Satır Arası

Yoran İnsanlar

3 Haziran 2022

Yazı: Yoran İnsanlar | Yazan: Yaşam Koçu Nalan Erpolat

İnsan, bazen çok yorgun ve çaresiz hisseder. Her ne kadar 2010’lu yıllardan sonra iyice çoğalmış, olumsuzluklara hiç yer vermeyen kişisel gelişim çılgınlığı yayıldıysa da hayatın özünde ve gerçeğinde “hayat mükemmeldir”, “güzel düşününce güzel olur”, “istersen her şeyi yaparsın” gibi klişeleşmiş cümleler yoktur.

Aslında hayat çok da kolay bir yer değildir. Güzel şeyler yaşanır elbette ama olumsuz durumların olma ihtimali de vardır. Her insan, her istediği şeyi, her istediği zamanda yapamaz. Yapabilmek bedel ödemeyi gerektirir. Bedel ödemek de zorluklarla karşılaşmamak değil, zorlukların üstesinden gelebilmektir.

Hayatın şartlarının getirdiği olumsuzluklarla başa çıkılabiliyor olsa da bir unsur daha vardır ki kabul edilmesi ve başa çıkılması çok daha zordur. Bu da insan faktörüdür.

Toksik İnsanlar

Bazı insanlar, toksiktir. Hem kendi hayatlarını hem de etki alanlarındaki diğer insanların hayatlarını zorlaştırırlar. Hatta zorlaştırmakla kalmayıp diğer insanlara zarar verirler. Her toksik insanın özelliği aynı olmayabilir. Fakat birkaç temel özellik insanı toksik yapmaya yeter.

Kötümserler

Kötümser insanlar ilk önce kendi hayat enerjilerini tüketirler. Kötüye odaklanmaktan, güzel şeyler için adım atmak gelmez içlerinden. Bulaşıcı olan bu düşük enerji durumu çevrelerine de yansır. Yakınlarında yaşayan ya da çalışan insanlar da yavaş yavaş ve çoğunlukla farkında olmadan koparlar hayattan.

Sözlerinde Durmayanlar

Özü sözü bir olmak çok önemlidir ama her insan maalesef böyle değildir. Bazı insanlar bile bile yalan söyler, bile bile tutamayacakları sözler verirler. Yalana ve adatmaya meyillilerdir. Çevrelerindeki insanlar için belirsizlik sembolü olduklarından, çok yorucudurlar.

Kibirliler

Sadece kendi yaptıklarını beğenip başkalarının bilgi, beceri ve yetkinliklerini görmezden gelen bireyler, beraber oldukları insanlar için, özellikle de kendilerinden genç ve tecrübesiz insanlar için adeta birer motivasyon emicidirler. Herkese kendisini yetersiz hissettirmek için yaşıyor gibidirler.

Sevmeyenler

Öyle insanlar vardır ki en yakınları, hatta kendi aile bireyleri bile onların yanında sevildiklerini hissetmezler. Sevdiklerini belli etmek bu insanlara zayıflık gibi gelir. Yakın çevrelerine ne kadar kötü hissettirdiklerini fark etmeseler de insanlar üzerinde çok yıkıcı etkiler bırakırlar.

Yoran İnsanlarla Başa Çıkabilmek

Temelde bu özellikleri barındıran bireyler yorucudur. Çevrelerindeki insanlar üzüntüden ve de çaresizlikten şöyle bir soru sorabilirler kendilerine.

“Neden bana bunu yaptı?”

Aslında bu durumda bilinmesi gereken şey şudur. Bu durumun yorulan, üzülen ya da kırılan insanla hiçbir ilgisi yoktur. Bu tamamen toksik bireyin kendisiyle ilgilidir. Karşısındaki kim olursa olsun onu yoracaktır zaten. O insanı değiştiremeyeceğini kabul etmek ve olayları şahsi algılamamak gerekir. O kişinin söylediklerini ya da söylemediklerini, yaptıklarını ya da yapmadıklarını mümkün olduğunca göz ardı etmek, üzerine alınmamak kişiyi toksik zehirlenmeden korur.

Tıpkı Amerikalı yazar Henry Cloud’un söylediği gibi:

“Başkalarını değiştiremeyeceğiniz için kendinizi değiştirmeli, böylelikle başkalarının yıkıcı davranışlarının sizi etkilemesini engellemelisiniz.”

Başkalarını değiştirmek için savaşa girmek, sadece kendini yormaktır.
 
 
Nalan Erpolat
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan