Gastronomi

Bir Solukta Vietnam Mutfağı

10 Mart 2021

Yazı: Vietnam Mutfağı | Yazar: Pelin Erem

Kargaşa. Dört bir yandan fırlayan binlerce motosikletli. Gürültü. Kalabalık. Siz bir kenarda durup beklerken gözlerinizin önünden akıp geçen hayat. Nem. Trafik. İşte Vietnam’ın başkenti Hanoi’de sıradan bir günün özeti. Yine de her şey tıkır tıkır işliyor burada. Çalışkanlığıyla bilinen Vietnamlılar kargaşanın içinde kendi düzenlerini kurmuşlar.

Bütün bu curcunanın aksine, Vietnam mutfağı oldukça sade, sağlıklı ve mideyi yormayacak yemeklerden oluşuyor.

Ekmek Parası Değil, Pirinç Parası

PirinçVietnam mutfağı dendiği zaman telaffuz edilecek ilk kelimelerden biri kuşkusuz “pirinç”. Vietnam, Tayland ve Hindistan’dan sonra dünyanın en büyük üçüncü pirinç ihracatçısı. Şehrin göbeğinde bile karşınıza çıkan çeltik tarlalarıyla tam bir pirinç cenneti. Vietnam 96 milyonluk nüfusunu beslemenin yanı sıra, diğer ülkelere de pirinç ihraç ederek önemli bir gelir elde ediyor. Kültürümüzdeki “ekmek parası” tabiri, Vietnam’da “pirinç parası” olarak adlandırılıyor.

Vietnam’da pirinç sıklıkla tüketiliyor ama tereyağında kavrulmuş Türk pilavından bahsediyorum zannetmeyin. Vietnamlılar da pirinci Asya geleneğindeki gibi buharda, yağsız ve tuzsuz yapıyorlar. Pilavları bir nevi pirinç lapasına benziyor, ancak kullandıkları pirincin nişasta oranı bizimkinden daha düşük. Sabah, öğle, akşam, kısacası her öğünde Asya usulü pilav mutlaka karşınıza çıkıyor.

Kahve ve Biber Bolluğu

Vietnam dünyanın en büyük biber üreticisi. Üç çeşit biberleri bulunuyor; beyaz, kırmızı ve karabiber. Beyaz biber içlerinde en kalitelisi; çok yoğun ve lezzetli bir aroması var. Vietnam’a giderseniz mutlaka kendinize ve sevdiklerinize almanız gereken bir ürün.

Vietnam kahve konusunda da adından söz ettiriyor. Kahve üretiminde Brezilya’dan sonra dünyanın ikinci en büyük üreticisi. Farklı aromalara sahip, çok lezzetli kahveleri var. “Vietnam usulü” olarak adlandırılan kendilerine özgü kahve demleme yöntemleri bile mevcut.

Ucuz ve Lezzetli Deniz Ürünleri

Vietnam’da deniz ürünleri tek kelimeyle muhteşem. Okyanusa kıyısı olduğu için düşük fiyata, bol miktarda, çeşit çeşit deniz ürünü var. Karides, yengeç, ıstakoz, midye, istiridye ve okyanus balıkları açısından çok zengin.

Sokak yemeklerinde deniz ürünleri mutlaka yerini alıyor. Turistlere zehirlenme riskiyle karşılaşmamaları için istiridye tüketiminden uzak durmaları tavsiye ediliyor.

Fransız Etkisi

Banh miUzun yıllar Fransız sömürgesi olmasının neticesinde Vietnam mutfağı Fransız mutfağından izler taşıyor. Örneğin, Japonya’da sabah kahvaltısında ekmek bulamazken, Vietnam’da Fransızlardan yerleşmiş ekmek yeme alışkanlığı var. Yerel bir restoranda kendinizi “Bánh mì” ismini verdikleri baget ekmeklerini yerken bulabiliyorsunuz. Bu ekmeklerden yapılan sandviçler de her yerde karşınıza çıkıyor.
Zaman içerisinde geleneksel Vietnam mutfağında Fransa’dan gelen farklı malzemeler kullanılmaya başlanmış. Doğu ve Batı sentezini oluşturan özgün tatlar ortaya çıkmış.

Tropikal Meyveler Diyarı

Vietnam’ın en sevdiğim yönlerinden biri her öğün büyük bir keyifle tükettiğim tropikal meyveler oldu. Tropikal iklimin nimetlerinden faydalanan Vietnam’da mango, papaya, muz, rambutan, ananas, ejderha meyvesi ve hindistan cevizi gibi çeşit çeşit tropikal meyve var. Arzu ederseniz her yerde taze sıkılmış meyve suları da mevcut. Tatlı yerine meyve tüketimi ön planda. Meyveler o kadar taze ve lezzetli ki tatlı yemek aklınıza dahi gelmiyor.

Benim favorimi soracak olursanız hiç düşünmeden hindistan cevizine pipet takarak servis ettikleri taze hindistan cevizi suyu derim. Üstelik düşük kalorili olduğu için her gün rahatlıkla tüketilebiliyor.

Rahat Rahat Tavuk Yemek

Vietnamlılar kırmızı et yemeklerinde başarılı sayılmazlar. Yediğiniz etler genellikle sert ve sinirli oluyor. Beyaz et yemeklerinde ise tam tersi bir durum söz konusu. Genetiğiyle oynanmamış köy tavuklarını gönül rahatlığıyla tüketebiliyorsunuz. Üstelik çok da lezzetliler. Budist nüfusun et tüketmemesinden ötürü neredeyse her yemeğin vejetaryen versiyonu da mevcut.

Sıtmanın görüldüğü Vietnam’da sinek ısırmasına karşı doğal bir koruyucu olan limon otu yemeklerde sıklıkla kullanılıyor. Nane, zencefil ve kişniş de en çok tercih edilen lezzetlerden. Taze otlar ve sebzeler Vietnam mutfağında önemli bir yere sahip.

Mutlaka Denemeniz Gereken Yerel Tatlar

Vietnamlılar çorba yapımında oldukça başarılılar. Özellikle “pho” adı verilen meşhur erişte çorbası Vietnamlıların gözdesi. Erişteler mutfaklarının vazgeçilmezi olan pirinçten yapılıyor. Pho’nun içerisinde aynı zamanda çeşitli otlar, tercihe göre et veya deniz ürünleri bulunuyor. Mutlaka denenmesi gereken, sağlığa faydalı bir gıda. Pho’nun yanı sıra mısır çorbası ve bal kabağı çorbası da yaygın.

Vietnam’a gidildiğinde mutlaka tadılması gereken bir diğer ünlü lezzet “Goi cuon”. Bu yemekte karides, salata, kişniş, et gibi malzemeler transparan pirinç yufkasının içine yerleştirilerek sarılıyor. Tadı farklı olsa da görüntü itibariyle dürümü andırıyor. Goi cuon, pho ile birlikte Vietnam’ın en popüler lezzeti.

Vietnam’ın kendisi de mutfağı da özgün bir deneyim vadediyor.
 
 
Pelin Erem

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan