Ay Işığı Yolcusu

Kırmızıdan Uzak

14 Aralık 2021

Yazı: Kırmızıdan Uzak | Yazan: Atakan Balcı

Benim sözlerim içimde susuyor, dudaklarım içten içe kapalı, duygularım içimde kıvranıyor kırmızıdan uzak; ah, kırmızıdan uzak!

Yapraklarında bile diken var, bir çiçek, dokunursan kanatır, dokunmazsan kanar, içten yanar. Perhizdeyim sürelerce, yıllardır; aşka değil, aşkla!

Bir tülün ardında bir yağmur bulutu, bekliyor korku, tedirginlik ve umutla! Yaşamak denen ağacın bir filizi ve kökü, tohumudur aynı zamanda. Gülümseyen, özgün, özgür, görünmez zincirlerle tutsak. Yağmak ya da yağmamak, Şekspir’in (Shakespeare’in) dediği gibi “İşte bütün mesele bu!”

Sakız ağacından, çam kabuğundan sızıyor renkler. Yaşam tüm tatları içeriyor, ne tatlar doğuruyor ah! Nilüfer çiçekleri gibiyiz, sarıldı çevremiz arı-kirli sular ile, çamur ile! Bin yapraklı nilüfer/lotus çiçekleri gökyüzümün altında, çağlayanlarımın ardında açıyor, içim çok acıyor.

Kuru yağmurlar can acıtıyor ve yiğitçe direniyor bireyler içlerinde, özlerini saran, varlığını “kendi” sayan düşmana. “Devrimi yapamazsın, devrim olabilirsin ancak” diyor bir yerlerden işiten algılara yine, düşyeri sesiyle Ursula Ana/Ursula K. Le Guin.

Dışım susuyor, içimden koca bir koro haykırıyor Beethoven’in “Hero”yu (Kahraman) bestelerken duyduğu coşkuyla:

“Özgürlük, eşitlik, kardeşlik”!

Napolyon’a adanmış büyük bir yapıt ortaya çıktı Beethoven’in özünden ve “Napoleon Bonaparte” adı ile yükselecekti ve fakat sonra Napolyon tek erk iyesi/”tek adam” olmaya karar verdi:

“İmparator Bonaparte”!…

İtalya’da Katolik Hristiyan, Mısır’da Müslüman olan(!) imparator, bilinmelidir ki Çin’e gitse Konfiçyüsçü, Sarı Uygurlara gitse Budist olarak duyururdu benliğini ve işte güzelim alevleri çamurlara boğdurduğu içindir ki Beethoven’in bestesi “Napoleon Bonaparte” değil de “Kahraman” bugün, içindeki arı ateşi, damarlarında akan alevi kucaklayanlara adanarak!

İçimde coşkuyla akıyor çağlayanlar, durgun akarsular; akçadan gökçeye, gökçeden kızıla ve bir gökkuşağı doğuyor akarsuyun engin denizlerle buluştuğu noktada.

Ne denizler gezmiş mahir bir özdür kırmızı, ayna tutar içindeki boşluğa kişinin ama… Yolu yitirmiş nice soluğun arasında sürüklenirken içindeki gökyüzü bireyin, o eşsiz ve bengi varlığını duysa da gökkuşağının ötesindeki gövdenin, kendinden uzaklaşır istemsizce.

Bir ve bütün ve renklerle bezeli bir yolda yürüyen bir saka kuşunu izliyorum inceden sızar gözbebeklerimden ışıltı gözeneklerine gökyüzümün.

Adam, kadın, öte, beri değil, oz içinde öz, can özünde can ile adım adım izle ay ışığını, ayağında toz, arı, ışıl ışıl ve arı. Kırmızıyı alabilirler mı ki ışığın içinden gerçekten? Çevredeki sesler, içimizde gürültü oldu; yığın yığın görüntü içimizdeki renklerden öte renkli özün üstüne örtü oldu. Silemezler asla içimizden renkleri.

Sevi ve ışık ile!
 
 
Atakan Balcı
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

6 YORUMLAR

  • Yanıtla Burak Süalp 14 Aralık 2021 at 11:42

    “Devrimi yapamazsın, devrim olabilirsin ancak.”
     
    Ursula’nın hayatımı aydınlatan, hem bakış açımı hem de yaşantımı baştan aşağı değiştirmemi sağlayan cümlesi. Hatırlattığın için çok teşekkürler.
     
    Renklerimizi hiçbir zaman silemesinler. Işığımızı karartamasınlar.
     
    Kalemine sağlık sevgili dostum.

    • Yanıtla Atakan Balcı 15 Aralık 2021 at 13:05

      Kendine biçilen rollerden sıyrılıp kendi gerçekliğine uyanma uğraşında Ursula’nın, kişiler üzerinde gerçekten büyük bir etkisi var. Renkleri asla silemezler içimizden yeter ki biz bilincimizle ışımakta kararlı olalım süreler ötesi.
       
      Teşekkür ederim pırıltılı bu yorum için!

      • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 18 Aralık 2021 at 00:16

        Yüreğimde hem çoşku hem sızı bıraktı bu yazınız.

        • Yanıtla Atakan Balcı 19 Aralık 2021 at 10:52

          Çok yönlü bir duyum yaşadım ben de yazıya dökerken. Yorum için teşekkür ederim.

  • Yanıtla Sonay Karasu 14 Aralık 2021 at 14:37

    Kaleminize kuvvet hocam…
     
    Her paragrafınızdaki o meydan okuyan umudunuzu, kelimelerinizin gizli gücünü, okuyucuyu “Hep birlikte iyileşilebiliriz” zirvesine taşıyabilme sihirinizi gönülden alkışlıyorum.
     
    Saygı ile…
     
     


     
     
    Acılara dayanabiliyorsa insan, dayanabilir bu yeryüzünde gezen tüm çirkinleşmiş ruhlara… —Oğuz Atay’ın da dediği gibi; “Hayatımın başı ve sonu belliydi; hiç olmazsa ortasını kaçırmamalıydım.” Kim bilir!
     
    Çok inanırsak olur; belki.
     
    Sonay Karasu

    • Yanıtla Atakan Balcı 15 Aralık 2021 at 13:07

      Önce kendimizi iyileştirmeye yönelip sonraki adımlarda hep birlikte iyileşebiliriz kesinlikle, sihir zaten özümüzde ışıyor.
       
      Çok teşekkür ederim güzel ve değerli yorumunuz için!…

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan