Ramazan'da Sağlıklı Beslenme

Ramazan Tarifleri

27 Mart 2024

Yazı: Ramazan Tarifleri | Yazan: Fatma Nur Erdoğan

Herkese selamlar! Nasılsınız? Umarım her şey yolundadır. Ramazan ayının gelmesi ile birlikte “Acaba akşama ne pişirsem?” sorusu akılları daha fazla kurcalar oldu. Ben de sizler için bugün birbirinden leziz ve sağlıklı tarifler hazırladım. Dilerseniz tariflere geçelim.

1. Ramazan Şerbeti:

İftarda olmazsa olmazlardan biri de meşrubatlar. Ben de sizler için içinizi ferahlatacak hem de şeker içermeyen bir Ramazan şerbeti tarifi hazırladım.

Bize ne lazım:

  • 2 yemek kaşığı hibiskus
  • 2 orta boy nar veya 500 gram donmuş vişne
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 3-4 adet karanfil
  • Minik bir parça zencefil
  • 2 litre su
  • 5-6 yemek kaşığı bal (nar eğer tatlı ise gerek yok)

Yapılışı:
Bal hariç diğer tüm malzemeleri bir tencereye alıp kaynayana kadar pişirelim. Ardından tel süzgeç ile süzüp sürahiye dolduralım. Soğuyunca içine bal atıp karıştıralım. Çünkü bal yüksek ısı görünce toksik maddeler oluşturabiliyor.

2. Urfa Soğan Mezesi

Geçtiğimiz haftalarda yaptığım Urfa seyahatimde yediğim ve aşık olduğum bir tarif kendisi. Aşırı pratik fakat bir o kadarda lezzetli. Urfa’ya yolunuz düşerse kebapçılarda taş fırında pişmiş lavaşları ile birlikte ikram olarak servis ediyorlar. Gelelim tarifimize.

Bize ne lazım:

  • 2 adet kırmızı soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı biber salçası
  • 3-4 yemek kaşığı isot (ben acı sevmediğim için tatlı isot attım)
  • 4-5 yemek kaşığı nar ekşisi

Yapılışı:
Soğanları jülyen doğrayıp tuz ile biraz ovalım. Daha sonra yıkayıp fazla tuzundan arındıralım. İçerisine diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım. Tüketmeden önce 2 saat buzdolabında beklerse daha lezzetli oluyor.

3. Milföy Mantı

İftarda hem görseli hem de lezzeti güzel bir o kadarda pratik bir mantı yapmaya ne dersiniz?

Bize ne lazım:

  • 5 adet milföy
  • 300 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam tuz
  • 3-4 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:
Milföyleri bir merdane yardımı ile biraz genişletelim. Ardından minik kareler yapalım. İçlerine kıyma, soğan rendesi, tuz ve karabiberden oluşan harcımızı ekleyelim. Mantı şekli vererek kapatalım. Ardından yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize yerleştirip 170 derecede 20-25 dakika pişirelim. Üzerine çırpılmış yoğurt ve tavada sıvı yağ ile ısıtılmış salça ilave ederek tüketebiliriz.

4. Kağıt Kebabı

İçeriği bol sebzeli hem lezzetli hem de sağlıklı aynı zamanda davet sofralarına da çok yakışacak bir ana yemek tarifim var sizler için.

Bize ne lazım:

  • 2 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 3 adet patlıcan
  • 2 adet kabak
  • 1 adet soğan
  • 500 gram tavuk bonfile
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tutam tuz

Yapılışı:
Soğanları jülyen doğrayıp sıvı yağda kavrulmaya bırakalım. Diğer sebzeleri ve tavuğu küp küp doğrayıp soğanlarla birlikte kavuralım. Tüm malzemeler kavrulduktan sonra bir fırın tepsisine alıp üzerine salça, tuz ve su karışımını ekleyelim. Ardından üzerini yağlı kağıt ile kapatıp 200 derece fırında 20- 25 dakika pişirelim. Ardından servis edebiliriz.

5. Soğuk Baklava Tadında Güllaç

Ramazan ayı denince akla ilk gelen tatlılardan biri olan güllaca modern bir yorum getirmeye ne dersiniz. İşte karşınızda soğuk baklava tadında güllaç tarifi

Bize ne lazım:

  • 1 litre süt
  • 1 paket (60 gram) bitter veya sütlü çikolata
  • 5-6 yaprak güllaç
  • 200 gram fındık veya ceviz
  • 1 yemek kaşığı kakao

Yapılışı:
Bir tencerede çikolata, kakao ve sütü çikolata eriyinceye kadar ısıtalım. Ardından güllaç yapraklarımızı borcamımıza dizmeye başlayalım. Her katta sütlü karışımı ve kıyılmış fındıkları ekleyelim. En üstüne çikolata rendesi ve kakao ile süsleme yapabiliriz.

Sizlerle kendimde misafirlerime sıkça yaptığım tarifleri paylaşmak istedim. Umarım sevmişsinizdir. Eğer denerseniz benimle de paylaşmayı unutmayın.
 
 
Dyt. Fatma Nur Erdoğan
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan