Biz Bize

Kadının Döngüselliği 101

28 Kasım 2022

Yazı: Kadının Döngüselliği 101 | Yazan: Kıvılcım Doruk İlhan

 

İndeks

Kadının Döngüselliği 101 | Bölüm 1
Menstrüasyon | Bölüm 2
Preovulasyon | Bölüm 3
Ovulasyon | Bölüm 4
Premenstrüasyon | Bölüm 5

 
Yine ağrılar içinde uyandım derin uykumdan. Bin bir türlü kabus, rengarenk, karmaşık rüyalar ve işte o sancı.

Bazılarımıza tanıdık geldi değil mi? Endişelenmeyin çünkü yalnız değilsiniz! Bu yazı dizisini okuduğunuzda belki yakın bir arkadaşınızdan, belki sevgilinizden, belki de bizzat kendinizden bir şeyler bulacaksınız.

Bence, canlı doğasının en belirgin özelliği döngüsel olmasıdır. Bu döngüselliği mevsimlerin oluşumundan, gelgitlere; gezegenlerin pozisyonlarından, ayın fazlarına birçok şekilde görmüyor muyuz?

Bir kadın olarak döngüselliği nasıl yaşadığımıza odaklanacağım.

Söz konusu kadın olunca döngüsellik olgusu toplumumuzda halen saklı gizli ve dikkat çekmeden, hayatı sekteye uğratmadan yaşanmaya çalışılıyor. Peki elimizdeki gizil gücün farkındalığıyla yaratıcılığımızı artırmamız mümkün mü? Benim cevabım “evet”!

İşe döngülerimizi tanımak ve farkında olmakla başlayacağız. İçimizdeki ritmi keşfedeceğiz. Çünkü yaratma arzusu, yeni bir birey dünyaya getirmekle sınırlandırılmamalı. Çünkü bu doğal ritmi keşfettiğimizde çok daha verimli bir hayat yaşayacağız. Uzun zamandır sorun olarak gördüğümüz menstrüel döngünün, aslında bize bahşedilen bir nimet olduğunun farkına varacağız.

Kadın spiritüelliği ve dişil enerji üzerine çalışan ve çok yararlı bulduğum Red Moon1 adlı kitabın yazarı Miranda Grey’e2 göre; dişil enerji bloke edildiğinde yıkıcı ve yok edici bir hal alıyor. Tam tersine, bu enerjiyle uyumlu yaşayan kadınlar ise döngüselliklerini kullanarak çok daha üretken ve yapıcı oluyorlar.

Bu yazı dizisini yazmamdaki amaç, Grey’in kitabının verdiği bilgiler ışığında döngüselliğimizi keşfetmemize yardımcı olmaktır. Grey dört evreye ayırdığı döngüyü ay ile ilişkilendirerek her bir evreyi nasıl tanımlayacağımızı ve en verimli şekilde nasıl değerlendireceğimizi anlatır. Ben ise onun yalancısıyım.

Kadınların ay döngüsü 4 ana evreden oluşuyor:

  • Menstrüasyon
  • Pre-menstrüasyon
  • Ovulasyon
  • Pre-Ovulasyon

Latince isimleri gözünüzü korkutmasın çünkü gelecek bölümlerde her birinin açıklamalarını bulacaksınız.

Gelin ritmimizi keşfe çıkalım!
 
 

Kıvılcım Doruk İlhan

 
 

Açıklamalar:

  1. Red Moon: Modern kadınlar için kadim adet bilgeliğini anlatan kitap.
     
    Atalarımız için adet döngüsü harika bir yaratıcı, ruhsal, cinsel, duygusal, zihinsel ve fiziksel bir enerji kaynağıydı. Kadınları her ay kendilerini yenilemeye, çevrelerindeki dünyayı tezahür ettirmeye ve yaratmaya, toprakla ve aileleriyle derinden bağ kurmaya ve derin bilgeliği ve ilhamı ifade etmeye teşvik eden bir armağandı. Bu kadim kadın öğretisi, mitolojilerde ve çocuk masallarında hâlâ mevcuttur.
     
    Miranda Gray, modern kadınları benzersiz döngüsel doğalarıyla tanıştırıyor ve onlara tutkulu ve yaratıcı, döngüyle güçlendirilmiş bir yaşamı kabul etme ve ifade etme konusunda rehberlik ediyor. Batı mitolojisinde ve geleneksel hikâyelerde yer alan kadın bilgeliğini araştırıyor ve Döngüsel Kadın olmanın derinliklerini keşfetmek için pratik egzersizler ve yöntemler sunuyor. – Vikipedi    ⇡⇡⇡
  2. Miranda Gray: Yazar, sanatçı, şifacı ve iş kadını.
     
    Yazıları, konuşmaları ve atölye çalışmaları aracılığıyla Miranda, kadınların özgün bireysel kadınlıklarını ve maneviyatlarını keşfetmelerine aktif olarak yardımcı oluyor. Maneviyata gerçekçi yaklaşımı, kadınlara gerçek doğalarıyla uyum içinde yaşamaları için hayatlarını değiştiren bir rehber sunuyor ve kadın enerjilerinin tüm yönlerini kucaklamaları ve ifade etmeleri için onlara güç veriyor. – Miranda Gray Web Sitesi    ⇡⇡⇡

 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

3 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 28 Kasım 2022 at 12:07

    Sevgili Kıvılcım, öncelikle burada olduğun, bilgini bizlerle ve okurlarımızla paylaşacağın için inanılmaz mutluyum, onu söylemek istiyorum.
     
    Kadın döngüselliği ise harika bir konu. Hiç düşünmediğim bir bakış açısı. Okurken birçok yeni bilgi edineceğim gibi yaşama bakışımın da değişeceğine eminim.
     
    Kalemine, ruhuna sağlık canım 🤗

  • Yanıtla Olcay Dignef 28 Kasım 2022 at 17:04

    Dokunduğu yeri yakıyor. Kalbi, ruhu, anı yakıyor sözcüklerin. Yakıyor ki izi kalsın.
     
    Frekanslara, kelimelere ve bilgiye sevdalı biri olarak okudum.
     
    Aktarımına bayıldım.
     
    Hep yaz.

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 3 Aralık 2022 at 14:14

    Pek işlenmemiş, gizli saklı kalmış bir konu. Benim de ilgimi çeken kadınlık hallerinden biri. Kısmen romanımda yer alacak büyük ihtimalle.
     
    Kaleminize sağlık!

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan