Biz Bize

Menstrüasyon

12 Aralık 2022

Yazı: Kadının Döngüselliği | Menstrüasyon | Yazan: Kıvılcım Doruk İlhan

 

İndeks

Kadının Döngüselliği 101 | Bölüm 1
Menstrüasyon | Bölüm 2
Preovulasyon | Bölüm 3
Ovulasyon | Bölüm 4
Premenstrüasyon | Bölüm 5

 
Menstrüal döngü kadınların elindeki en büyük güçtür ve kadınlar menstrüal döngüleri ve dolayısıyla dişil enerjileriyle bağlantıda olmalıdırlar. Bu bağlantı sağlanmadığında büyük bir yaratıcı enerji veren döngümüz, yıkıcı bir hâle gelir. Bu sebeple öncelikle döngümüzü iyi tanımalı ve hangi evresinde neler olduğunu, nasıl davranmamız gerektiğini bilmeliyiz.

Menstrüal döngümüzün dört evresi, ayın dört evresiyle benzeşir.

Aslında, doğasına uygun yaşayan bir kadın, ay döngüsüyle eş zamanlı olarak yaşar döngüsünü. Ayın iki karanlık ve iki aydınlık dönemi vardır. Biz kadınların da öyle.

Miranda Gray, Red Moon (Kırmızı Ay) adlı kitabında bu dört evreyi ortaya koyarken onlara çeşitli isimler vermiş. Ben de bu isimleri kullanmaya çalışacağım.

Bunlar:
  • Bakire
  • Anne
  • Büyücü Kadın
  • Cadı

(Bu terimlerle çevirmenin uygun olduğunu düşünüyorum.)

Miranda Gray'in 4 Devresi“Her kadının ayın ve menstrüasyonunun bu dört evresiyle ilgili farkındalık kazanması, gerçek dişil doğasıyla bağlantıya geçmesi için şarttır” der Miranda Gray. Biz de onun öğretilerinden yola çıkacağız.

Öncelikle, menstrüal döngünün ayla olan ilişkisini kanıtlarcasına çeşitli dillerdeki ilişkilerine bakalım.

Menstrüal döngü yaklaşık bir ay sürer. Ve ne tesadüftür ki “ay” kelimesini dünyanın uydusu olan ay için de kullanırız. Menstrüasyon evresini ise “Aybaşı” olarak adlandırırız. Benzer şekilde Latincede de bu iki kelime eş sesli olarak kullanılır. Yani uydu olan ay ve yılın aylarından “menstruacion” kelimesi türer ki Latincede yılın ayları olan aya “Mes” denir. ”Menstruacion” kelimesinin, “mes” ve “Luna”, yani aydan geldiği söylenir.

Şimdi feminen döngünün dört evresine ay ile ilişkili olarak bakalım:

Cadı evresi, Latincede “menstrüasyon” evresine karşılık gelir ve karanlık bir evredir. Ayın “yeni ay” evresiyle özdeşleşir. Bir içe dönme evresidir. Bilinç üstü ve bilinç altı arasındaki bariyer daha siliktir. Vücut farkındalığımızın en ileride olduğu evredir. Gerçek dünya önemini yitirir. Günlük aktiviteler bize rahatsızlık vermeye başlar çünkü iç ve dış dünya arasındaki ayrım belirginliğini yitirmiştir. Hatta zihinsel aktivite durma noktasına gelebilir. Zihnin en meditatif olduğu, zihin hareketlerinin en çok yavaşladığı evredir. Duygular kolaylıkla dışarı çıkabilirler. Kontrolümüz minimumda olur ve dış dünya neredeyse dayanılmaz bir hâl alabilir. Seksüel enerji yüksek olur ve aşk, romantizm gibi duygular ortaya daha şiddetli çıkar. Bu dönemde cinsellik çok daha spiritüel özelliklidir ve yoğun hissedilen bir aşk sonucu ruhani olarak karakterize edilebilir.

İçimizdeki duyguları dışarıya yansıtmanın en kolay yolu giydiğimiz giysilerdir. Dışardaki dünyaya kendimizi en kolay böyle ifade ederiz. Bu evrede rahat ve geniş kıyafetler giymeyi tercih etsek de şişen karnımızı onurlandırmak için onu ortaya çıkaracak kıyafetleri de tercih edebililiriz. Akan kanı sembolize eden kırmızı rengi ya da içinde bulunduğumuz karanlık etabı sembolize eden siyah rengi tercih edebiliriz.

Cadı etabı sessizliğe olan ihtiyacı artırır.

Miranda Gray | Kadın DöngüselliğiNe yaparsak yapalım daha yavaş ve sakin yapmak bizi rahatlatacaktır. Ayrıca tek bir saat bile olsa, bir kenara çekilip kendimizi dinlemeye zaman ayırmalıyız. Günümüzde regli dönemini diğer günlerdeki gibi yaşamaya ve geçiştirmeye çalışıyoruz. Bu yüzden hem dişil enerjimizle olan bağımızı zayıflatıyor hem de bu süreci çok daha zorlu geçiriyoruz. Oysa ki hareketlerimiz gözle görülür şekilde kısıtlıdır bu dönemde. Böylelikle aynı zamanda, organize olmamız kolaylaşacaktır.

Bu evrede, ılık banyolar almalıyız fakat yıkanmamızın nedeni kirli olmamız olmamalıdır. Vücudumuzla ilgilenmek de cadının enerjisiyle ilgili farkındalık sağlamamıza yardım edecektir. Çeşitli yağlar ve doğal parfümlerle, tütsü ve mumlarla vücudumuzu ve duyularımızı onurlandırabiliriz. Bu evrede hayat daha sade olmalıdır.

Cadının enerjisi ve duygulanımları çok güçlü olduğundan, kendimizi dışardaki negatif etkilerden korumamız gerekir. Gerekirse radyo, TV, gazete gibi haber kaynaklarından uzak durmalı ve kendimizi adeta içinde rahat pembe yastıklar bulunan bir gezegende, kendi kendimize bırakmalıyız.

Cadı enerjisi bizi daha öngörülü ve hayalperest yapar. Bu evrede gördüğümüz rüyaları yazmalı ve sonra üzerinde düşünmeliyiz. Görülen rüyalar bize bizi anlatır. Rüyalarımızın bilgeliğini ortaya çıkarmamız gereken dönemdir bu.

Cadı etabı ölümü simgeler.

Ölüm derken kastettiğimiz, geçen döngünün yani geçen ayın ölümüdür. Artık eskide kalmış ve kurtulmamız gereken duygulardan, bağımlılıklardan, ay tekrar büyümeye başlamadan kurtulmamız gerekir. Bu evrede, kaybetmiş ya da boş hissetmemiz doğaldır. Kurtulmamız gereken duygulardan ve bağlardan bu dönemde kurtulmalıyızdır ve bu duygular, bağlar bu dönemde daha rahatsız edici ve görünür hâle gelerek bizi daha çok rahatsız ederler.
 
 
Kıvılcım Doruk İlhan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan