemelisiniz.

Yakın tarihte bir YKS fırtınası esti geçti önümüzden. Gerçekten bu hayatta nereye varmak istediğini bilenler, ona göre çalıştı ve hedefini koydu. Hayatının nereye gideceği konusunda kararsız kalanlarsa “Bir sonraki sene tekrar denerim” veya belki de “İyi kötü bir şeylerle idare ederiz artık” dedi.

Bir insanın hayat yolunu çizememesi kadar üzücü bir durum yok. “Sen çok mu iyi çizdin çizgini?” diye soracak olursanız cevabım, hayır. Bana yol gösterenler hep başkalarının fikirleriyle, hayalleriyle hayatını şekillendirmiş insanlardı. Ailem beni tamamen kendi halime bırakmak durumunda kalmıştı. Sınav gelip geçtiğinde şöyle bir karar vermiştim.

Hayat çizgimi sınav puanıma göre çizeceğim.

Aslında çok yanlış bir hareket. Kendi isteğim değil sınav sonucumun istediği hayatı seçecektim. Benim yaptığım hatayı başkasının yapmasını istemem. Ülkemizin gelişebilmesi için ayakları yere sağlam basan, kendinden, yaptıklarından emin kişilere ihtiyacı var.

Bulunduğum noktadan pişman değilim. Zira her zaman çok yönlü bir insan oldum. Üniversitede mühendislik okurken aynı zamanda sanatsal yönümü de beslemeyi ihmal etmiyorum. Hangi yöne daha çok eğilimimiz varsa, ister istemez yanlış yola da girsek, bir yerlerden çıkış yolu bulup asıl yolumuza girebileceğimizi düşünüyorum. Zamanımızı boşa harcamayalım yeter. Yeter ki ne istediğimizi bilelim.

Arzuladığımız yere geldiğimizde belki bazı insanların düşüncelerine, ideallerine ters düşeceğiz fakat bunun bir başarı olduğunu ve başarının herkesi değil, sadece kendimizi kapsadığını bileceğiz. Yabancı veya tanıdık birisinin tebriğine ihtiyacımız yok. Mutlu olduğumuz ve yaşamaktan pişmanlık duymadığımız her şey bizim için başarıdır. Bazıları için bu çok paranın olmasıdır, bazıları için ise bir ağaç dikip 1 kişinin fazladan oksijen almasına vesile olmaktır.

Herkesin bir başarı öyküsü var.

Kimse bilmese de olur, kimse sizi alkışlamasa da başarı başarıdır. Bunu asla unutmamanızı temenni ediyorum. Ben bilir kişi değilim, bir yaşam koçu veyahut bir psikolog değilim. Her zaman söylerim ben bir gözlemciyim. Gözlemlerimi çıkarımlarımla harmanlayıp size anlatmak en büyük tutkum. Benim başarım da bu. Tanımadığım insanlara dolaylı yoldan ulaşabilmek, bir şeyler anlatabilmek.

Kendi başarınızı kendiniz seçin. Bir başkasının başarı dediği şeye ulaşmayı hedeflemeyin. Kendi başarınızı bulun ve ona ulaşmak için uğraşın. Ben 20 yaşında hayat ideallerini keşfetmeye devam eden bir üniversite öğrencisiyim. Dilerim ki yaşıtlarıma, benden genç olanlara ve hâlâ yolunu karıştırmakta olan büyüklerime ne istediklerine dair tekrar düşünmeye davet edebilmişimdir.

Sevgilerimle…

İlayda Duman

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Pınar Sude Genç 8 Temmuz 2020 at 20:57

    Yazının her bir cümlesine katılıyorum. Tebrik ederim, çok başarılısın.

    • Yanıtla İlayda Duman 16 Temmuz 2020 at 00:01

      Merhaba,
      Düşüncelerimde yalnız olmadığımı görmek mutluluk verici.
      Teşekkür ederim 🙏

  • Yanıtla Emrecan 10 Temmuz 2020 at 04:21

    Yazıya denk geldim, sıkılmadan okudum.
    Aynı yaştaymışız çok şaşırdım 🙂
     
    Hırslarımız bizi daha iyiye itiyor; yazıyı okurken arabadan bahsetmişsin, birden aklıma, geçen sene hayalim olan arabaya şu an sahip olmam ama daha iyisini istiyor olup sürekli ilanlara bakmam geldi.
     
    Keşke insanlar başarılı olmaya çalışmak yerine, mutlu olmaya çalışsa.
    Bana göre başarı mutluluktur.
     
    Umarım yorumu görürsün.

    • Yanıtla İlayda Duman 16 Temmuz 2020 at 00:05

      Başarı kişiye göre değişiyor. Başarı tam olarak budur demek benim haddimi aşar zira ben bilirkişi değilim fakat düşüncem ve bu yazımda anlatmak istediklerim tam olarak sondaki belirttiğiniz düşünceyle uyuşuyor.
       
      Mutluluğu ve başarıyı yakalamanız dileğiyle… 🙏

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan