İçimdeki Sesler

Mavi

5 Temmuz 2023

Yazı: Mavi | Yazan: Demet Albayrakoğlu

Beni sevenler el kaldırsın?

Favori maviniz hangisi söyler misiniz bana? İsterseniz, biraz ben yardımcı olayım. Kafanızı yukarı kaldırdığınızda, fark ettiğiniz masmavi bir gökyüzüm var. Üzerinde bembeyaz pamuksu bulutların gezindiği çok güzel bir gökyüzü. Bazen güneşin ısıttığı, ışığının da etkisiyle uçuk mavi, bazen de grimsi bulutların etrafımı kaplaması ile koyu mavi.

Ya gökyüzümün masmavi, berrak sularla birlikte buluştuğu o denizin mavisi… Güneşin o masmavi suyumun üzerinde yarattığı ışıltıyla birlikte altımdaki irili, ufaklı taşların dans ettiği o zamanların uyandırdığı hisler… Sevgilinizin, derin masmavi gözlerinde kaybolduğunuz zamanlar peki? Hani, baktıkça içinizden daha çok bakmak geldiği, gözbebeklerinin içine doğru kaybolduğunuz anlar. Ahh, o aşk dolu geçen günleriniz, kırmızıyı çağrıştıran o yıllar. Yok yok, şimdi kırmızının alanına girmeyeceğim. Ne de olsa, şimdiki konumuz mavi 😊 Belki başka bir sefere, kırmızı kendini anlatmak ister.

İçinde bulunduğumuz şu aylarda, bahçelerde gördüğünüz mavi ortancaların rengini sever misiniz? Benim en sevdiğim çiçeklerden biridir ortancalar. Yeşilliğin içinde beliren, irili, ufaklı farklı renklerdeki ortancalar sizi geldiğinizden yerden karşılar. Ama en güzeli mavi renkte olanlarıdır.

Peki nazar değmesin diye takılan nazar boncuklarının mavisi. Nispeten koyu ama dikkat çekici bir mavidir onunkisi. Size kötü gözle bakanların, kötülüklerini sünger gibi çekeceğini umduğumuz nazar boncuklarının mavisi. Renkleri biraz koyudur, hatta biraz laciverte bile kayıyor olabilir. Olsun 😊

Ya doğal taşlardan mavi renkli olan en beğendiğiniz taşlar hangileri? Akuamarin, turkuaz ya da mavi kuvars? İçlerindeki benim favorim turkuaz. Üzerinde taşıyan kişiye hem sakinlik verir, hem sindirimi, tansiyonu düzenler; nazara karşı da etkilidir.

Şimdi turkuaz deyince, benim aklıma yine turkuaz renkli denizler geldi. Ahh, turkuazın içinde yüzerken o mavinin size hissettirdikleri… İçinize dolan masmavi huzur ve dinginlik duygusunu siz de oradan hissedebiliyor musunuz?

Duyguların da renkleri olabilir mi? Bence olabilir ve mavinin mutlulukla bir ilişkisi olmalı. 😊

Mavinin yanında olmaktan en çok hoşlandığı renkse beyazdır. Beyazın saflığı ve temizliği içerisine mavinin ince ince işlendiği yerlerin verdiği huzur, benim için paha biçilemez. Mavi-beyaz seramikleri, mavi-beyaz evleri gözünüzün önüne getirdiğinizde kalbinizin yükü hafiflemiyor mu ? Onları fark ettiğinizde gözlerinizi kapatıp götürdükleri yerle gitmek istemiyor musunuz siz de?

Neden yazarımız, bu yazı dizisine doğada gerçekte varolmayan bu renkle başlamak istedi, bilemiyorum. Ama kendimi beni seçtiği için şanslı sayıyorum. Ne de olsa mavi olan benim ve sizlerle bu şekilde buluştuğum için çok mutluyum.

Hepinize mavili günler dilerim.
 
 
Demet Albayrakoğlu
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan