Robotizma

Teknolojiyi Doğru Kullanmak

30 Eylül 2020

Yazı: Teknolojiyi Doğru Kullanmak | Yazan: İlayda Duman

Bu hayattaki en büyük şansım anlayışlı bir aileye sahip olmak. Hayatta ne yapmak istediysem hepsini yaptım. Önüme engel koyan bir ailem olmadı hiçbir zaman. Ahlâk ve saygı çerçevesi içerisinde büyütüldüm. İstemesem bile gördüğüm bir iyilik karşılığında her zaman teşekkür ettim. Para verip aldığım hizmette bile saygısızlık etmedim, teşekkür ettim. Bazı insanlar için teşekkür etmek nedense çok zor.

Ahlâk kuralları denilince de akla yalnızca din geliyor çünkü okulda bize hep din ve ahlâk kültürü dersleri verildi. Din kısmına girmeyeceğim fakat ahlâk terimini arattığınızda karşınıza; “Bir toplum içinde kişilerin uymak zorunda oldukları davranış biçimleri ve kuralları” tanımı çıkacaktır.

Bir şeyin karşılığında teşekkür etmek ahlâki bir kuraldır. Size ahlak dersi verecek değilim fakat günümüzde görüyorum ki teşekkür etmekten bile aciz insanlar var çevremizde.

Birkaç on yıl öncesindeki Türkiye

Geçmiş zamanlarda Türkiye’de yapılan sokak röportajlarındaki insanların diksiyonunu ve saygı seviyesini gördüğümüzde her şeyin ne kadar çok değişmiş olduğunu ve insanların artık düşünce kapasitesinin ne denli düştüğünü görebiliyor ve üzülüyoruz.

Küçük çocuklar o röportajlarda çok akıcı bir şekilde konuşurken şaşırıyoruz. Günümüzdeki bir çocuğun bu denli akıcı konuşmasını beklemek komik olurdu açıkçası fakat eskilere baktığımızda teknolojik aletlerin gelişmemiş olmasının sonucunda sıkılmamak için bol bol kitap okumuş dil ve düşünce yetisini geliştirmiş, dışarı çıkıp arkadaşlarıyla oyun oynarken sosyalleşme yetisini kuvvetlendirmiş, teknolojinin yokluğunda ailesiyle bol bol vakit geçirmiş ve onlardan alabileceği tüm ahlâk ve saygı davranışlarını öğrenmiş çocuklar yetişmiş olduğunu görüyoruz.

Bugün çocuklar kafalarını telefon ve tabletten kaldırmadığı için kambur büyüyor. İnternetteki her şeyi taklit etmeye çalışıyor ve yapamadığında depresyona giriyorlar.

Teknoloji çok güzel bir şey

Bir mekatronik mühendisliği öğrencisi olarak doğru teknoloji kullanımını destekliyorum. Ancak işin içine sosyal medya karıştığında bu teknoloji kullanımından çıkıyor. Teknolojiyi kullanmak hayat şartlarını kolaylaştırmalı. Sosyal medya kullanınca teknolojiyi kullanmış olmuyorsunuz. Teknolojinin size sunduklarını kullanmış oluyorsunuz.

Dergimizin ebeveyn olan okur sayısı oldukça fazla. Onlardan ricam küçük yaşta çocuklarınızın eline tablet ve telefon vermemeleri. Oyalamak için bile olsa video izleme portallarından çocuk videoları açmayınız. Çoğunuz farkında bile değil, bazı çocuk videolarının aslında ne kadar yanlış bilinçaltı mesajları verdiğinin. Belli bir zeka seviyesine geldiklerinde zaten davranış bozukluklarının ortaya çıktığını bu konuda uzman olan herkes söylüyor. İzlediklerini kopyalamaları yerine sizin davranışlarınızın onları yönlendirmesi daha güzel olmaz mıydı?

Teknoloji önceden de söylediğim gibi doğru kullanıldığında olağanüstü bir şey. Peki doğru kullanılan teknoloji nedir?
 

Teknolojiyi Doğru Kullanmak

 
İnternette arattığınızda bununla ilgili birçok yorum çıkıyor. Telefonu cebimizde değil çantada tutmalıyız, zararlı siteleri engellemeliyiz falan filan… Doğru teknoloji kullanımı içerisinde bunlar da var elbet fakat doğru kullanım için önce teknolojiyi tanımalısınız.

“Hangi cihaz ne yapmaya yarıyor? Neyi yaparsam daha kullanışlı hale getiririm? Hangi amaçla kullanırsam insanlara faydası dokunur?” şeklinde sorular sorabilmelisiniz kendinize. Küçük bir çocuk eline tablet aldığı günden itibaren tabletin her türlü özelliğini öğrenmeye başlar. Şahsen tabletin veya telefonun veyahut bir bilgisayarın tüm özelliklerini kurcalayan bir çocukta davranış biçiminde bozukluk olacağını düşünmüyorum çünkü teknolojiyi küçük yaşta keşfetmeye başlamak çok işine yarar ilerde ancak teknolojik aletinde tek yaptığı video izleyip, oyun oynamaksa işte o zaman tehlike çanları çalar.

Benim mottom şu; sosyal medya zararlıdır, teknoloji yararlıdır

Yakın zamanda Elon Musk‘ın yeni şirketi olan Neuralink, teknolojide çığır açan bir yeniliği bizlere sundu. Hatta Barış Özcan henüz girişim aşamasındayken Neuralink’in çalışmalarını anlatan bir video hazırlamıştı. Teknolojiyi doğru kullanmak kadar doğru yönlendirmek de çok önemli. İstek olursa Neuralink çalışmaları hakkında detaylı bilgilendirme hazırlayabilirim okurlarımız için ancak şu anda bahsetmek istediğimi anlayabilmeniz için videoyu izleyip yazımı okumaya devam edebilirsiniz. 👉🏻 Elon Musk’ın son girişimi Neuralink 2020’de insan beynine çip takacak

Teknoloji günümüzde serotonin yani mutluluk hormonu salgılatmak için yanlış bir biçimde kullanılıyor. İnsanlar tembelleşiyor, yalnızlaşıyor. Bunun için teknolojinin İnternet kullanımı sonucu oluşan sosyal medya kısmını suçlayabiliriz. Ancak insanımız bilinçli olur ve cahillikten sıyrılırsa teknolojinin zarar verebileceği en ufak bir canlı bile kalmaz.

Benim Mekatronik mühendisliğini seçmemdeki en büyük etken babamdı

Babamın hastalığını önceki yazılarımı okuyan okurlarımız hatırlayacaktır. Engelli bir insanı hayata geri kazandırabilmek için çalışmalar yapmayı hayal ederek alanınımı seçtim. En büyük hayalim de Neuralink’teki çalışmalara katkı sağlayabilmek.

Anlatmak istediklerimi kısa cümlelerle toparlamak istiyorum. Çocuklarınızı teknolojiden uzak tutmayın, sosyal medyadan tutun. Bozarsın deyip elinden almayın. Bozduğu gibi tamir etmesini de öğrenecektir günün birinde. Belki bu sayede çok iyi bir yazılımcı ve mühendis olabilir. Keşke diyorum ablamın kurcaladığı kadar küçükken ben de kurcalasaydım evdeki bilgisayarı fakat hep bozabileceğimi söylediler ve çekindim. Bugün ise evde bir şey bozulduğunda sen yaparsın deyip beni arıyorlar. Gerçekten ironik.

İlayda Duman

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 2 Ekim 2020 at 19:59

    Ben bir teknoloji hayranıyım. Hayatımın hiçbir evresinde geçmişe özlem duymadım; bugünü sevdim, geleceği merak ettim. Teknolojinin yerinde kullanılması gerektiğine ben de katılıyorum, elbette sosyal medyanın kölesi olmak hoş değil. Fakat çocuklar oyun için de kullanmalı bence ellerindeki teknolojiyi. Hayata eğlence de lazım. Bugün artık yaşam değişti. Değişen şartlar içinde bu çocukların yaptıkları normal. Burada da önemli olan denge. Kitabıydı, sporuydu, dersiydi, oyunuydu, telefonuydu, tabletiydi… dengeli yapılırsa sorun olmaz.
     
    Paracelsus’un dediği gibi “Her şey zehirdir, mühim olan dozdur.”
     
    Dozunda olan her şey de yararlıdır bence 🙃

    • Yanıtla İlayda Duman 13 Ekim 2020 at 12:21

      Katılıyorum. Teknoloji güzel bir şey olmasaydı zaten mekatronik mühendisliği gibi bir alana yönelmezdim. Yazımda anlatmak istediğim henüz gelişme döneminde olan çocukların zihinlerini geliştirmelerini engelleyecek düzeyde, adeta uyuşturularak teknoloji başında saçma videolar izletilmesi. Ebeveynler başından savmak için içinde ne tür mesajlar bulundurduğunun farkında bile olmadan çocuklarını ekran karşısına kilitliyor ve bu da sağlıksız bireyler yetişmesine sebep oluyor. Konuşma bozuklukları da aynı bu şekilde meydana geliyor.
       
      Geçmişe olan özlemimizden kastım ise insanların diksiyonu. Günümüzde Türkçe çok fazla bozulmaya uğradı ve bunun sebebinin de yanlış kullanılan teknoloji olduğunu düşünüyorum. Teknolojinin bize sunduğu sosyal medyada dil, çok farklı boyutlara ulaştı ve insanlar birbirini anlamakta güçlük çekiyor.
       
      Dediğiniz gibi denge sağlanmadığı için (kitap okumak, spor yapmak gibi faaliyetlerin yapılmaması) teknolojiyi sağlıksız kullanan ve kendisi sağlıksız kullandığı gibi insanlara da zarar veren bireyler yetişti.
       
      Sevgili editörümün çocuklarını yetiştirme tarzı her daim olması gereken ve diğerlerine örnek olması gereken bir tarz ve her gördüğümde imreniyorum. Sporundan kitabına, eğitiminden teknolojisine her şeyi bir dengenin içinde tutmayı başarmışsınız. Seslenmeye çalıştığım ebeveynler ise çocuklarını başından savmak için onları yanlış teknolojiye yönlendirendir. Umarım herkes sizin gibi çocuklarına hak ettiği değeri verir ve onların gelişimine pozitif katkıda bulunur.

      • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 13 Ekim 2020 at 12:32

        Yaa canım benim, ne tatlısın. Çok teşekkür ederim güzel sözlerine 🤗❤️❤️❤️
         
        Ne yazık ki ebeveynlerin çocukları başlarından savmak için ellerine teknolojik bir alet tutuşturmaları konusunda haklısın. Keşke böyle olmasa tabi. Ama senin gibi kalemler topluma yön verecek, inanıyorum ben 😘

        • Yanıtla İlayda Duman 20 Ekim 2020 at 17:32

          Düşüncelerimi aktarmamda vesile olduğunuz için asıl ben teşekkür ederim <3

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan