Moda

Bohem

26 Haziran 2017

Instagram’da moda üzerine paylaşımlarda bulunuyor olmama rağmen blogda neden bu konuda yazmadığım sorusuyla fazla karşı karşıya kaldığım için sonunda bu pazartesi bir değişiklik yapıp benim en sevdiğim moda akımlarından biri üzerine yazmaya karar verdim.

Bohemian/Boho/Gypsy/Hippie nasıl adlandırırsanız adlandırın bu tarzı benimseyen kadın ya da erkeklerin ortak noktası özgür ruhlarıdır. Geleneksel kural ve uygulamalara bağlı sıradan insanın aksine Bohem, gezgin ruhunun romantik baş kaldırılarını ifade ederken en çok da kıyafetleri kullanır. Sanat yaratmayı diğer tüm çabaların üzerinde tutan bu insanlar kıyafetleri de bir sanata dönüştürür. Film, kitap ve müzikten sıkça ilham alan, bununla beslenen bohemin elbette ortaya koyduğu tarz da oldukça yaratıcıdır.

Ufak bir tavsiyede bulunmak gerekiyorsa eğer ruhunuz ve yaşamınız bu doğrultuda değilse gerçekten denememeniz gereken bir stildir Bohem. Yaşamınızla birebir örtüşmeyi talep eder ve o örtüşme gerçekleşmezse bu tarzı taşımanız mümkün değildir ya da ortaya son derece zorlama bir görüntü çıkabilir.

Kim bu bohemler?
Sorgulayan insanlar olduklarından inanç sistemlerine ( din, siyasi görüş vb. ) devamlı eleştirel yaklaşarak meydan okurlar. Bu inançsızlığı değil değişimi, devinimi ve gelişimi hedefleyen bir yaşam şeklidir. Diğer görüşlere açık olan bu insanlar, farklı ideolojilerden beslenmekten çekinmez, ideolojinin tümünü benimsemeseler bile beğendikleri yönlerini kendi hayatlarına uygulama konusunda oldukça açık fikirlidirler.

Ebeveynler, okul ardından çalışma otoritesi, politikacılar, yasa koyucular, toplumsal yargılar, din, popüler eğilimler, hepsi bir şekilde bize ne yapmanız gerektiğini söylüyor. Bohem bu taleplerin altındaki gerçek değeri sorgulayan kişidir. Sorgu otoritesini nedensellik sağlanmandan kabul etmez.

Carpe diem, quam minimum credula postero
Günü yakala, yarına olabildiğince az güven. (Horatius, Carmina, 1.11.8)

Sanırım bu sözün en ateşli savunucularıdır Bohemler. Pişmanlığa olabildiğince düşmemeye çalışan, mutluluğun anda olduğuna inanan, akışa izin veren, stres ve kaygıları kendilerinden uzak tutabilmeyi başaran insanlardır.

İşte tüm bu anlattıklarımın sizinle örtüştüğünü düşünüyorsanız ‘Bohem Tarz’ tam da sizin kendinizi ifade şekliniz olabilir.

Açıkcası ülkemizde bu tarzın çok fazla tercih edildiğini söyleyemeyiz. Bence en basit nedeni de otoriteden bu kadar korkan bir toplumun bohem duruşun ifadesi olan bu tarz kıyafetleri kendisiyle bağdaştıramaması.

Ama ‘Hayır, bana uyuyor ve denemek istiyorum.’ diyorsanız, nasıl uygulayabileceğinize dair birkaç örnek verebilirim.

Önce Rahatlık
Bohem tarz kendini ifade etmek kadar da rahatlıktır. Genellikle giysiler sıkı olmamalı ve kullanılan kumaşlar cildinizin “nefes almasını” sağlamalıdır. Elbiseleriniz yaşam tarzınıza göre şekillendirilmelidir, tersi olmaz: başka bir deyişle, hareketi engelleyen ve rahatsız edici bir şey giymeyin. Bu kuralın tek istisnası akşam elbisesi.

Ne isterseniz giyin! Bohemlerin popülerlik veya stil umurlarında değildir: kendilerini ifade etmekle ilgilenirler. Öyleyse kendinizi iyi hissettiren şeyleri giymelisiniz.

Kumaş Tercihi
Tüm hislerinizle kumaşı seçin. Kumaş, Bohem giyiminde önemli bir unsurdur. Pamuk, tül, bürümcük, yün ve deri gibi doğal malzemeleri seçin. Rakun kürkü gibi kaba kürkler, Bohem bir görünümün güzel eklemeleridir. Bununla birlikte, suni veya gerçek derideki bir detay, kıyafetlere ilginç bir ironi ve özgünlük katabilir.

Vurucu Parçalar
Alışveriş yaparken raflarda işlemeli parçaları, etnik desenleri, saçaklı ve boncuklu tasarımları arayın. Aksesuar bu tarzda oldukça yoğun olduğundan abartmaktan çekinmeyin. Bununla birlikte, her parçanın diğerleriyle nasıl ilişki kurduğunu dikkate alın. Mücevherat kullanmayı sevmiyorsanız bu tarzın ifadelerinden biri olan çiçekleri de kullanabilirsiniz. Saçlarınızda kullanacağınız taze çiçekler bu stilin kuvvetli dışa vuruşlarından biridir. Piercing veya dövme de Bohem tarzla oldukça uyumludur. Fakat elbette dövme seçiminde aceleci olmayın, hayatınızın geri kalanında sizinle birlikte olacağını aklınızdan çıkarmayın.

Kıyafetlerin Tınısı
Dışarı çıkmadan önce kıyafetlerinizin nasıl hareket ettiğini inceleyin. Bohem bir kıyafetin hareketi – özellikle de Bohem bir elbise – akıcı ve zarif olmalıdır. Bir özgürlük duygusu vermelidir. Nasıl ses çıkardığınıza dikkat etmek için zaman ayırın, özellikle yoğun aksesuar kullanıyorsanız, çıkardığı sesi dinleyin. Hoş bir tını ile gürültü arasındaki ince çizgiye dikkat edin.

Parlak Renkler ve Grafik Baskılar
Çoğu kişinin Bohem stilini düşündüğünde, parlak renklerin ve grafik baskıların aklına geldiğini unutmayın. Bununla birlikte, bu seçimler çingene bir hava eklerken, dramatik tek tonlu parçalar kullanarak daha basit bir Bohem bakış da elde edilebilir. Her şeyden önce Bohem hissi yaratan, kesim ve kumaştır, bunu göz önünde bulundurun.

Tüm bunlara ek olarak son tavsiyem, samimiyet. Bohem tarzı keyifli kılan en önemli unsur samimiyettir. Yani önemli olan siz ve tercihleriniz. Kendini en açıkca ortaya koyan stillerden biridir Bohem. Cesareti olanları görelim 😉

Non vestimentum virum ornat, sed vir vestimentum.

Elbise insanı güzelleştirmez, insan elbiseyi güzelleştirir, diyerek bu yazıyı bitiriyorum.

Herkese kucak dolusu sevgiler…

Didem Çelebi Özkan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Nihan 26 Haziran 2017 at 15:46

    Moda yazısı fikri iyi olmuş canım 👌😊Sevgiler.

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 26 Haziran 2017 at 17:17

      Teşekkür ederim canımcım. Umarım okuyanlar için de yararlı olur. Sevgiler 😘😘

  • Yanıtla Sabahat Karakaşlılar 26 Haziran 2017 at 23:05

    Denemeyi istememe rağmen cesaret edemediğim bir stil 😳😁 Kalemine sağlık. Araya tarzı betimleyen fotoğraf nasıl olur? Diğer açıklayıcı moda yazılarınıda bekliyorum.
    Sevgiler 😘

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 2 Temmuz 2017 at 10:51

      Canımın içi bence sana çok yakışacak bir tarz bohem. Kesinlikle denemelisin. Fotoğraf konusunda haklısın, bundan sonrakilerde daha fazla görsel kullanırım. Tatil dönüşü bu yazıya da eklerim bir iki fotoğraf daha. Sevgiler canımcım 😘😘😘

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan