Çocuk Sağlığı

Evlerimizdeki Tehlikeler, Kazalar ve Zehirlenmeler

18 Mart 2018

Evlerimizdeki tehlikeler, kazalar ve zehirlenmeler

Her ne kadar evlerimiz çocuklarımızın ve bizlerin güvenli sığınaklarımız, mutlu yaşam alanlarımız olsa da, evlerimizin içinde bulunan eşyalar, maddeler, farkında olmadığımız tehlikeli alanlar yaratabilmekte. Bu sebeple bugün evlerimizdeki tehlikeler, kazalar ve zehirlenmeler üzerine yazmaya karar verdim.

Çocuk acil servislerine yapılan başvuruların yaklaşık %5-15’ini zehirlenmeler, bunların da %80-85’ini kazalar oluşturmaktadır. Kaza ile oluşan zehirlenmelerin büyük çoğunluğu 5 yaş altındaki çocuklarda görülmektedir. Daha küçük çocukların zehirlenmeleri ise maalesef aile bireylerinin dikkatsizliği ve pek tabiî ki küçük bireyimizin merakı sonucunda gerçekleşmektedir.

Evlerimizdeki tehlikeler, kazalar ve zehirlenmeler ile mücadele

Evde bulunan tehlikeli alanları çocuklarımıza tanıtmak ve korumalarını sağlamak ebeveynlerimizin önemli görevlerinden biri. Ancak, genellikle bu görevi yasaklar, engeller, cezalar koyarak uygulamak daha kolay geliyor. Elektrik prizine doğru giden minicik parmaklara; “Gitme cıs olursun” dediğimizde, daha çok gitme isteği oluşturduğumuzun acaba kaçınız farkında?

1- Ateşli, Elektrikli Aletler:

Sıcaklığı ve ışığı çocuklara cazip gelebilir. Ocaklar, elektrikli yanan cisimler, ısı veren petekler genellikle çocuklarımızı çeken tehlikelerdir. Çocuklar bu gibi eşyaların sıcak olduğunu tahmin edemeyerek ellemeye çalışır. Genellikle 2 yaşından sonra konuşarak, birlikteyken göstererek bu eşyaları ve tehlikelerini öğretmeliyiz.

2- Sıcak Sıvılar:

Tencere, çaydanlık gibi eşyaların saplarını çocukların uzanacakları, erişebilecekleri yerlerden uzakta tutmalıyız.

3- Küçük Boyutlu Malzemeler:

Düğme, bozuk para, torbalar gibi gün içinde sürekli elimizin altında olan malzemeleri ortada bırakmamalıyız. Çocuklar bu tip malzemeler ile oyun oynamaya çalışabilirler ve kolaylıkla ağızlarına, burunlarına, kulaklarına sokabilirler. Havayolu tıkanmaları, boğulmalar gibi üzüntü verici olaylarla sonuçlanabilir.

4- Kesici Aletler:

Çocukların oyuncakları arasında bulunan tamir setleri, ev aletleri gereçleri ile karışınca, oldukça büyük bir tehlike ortaya çıkar. Bu tip aletleri mümkün olduğunca sizlerin kontrolünde kullanmaları, ayırt etmelerini sağlayacak ve biaz olsun tehlikeleri önleyecektir.

5- Banyo:

Çocuğunuzun sudan korkmaması, suyun içinde telaşa kapılmaması, suyun altında nefesini tutabilmesini öğretmek için banyoları oyun şekline dönüştürerek, başından aşağı azar azar su dökerek alıştırmalar yapmakta fayda olacaktır.

6- Zehirli Maddeler:

Toksik maddelerin vücuda zarar verecek miktarda değişik yollardan alınması zehirlenme olarak adlandırılır. Çocukların karşı karşıya kaldığı önemli tehlikelerden biridir. İlaçlar, temizlik malzemeleri, boyalar, yapıştırıcı maddeler, bazı çiçekler bunlara örnek teşkil edebilir.Zehirlenmeler genellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde herkesin meşgul olduğu zamanlarda meydana gelir. Önlemek için ise bu tip malzemeleri mümkün olduğunca kilitli dolaplarda, erişemeyecekleri yerlerde muhafaza etmek faydalı olacaktır.

Korktuğumuz durumlar başımıza gelirse mümkün olduğunca kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.

Yaralanmalarda veya zehirli madde ile cilt temasında, öncesinde mutlaka su ve sabun ile yara bölgesini temizlemelisiniz.

Kimyasal maddeler ile temastan şüpheleniyorsak varsa kutularını mutlaka yanınızda götürmelisiniz. Bu gibi maddeler ağza alınmış, içilmiş ise hiçbir şekilde kusturmamalısınız. Zehirli madde solundu ise mutlaka temiz havaya çıkarmalısınız.

Hepinize kazasız, sağlıklı günler dilerim.

Dr. Sabahat Karakaşlılar

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan