Gamlı Hazan

Polisiye

15 Eylül 2022

Yazı: Polisiye | Yazan: Mehtap Uğur

Polisiye okumayı sever misiniz?

Farklı ülkelerin polisiyelerini. En basit, en sıradan, en yalın, en çıplak hâliye sıradan insanlarını ve kaybedenlerini anlatırlar. O ülke insanlarını yakından tanıyabilirsiniz. Günlük yaşamlarını, devlet okullarını, bir polis memurunun basit hayatını, bir politikacının ya da bir hayat kadının yaşamını.

Merakla okurum ben. Katil filan umurumda olmaz. Çoğu zaman isimler de karışır gider zaten. Ama batıl inaçlarını, mutfaklarını, çocuk yetiştirmelerini, öğretmenlerini büyük bir zarefetle betimleyen metinleri okurum.

İzlanda polisiyeleri efsanedir misal. Bir şey aklınızda kalmasa da İzlanda’da insanlar nasıl yaşar, aile nedir ne değildir anlarsınız. Hep oralarda yaşamak istemem benim suçum mu? Bu ülkenin gerçeği mi?

İzmir’in kurtuluşunda evde marş söyleyen, her 10 Kasım’da arabayı yolun ortasında durdurup ağlayan ben, İzlanda’ya özlem çeken de ben. Şizoid1 bir şey mi, aşırı yorgunluk mu medeniyetsizliğin getirdiği, yıldım haaa durumu mu?

Toksik gibi duruyor, değil mi?

Neyse polisiyelere bir de bu gözle bakın derim. Bu arada Türk polisiyelerden daha detaylı, daha ince bir anlatım olduğu da kesin. İnsanı anlamak mı? Belki. Belki hepsi Émile Zola‘nın “Hayvanlaşan İnsan”ına2 bir gönderme. Bilemem. Bildiğim ben İzlanda’da yaşayabilirim. Basit, sakin, milimalist, medeni. Öyle, öyle işte…

Bir soru daha

Benim hayatımı bir polisiye yazarı alsa ele, en az özenerek okuduğum o romanlardaki sıkıcı hayatlar kadar sıkıcı olduğu anlaşılır mıydı? Ne o zaman? Ne?
 
 

Mehtap Uğur

 
 

Açıklamalar:

  1. Şizoid Kişilik Bozukluğu: İnsan ilişkilerine ilgi eksikliği, yalıtılmış bir yaşam tarzı, yalnız yapılan eylem ve etkinlikleri tercih, içe dönüklük, duygusal soğukluk, davranış ve ilişkilerin mekanik ve tekdüze olması ile karakterize kişilik bozukluğudur. – Vikipedi    ⇡⇡⇡
  2. Hayvanlaşan İnsan: (La Bête Humaine) Émile Zola’nın 1890 tarihli bu romanı, birkaç kez sinemaya da uyarlanmıştır. Zola’nın Les Rougon-Macquart serisinde on yedinci kitap olarak yer alan “Hayvanlaşan İnsan” 19. yüzyılda Paris ve Le Havre arasındaki demiryolununa dair psikolojik bir gerilim romanıdır.
     
    Ana karakterler, Le Havre’daki istasyon şefi yardımcısı Roubaud, karısı Séverine ve Jacques Lantier’dir. Aile, Les Rougon-Macquart serisinin geri kalanıyla bağ kurar.
     
    Wikipedia    ⇡⇡⇡

 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan