Satır Arası

Stres Yönetimi | 2

29 Ekim 2021

Yazı: Stres Yönetimi | 2 | Yazan: Yaşam Koçu Nalan Erpolat

 

İndeks

Birinci Bölüm: Stresi Tanımak
İkinci Bölüm: Stres Belirtileri
Üçüncü Bölüm: Stresle Başa Çıkmak

 
 

2 | Stres Belirtileri

Stres duygusunu ve kendimizi tanıdıktan; kendimiz olarak kalamadığımızda da bu duygunun yoğun olarak belirdiğini anlayınca, baskıdan kaynaklanan stres duygusunun insana etkilerini bilmemiz gerekir. Etkileri tespit etmek demek, durumun farkına varmak demektir.

Üretici Stres – Yıpratıcı Stres

Stresin ilk etapta dışarıdan gelen bir motivasyon kaynağı olduğundan bahsetmiştik. İşte bu üretici strestir. Dıştan gelen dozunda baskının insanın içinde yaşam enerjisine dönüşmesidir. Hayat coşkusudur ve asla kaybedilmemelidir. İnsan hayatı, bu coşkuyla anlam kazanır. Fakat üretici stresin dozu, öylesine hassas bir terazidedir ki bu doz biraz aşıldığında yıpratıcı stres başlar ve birey asla üretici olamaz. Bu hâl eğer uzun sürerse, birey depresyona doğru sürüklenir. Bu aşamaya gelmemek için yapılacak en önemli şey, stres belirtilerini zamanında fark etmektir.

Stres Belirtileri 4 Ayrı Grupta İncelenir

A) Bilişsel Belirtiler

Bu belirtiler, düşünce boyutundadır. Zaman zaman her birey hayatla başa çıkamayacağı hissine kapılır fakat bu durum hayatın geneline yayılmışsa, birey sürekli hayatla başa çıkamayacağını düşünüyor ve bu düşünceler çeşitli konsantrasyon ve hafıza problemlerine sebep oluyorsa düşünceleri bireye yoğun stres içinde olduğunu söylüyor demektir.

B) Duygusal Belirtiler

Hayatın içinde sürekli gergin, sebeplerden bağımsız olarak sürekli sinirli ya da normal hâlinin dışında sürekli ağlamaya hazır hâlde bulunan insanlar da stresle başa çıkmakta zorlanıyor demektir.

C) Fiziksel Belirtiler

Sağlık sektörü, stresin beden üzerindeki etkileri üzerine çok ciddi çalışmalar yapıyor. Bu araştırmalara göre, stresin fiziksel belirtileri bireyler arasında çok değişken olmakla beraber, en çok baş ağrısı, mide-bağırsak problemleri, kas ağrıları ve cilt döküntüleri olarak kendini gösteriyor. Fiziksel bir rahatsızlık teşhisi konulamayan bu gibi rahatsızlıkların kesin sebebinin stres olduğu tüm dünyada sağlık kuruluşlarının kabul ettiği bir durum.

D) Davranışsal Belirtiler

Zihinde ve insan ruhunda oluşan birçok belirti görmezden gelinse ve fiziksel belirtiler yok sayılsa da bazen davranışların sesi tüm bunlardan daha yüksektir. Bu seslere kulak vermek de kişisel farkındalık için çok önemlidir.

Çevreden,

“Çok tepki veriyorsun!”
“Hiç mi birşey söylemeyeceksin?!”
“Seni anlayamıyorum.”

gibi uyarılar çok fazla geliyorsa; birey normalden çok fazla ya da çok az uyuyorsa; yeme alışkanlıkları tamamen değiştiyse, normalde olduğundan daha fazla sigara ya da alkol tüketiyorsa, kazalara çok eğilimli haldeyse çok yoğun stres altında olma olasılığı fazladır. Stresi yönetmek için çok daha fazla bir farkındalığın sırası gelmiş demektir.

Bu belirtileri hiç dikkate almadan yaşama devam etmek, bireyin hayat kalitesini düşürür. Hayattan zevk almaz hâle gelir.

Bu belirtileri fark ettikten sonra da yapılacak şey, bireyin hayatını tamamen mercek altına almak ve hangi unsurların bireyi bu hâle getirdiğini tespit etmektir.
 
 

Devamı için tıklayınız.

 
 
Nalan Erpolat
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan