Üçüncü Göz

Merhaba İzmir! | Ara Güler

28 Eylül 2020

Arkas Sanat Merkezi | Merhaba İzmir! Sergisi | Ara Güler | Yazan: İlayda Oylum Gileryüz

Merhaba İzmir!

Fotoğraf çeken adamın fotoğraflarını çektim. “Merhaba İzmir!” sergisi ile Arkas Sanat Merkezi’nde olan Ara Güler’i gördüm. Ama ne görmek! Ne güzel bir insanın çehresinde binbir tarihe tanık olmak…

“Sonbahar İstabul’un asıl mevsimidir. Bir kere zaman dediğimiz sihirbaz tanrı, güneşi, suyu, rüzgârı ve ağaçların hüznünü birbirine ayarladı mı, şehri, eşyada yalnız kendi gurbet çekmiş ruhunun hâllerini gören bir ressamın eline bırakır.”

Demiş ya Tanpınar “Hep Aynı Boşluk”…

Bu boşluk bir bir İzmir’de doluyor şimdi. Başka şehirlerin birbirine yansıması…

Arkas Sanat Merkezi | Merhaba İzmir! Sergisi | Ara Güler | Yazan: İlayda Oylum Gileryüzİzmir kız çocuğu ise İstanbul kesinlikle onun annesi

Böyle bir boşluğu tamamlayan pikseller serisi bir sergi, “Merhaba İzmir!”. El yazması notlar. Tarihin bir kapısını açan keşifler. Ne adammışsın be Ara Güler!

Aklımızda beliren her bir yazarın portresi onun karanlık odasında yıkanmış. Öyle bir banyo ki bu kendi ışığı ile aydınlanan şehirler, insanlar, hikayeler. Fotoğraf çekmese ne yapardı Ara Güler dersiniz? Belki de en iyi fotoğrafın portresi olurdu yaptıkları…

Yaşar Kemal, Ara Güler için; “Yaratıcı büyük bir sanat kişiliğidir. Onun işi yalnız makinenin düğmesine basmak değildir. O doğada, insanda çok şey arar. Onun yakaladığı bir fotoğraf yılların, günlerin araştırmasıdır.”

Tam da böyle bir günde keşfetmiş belli ki Afrodisias’ı. Dünyanın en büyük tarihi hipodromu. Kaybolduğu yer bile dünyaya pusula olan adam; Ara Güler.

İsmi ile bir yaşamış ve aramış, araştırmış bulmuştur. Bugün İstanbul dediğimizde Ara, İzmir dediğimizde bu sergi ile Güler/n bir adam karşımızda…

Ne içten, ne güzel söylemler onlar. Sergiye dair fotoğrafları çekerken, onun baktığı kaftandan hayata bakmaktan mutluluk ve huzur duydum. Bugün hâlâ yaşayan anlar olarak bize aktarılan fotoğraflarla tarihte yol aldım.

Kimler kimler yok ki böyle bir hayatta

Merhaba… Picasso!
Merhaba… Dali!
Merhaba… Bertrnad Russell!

Sevgili Ülkü Tamer’in bir anısında şöyle diyor Ara Güler;

“Ne adamlar var!.. Bana soruyorlar. ‘Sen ne marka makineyle fotoğraf çekersin?’ diye. Fotoğraf makineyle mi çekilir? Şimdi en iyi, gelişmiş daktilo bende olsa en büyük yazar ben mi olurum?”

 
Öyle bir merhaba işte…
 
 

NOT:

7 Mayıs 2020 tarihinde Sanat Gündemi köşemizde, “Merhaba İzmir!” sergisi ile ilgili başka bir yazı daha yayınlanmıştı. Ona da göz atmak isterseniz tıklayabilirsiniz.
 
 
İlayda Oylum Güleryüz

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan