Biraz Kitap

Mai ve Siyah

22 Mart 2022

Kitap: Mai ve Siyah | Yazar: Halid Ziya Uşaklıgil | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Mai ve Siyah | Halid Ziya Uşaklıgil

Kurgu açısından merak uyandırıcı ama ana karakterin -adı Ahmet Cemil- drama kraliçeliği, pasifliği nedeniyle can sıkıcı. Roman boyu çok bilendim bu adama. Bir sarsmak istedim her sayfada “Dobarla, bıragma gendini!” diye.

Mai ve Siyah | Ahmet Cemil

Ahmet Cemil, şiire meraklı, büyük eserler yazma hayalleri kuran bir genç.

“Öyle bir şey yazmak istiyorum ki yukarı bakılsa mai ve daima mai; aşağı bakılsa siyah daima siyah” diyor.

Ama babası ölünce bu hayallerinden sıyrılıyor. Annesi ve kız kardeşine bakmak için çalışmak zorunda kalıyor. Tüm gün çalışıyor, kendisine ayıracak zamanı kalmıyor.

Mai ve Siyah | Ahmet Cemil’in Biraz Şey Olması

Merak edeniniz çıkar da okumak ister diye okuma keyfini kaçıracak bilgiler vermeyeceğim. Çünkü başta da dediğim gibi, merak unsuru uyandıran çok kısım var kitapta. Ahmet Cemil’in başına sürekli kahır bela olaylar geliyor. Çünkü nasıl gelmesin? Dert paratoneri bir adam. Mutluluk verici bir olaya denk gelse bile kesin onda da canını sıkacak bir şey bulur. Hüzün müptelası çünkü.

Kitabın genel havasında da zaten her an ters bir şey olacak hissi var. Bu hissi verebilmek yetenek sanırım.

Sıradaki dert ne ve bakalım kahramanımız bu dertle nasıl baş edemeyecek, merakıyla çevirdim her sayfayı. Artık bu olayda Ahmet Cemil sesini çıkarsın bari, ayy bari bu olay üzerine bir şey yapsın, a-aaa ama buna da sessiz kalmaz artık… diye merak ettim her sayfada. Ve her sayfada Ahmet Cemil beni sinirlendirdi. Baydı, içimi baydı!

Bazen bazı olaylar karşısında bir şey yapamayız. Elimizden bir şey gelmeyebilir, cesaret edemeyebiliriz, olabilir elbette böyle şeyler. Ama oturup da ühü ühü diye sızlanmak… İşte bu benim olabilir diye baktığım bir şey değil. Bir şey yapabiliyorsan yap, yapamıyorsan ki yapılamayabilir, kapa çeneni ve hayatına devam et. Bu hem bir şey yapmıyor hem de sızlanıp duruyor. Anca üzülüyor bir kenarda.

Ahmet Cemil’in iş yerinde idare müdürü bir adam var. Ahmet Şevki adı. Ahmet Cemil, bir gün Ahmet Şevki’ye bütün içini döküyor. Ahmet Şevki mantıklı adam. Tek tek cevap veriyor her derdine. Onu şöyle yaparız, bunu böyle yaparsın… Mis gibi çözüm önerileri. Ama Ahmet Cemil duygusalı anlar mı bakalım? Kahır kahır bir kenarda üzülmek varken çözüm için harekete geçer mi?

Ahmet Cemil’in bu pasifliğinin ceremesini sadece kendisi çekse amenna. Yetişkin insan, kendi sorunu, bana ne, der geçerim. Ama onun bu hali ailesinin hayatını da doğrudan etkiliyor.
Kitapta Ahmet Cemil’e en yakışan tabir şu: “Miskin bir teslimiyet ile mağlup” Aynen öyle.
Dert ve sinir sahibi olmak istiyorsanız buyurun okuyun.

Mai ve Siyah | Günümüz Türkçesi

Kitap 1897’de yazılmış. Kitabın benim okuduğum versiyonunda kitabın özgün ifadelerinin karşısına parantez içinde günümüz Türkçe karşılıklarını koymuşlar ama çok koymuşlar.

Alaka (ilgi)
Mahcup (utanmış)
Ciddiyet (ağırbaşlılık)
Takdir edilmemek (beğenilmemek)

gibi zaten anlaşılır kelimelerin yanına da parantez açıp eş anlamlılarını koymuşlar. Bunları da anlamayacak değiliz herhalde. Bu kadar çok parantez, okuma keyfini kaçırıyor başta ama sonra alıştım. Hatta zamanla gözüm parantez falan görmez oldu, o sırada Ahmet Cemil’e söyleniyordum çünkü.
 
 
Saygılar,
Hülya Erarslan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Pelin Öncüoğlu Işık 3 Nisan 2022 at 23:11

    “Sıradaki dert ne ve bakalım kahramanımız bu dertle nasıl baş edemeyecek, merakıyla çevirdim her sayfayı” çok tatlı ifade etmişsin. Türk klasiklerini de yavaş yavaş okumaya çalıştığım için listemdeydi. Hemen çıkarıyorum yahu. Benim de içimi şişirir böyle bir karakter.
     
    Kalemine sağlık.

    • Yanıtla Hülya Erarslan 13 Nisan 2022 at 17:59

      Ayyyy hayır, çıkarmayın okuma listenizden. Geçen de bir arkadaşım bu yazım üzerine aynı şeyi söyledi. Vallahi üzülüyorum. Benim içimi baydı ama sizinkini baymayabilir. Siz bana ne bakıyorsunuz ayol?

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan