Satır Arası

İlham Perisi

26 Kasım 2021

Yazı: İlham Perisi | Yazan: Yaşam Koçu Nalan Erpolat

Çocukluktan itibaren insanın içinde var olan bir duygudur başarma isteği. Bebek geliştikçe, bedenini fark ettikçe, bedensel olarak bir şeyleri başarmaya başlar. Sadece yatar pozisyonda duruyorken, dönmeye başlar, gördüğü ve merak ettiği objelere uzanmayı dener. Emeklemeye ve yürümeye başlar. Gitmek istediği her yere gitmeye çalışır. Eline alıp oynadığı her oyuncağı ya da her objeyi, yetişkinlerde gördüğü bir şeylere benzeterek kullanmayı dener. Zaman geçtikçe de tüm bunların gerçeklerini yapar.

Merak ettikçe ve geliştikçe, hep bir şeyler taşar insanın içinden ve bir şeyler yapmak ister. Fakat bazı dönemler de gelir ki istekleri olsa da yapamaz. Ders çalışmak ister ama çalışamaz; yeni bir kitap okumak ister ama bir türlü eline alamaz. Kariyerinde sıçramalar yapmak istiyordur ve bunun için yapması gerekenler vardır ama bir türlü başlayamaz. “Neden?” diye sorduğunda da kendine, içinden aldığı cevap, “ilham gelmiyor”dur.

İlham Gelmiyor

Zaman zaman her bireyin söylediği bir cümledir bu. Yapmak istediklerinin çok olduğu ama harekete geçmekte zorlandıkları zamanlarda harekete geçmek için ilham beklerler. Fakat beklenilen ilham bir türlü gelmiyordur. İlhamı getirecek olan da bir peridir aslında. İlham perisi gelip bir anda ilhamı bırakacaktır bireyin ellerine ya da gönlüne, o da birden bire isteklerine ulaşacaktır. Yani bu durumda, masallar diyarından bir karakterin eline bırakmıştır birey istediği hayatı. Eğer birey isteklerine, hedeflerine ulaşamazsa bu da hep o uzak yollardan gelemeyen masal karakterinin suçu olacaktır.

İlham Nedir? Nasıl Gelir?

İlham, perilerin insanlara getirebileceği mucizevi bir şey değildir. “İlham” kelime anlamı olarak “esin” demektir. İlhamın gelmesi de bireyin bir şeylerden esinlenmesiyle mümkün olabilir ancak. Esinlenmek de beklemekle asla olmaz. Mutlaka bir şeyler yapmaya başlamak gerekir. “İlham gelmiyor” ifadesinin satır arasında “Nereden başlayacağımı, nasıl yapacağımı bilemiyorum” ifadesi vardır.

Bu durumda durum analizi yapmak gerekir.

  • Ana hedef nedir?
  • Ana hedefe giden yolda, giderilmesi gereken pürüzler nelerdir?
  • Bu pürüzleri gidermek için benim nelere ihtiyacım var?
  • İhtiyacım olan şeylerden hangilerine sahibim?
  • Sahip olduklarımla neler yapabilirim?
  • Sahip olmadıklarımı nasıl edinebilirim?

Gibi sorular her bireyin çıkış noktası olabilir. Ardından da harekete geçmek önemlidir.

“Bu zaten küçücük bir şey, bunu yapsam ne değişecek ki?”
“Bu bana ne katkı sağlayacak ki?”

Demeden her küçük adımı atmak gerekir. Küçük adımları atarken, çevreden görülen her şey, yeni adımlar için ilham kaynağı olur. Atılmış olan her adım da daha büyük yeni adımlar için cesaret kaynağı olur. Tıpkı bebeklerin gelişimindeki küçük eşikler gibi. Aşılan her eşik, yeni sıçramaların motivasyonu yani ilhamıdır.

Özetle:

Gerçek ilham bekleyerek değil, küçük-büyük bütün tecrübeleri biriktirerek gelir.

Bazen birçok olumsuz durum bir araya gelir. Hedeflere ulaşmak şöyle dursun, hayâl kurmak bile heyecanlandırmaz insanı. Yeni yollara ihtiyaç duyar insan. Tam da bu zamanlar ilham perisinin beklenme zamanıdır. İlham perisi hiçbir çaba göstermeden bekleniyorsa, hayâllerden vazgeçilmiş demektir.

Hayatta mutluluğu yakalamak, hayallerden vazgeçmemekle ve çaba göstermekle olur. Küçük küçük de olsa, adımlar atarak, hayattan kopmadan ve hayatın içinden bir şeylerden ilham alarak yeni yollar keşfedilir.
 
 
Nalan Erpolat
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan