Biraz Kitap

Reading Zindanı Baladı

16 Şubat 2021
Kitap: Reading Zindanı Baladı | Yazar: Oscar Wilde | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Reading Zindanı Baladı | Oscar Wilde

“Herkes öldürür sevdiğini” burada yazıyormuş. Duyuyordum bu cümleyi ama kimin hangi eserinde yazıyor bilmiyordum, merak edip de bakmamıştım, denk geldi, öğrenmiş oldum.

Oscar Wilde

Oscar Wilde (1854-1900) Dublin doğumlu şair, oyun yazarı, romancı, öykücü, dört başı mamur bir edebiyatçı.

Evleniyor ve iki çocuğu oluyor. Ancak eşcinsel ilişki yaşadığı için “ahlâksızlık” suçundan hapse mahkum ediliyor. Sene 1895.

Herkes Öldürür Sevdiğini

Hapis cezasını çekmesi için Reading Hapishanesi’ne (Londra) gönderiliyor. Reading Zindanı Baladı kitabını da burada yazıyor.

Eserin ilham kaynağı karısını öldüren ve idam edilecek olan bir mahkum. Kadın artık kocası ile görüşmek istememiş, adam şiddet uygulamış, kadının başka bir adamla ilişkisi olduğu dedikoduları çıkmış, karı koca tartışmış, adam usturayla kadının boğazını kesmiş.

“Herkes öldürür sevdiğini” derken… Ovvv yoo bu değil.

O meşhur dizeler şöyle;

“Oysa herkes öldürür sevdiğini,
Bunu böyle bilin,
Kimi hazin bir bakışla öldürür,
Kimi latif bir sözle,
Korkaklar öperek öldürür,
Yürekliler kılıç darbeleriyle!”

Fiziksel olarak öldürmek ya da yaralamak değil kastettiği, değil mi? Sevdiğin insanı üzmek. Bilerek veya bilmeyerek.

Reading Zindanı

Oscar Wilde hapishanedeki yaşamı;

“Asla bir insan sesi duyulmaz,
Bir güzel söz olsun söylenmez:
Kapıdan sürekli bizi izler
Gaddar, merhametsiz gözler:
Her şeyi unuturuz, çürüdükçe çürürüz,
Ruhumuz ayrı, bedenimiz ayrı kokuşur.”

diye aktarmış. Her dizede yazarın çektiği acıyı hissettim ben. Hadi diğerleri katil, hırsız, şu bu. Tabii yine insan onuruna yakışmayan şekilde ceza çekmelerini onaylamıyorum ama en azından suç işlediği kesinleşenlerin bunun cezasını çekmeleri vicdanı rahatsız etmiyor. E bu adamcağız ne yapmış?

Reading Zindanı Baladı

Wilde’ın son eseri olan Reading Zindanı Baladı, ilk olarak 1898’de “C.3.3” imzasıyla yayınlanmış. Oscar Wilde’ın hapishanede C Blok, 3.kat, 3 numaralı hücrede kalmış olmasından doğan bir rumuz. Şiiri yazanın Wilde olduğu 1899’daki yedinci baskıya kadar gizlenmiş ama zaten kulaktan kulağa yazanın o olduğu duyulmuş.

1897’de hapisten çıkan Wilde, Fransa’ya gitmiş. Eski saygınlığını da, sağlığını da, maddi durumunu da kaybetmiş. Menenjitten ölmüş. Cenazesine de birkaç kişi katılmış.

Londra’nın Reading beldesinde 1844’te açılan Reading Hapishanesi 2013’te kapatılmış, geride kim bilir daha ne acılar bırakarak.

Saygılar,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 16 Şubat 2021 at 16:27

    Oscar Wilde’ı çok seviyorum. Dorian Gray’in Portresi‘ni okuduğum anda benim için vazgeçilmez yazarlardan olmuştu. Ardından hayatı da oldukça ilgi çekici olduğundan daha detaylı araştırmaya başladım yazarı. 46 yaşında ölen Wilde’ın, ölümü -eşcinselliğinden ötürü- son yıllara kadar frengiye bağlanıyormuş. Yazında ölüm sebebinin doğrusu olan menenjiti yazmana çok sevindim.
     
    Bugün artık, yaygın olarak, geçirdiği orta kulak enfeksiyonun beyne ve omuriliği koruyan üç zara nüfuz etmesiyle menenjit olduğuna ve oldukça ızdıraplı bir ölüme gittiğine inanılıyor.
     
    Kitaba gelecek olursak henüz okumamıştım Reading Zindanı Baladı‘nı. Senin yorumundan sonra okunacaklarda öne çekmeye karar verdim. Artık ne kadar öne çekebilirsem, okunacak onlarca kitap var elimde 🤦🏻‍♀️
     
    Köşende bu harika yazara yer verdiğin için çok teşekkürler güzellik. Kalemine sağlık 😘

  • Yanıtla Hülya Erarslan 17 Şubat 2021 at 11:15

    Dorian Gray’in Portresi’ni okuyacağım ben de. Bakalım ne zaman eriteceğiz okunacak kitaplar listelerimizi. 🙂

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan