İremushka’nın Panosu

Kadın İsterse

18 Ocak 2019

Kadın İsterse | Feminizm
Kadın isterse; başı bedenden, kalbi yerinden, ağacı kökünden sökermiş. Günaydın öyleyse dünyayı yerinden oynatacak güçlü ruha sahip kadınlara!

Yapılan tüm araştırmalar kadınların daha güçlü cinsiyet olduğunu göstermektedir. Rahimde daha hızlı olgunlaşan kadınlar, kötü hayat şartlarında erkeklerden daha uzun yaşayabilirler.

IQ testlerinde de erkeklerden üstün oldukları görülür. Tüm bunlar sadece istatistiksel verilerle kalmıyor, ilham alabileceğimiz düzinelerce yaşam örneği ve hikayesi var.

Bu hafta bu hikayeler ile kadının toplumdaki yerini konuşacağımız, bunlara ilave kendi görüş ve yorumlarımı derlediğim bir yazı kaleme aldım.

Hassas ve bir o kadar da önemli bu konuyu okurken edindiğiniz izlenimleri, ayrıca belirtmek istediğiniz noktaları yazının bitimindeki yorum bölümüne iliştirebilirsiniz!

Bizim için hayat ana rahmine düştükten sonra başlasa da, dışarıda bizi bekleyenler için daha bir fikirken başlar, geleceğimiz konulu düşünceler, cinsiyetimizin tahminleri, ya öyle olursa ya böyle olursalar…

Kadın İsterse

Khaled Hosseini

Khaled Hosseini [@khosseini] romancı ve doktor, şu anda ABD vatandaşı, bizim deyişimizle Halit Hüseyin’in kitaplarını okurken içim hep burulur ve hâlâ kadınların hor görüldüğü, kız çocuklarının bir yerlerde gerçekten istenmediği gerçeği ile yüzleşirim. Belki de bu aralar o nedenle biraz hassasım konu kadın olunca…

Bu aralar elimde Bin Muhteşem Güneş isimli kitabı ile dolaşıyorum Halit Hüseyin’in. Cinsiyet ayırt etmeksizin kaleme aldığı cümleleri ve bakış açısı var beyefendinin. Aslında bu takdir edilesi bir durum, belki bu takdire da gerek yok aslında, zaten böyle olmalı…

Afganistan’daki hayatın özellikle o dönemlerde nasıl işlediğini siz de merak ediyorsanız okumanız için bu kalemi kuvvetli yazarın birkaç kitabını iliştiriyorum şuraya;

Kadın İsterse
– Uçurtma Avcısı
– Bin Muhteşem Güneş
– Ve Dağlar Yankılandı

Feminizm

Cümlelerimin “feminist” kalıbına sıkıştırılmasından veya karşı cinslerin, ağzımdan daha kadın lafı çıkarken “Aman sen de mi şu feministlerdensin?” saldırılarından artık bulantı geldi. O zaman cehaleti bir kenara bırakıp biraz öğrenelim, ne dersiniz?

“Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik muhtelif ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan harekettir.”

Vikipedi böyle söylemiş. Biraz da bunu günümüz şartları ile harmanlayarak açalım…

Kadınların da en az erkekler kadar hareket ve seçme özgürlüğü olması gerektiğini savunan ve bu doğrultuda siyaset yapan feministler bunu “erkekleşmek” adına değil, en doğal insan haklarını yaşama geçirebilmek adına yaparlar.

Feministlerin “erkekleşmiş” olduğu iddiası, en temel insan haklarını sadece erkek cinsinin hakları olarak gören ve bu hakları ancak erkeklerin icra etme hakkı olduğuna inanan ataerkil düşüncenin sonucu oluşmuş bir iddiadır.

Biraz da doğrucu olalım;

“Cüzdan taşımam yanımda sevgilim var,”
“Geçimimize ortak olmam sonuçta bunları erkek yapar,”

gibi düşüncelerimiz varken kalkıp feminizm olgusunu savunursak erkeklerin haklarını ihlal etmiş oluruz sevgili okurlarım. Bakın burada da ince bir çizgi var…

Kadın İsterseAslında tüm bu bahsettiklerimi bir kenara bırakacak olursak ve siz benim daha derinlerdeki fikrimi merak ediyor olursanız; kadınlar arasındaki şiddetin, hor görmenin, eziklemenin, aşağılamanın, erkeklerin kadına tepki ve hususundan daha fazla olduğunu düşünüyorum.

Kadınlar olarak hemcinslerimizin toplumdaki değerini bu kadar düşürmeye çalışmak neden?

Gözlerinizi bir kapatın ve düşünün herkes mutlu olsa bu kişilerin kendi huzurlarından çok sizin hak ve huzurunuzu etkilemez mi?

Ülkemizin bazı konulardaki hassasiyeti ve bunlara verdiği tepkiler beni çok onurlandırıyor, gururlandırıyor. Son dönemlerde hayvanlara karşı oluşan artı bir duyarlılık, çocukları el üstünde tutma, şiddet gören kadının yanında olma gibi şeyler, iyi ki de böyle 🙏🏼

Kızının eline erkek eli değdi diye namus adı altında kızının ölmesi gerektiğini düşünen anneleri, toplum her ne kadar küçük ya da komik çekişmeler olarak algılasa da çoğu zaman vahim sonuçlara neden olan gelin-kaynana veya gelin-görümce çekişmelerini düşündünüz mü?

Peki ya kraliyet ailesine gelin gitmişçesine birbirleriyle yarışa giren, birbirlerinin düşkünlüklerinden keyif alan elti çekişmelerini?

Tacize uğrayan bir kadına yine kadın olan arkadaşları tarafından “Hak etti, zaten etek giyiyordu, askılı giyiyordu, zaten şöyleydi, böyleydi,” şeklindeki karalamaları ya da tesettür tercih etmiş bir kadına diğer kadınlar tarafından “medeniyetsiz ya da modern değil” gözüyle bakılmasını düşündünüz mü?

Kadın İsterse

Hepsi ne kadar acı, ne kadar yıkıcı.

Savaşmamız gereken konu karşı cinslerin müdaheleleri derken gözler hemcinslerin üzerine yöneldi. Hatta başka bir hemcinsinin mutluluğunu kıskanıp evladı için kötü cümleler sarf eden insanları bile gördü bu gözler, duydu bu kulaklar 🤭

Bu karşı tarafı değil sizi üzer, mutsuzluğunuzu kusmanız sizi içten içe bitirir. Ama mutluluğunuzu paylaşsanız her şey çok daha güzel olur. Zaten yeterince üzüleceğimiz anlar yaşamıyor muyuz şu hayatta? Bir de üstüne ilaveye ne gerek var?

Özgüveni eksik kadınların şiddeti

Özgüveni olmayan bir kadın, çevresindeki tüm güzel kadınları adeta potansiyel bir tehlike olarak gördüğü gibi henüz tanımadan onlara adeta bir düşman gözüyle bakar. Hem sevgilisi hem de bulunduğu çevresi tarafından en beğenilen olmak ister. Etrafında bu durumu sekteye uğratacak güzel bir kadın olduğu zaman, tüm naifliği ve albenisi gider, yerine kötü niyetli bakışlar atan çirkin bir kadın gelir.

Kadının kadına yaptığı şiddeti okul sıralarında bile görüyoruz. Sen benim sevgilime baktın bahanesi altında liseli kızların öldüresiye bir erkek edasıyla kavga etmeleri, kadının kadına tahammülsüzlüğünün, kadının kadına şiddetinin en açık göstergesidir.

Birbirlerine hem fiziksel hem de psikolojik şiddet uygulayan bu kızların durumu yetişkin olduklarında değişmeyecek ve daima öz güveni olmayan, kavgacı, dedikoducu, kıskanç bir kişilikle hayatlarını sürdürecekler.

Nasıl ki bir kartopu yuvarlandıkça çoğalıyorsa; mutluluk da ne kadar kişiye ulaşırsa o kadar çoğalır.

Saygılı çocuklar yetiştirmek bizlerin elinde, belki bu dünyanın düzenini tam olarak iyileştiremeyiz ama bu dünyanın gelecekteki düzenini yetiştirdiğimiz çocuklarımız ile sağlayabiliriz.

Ne demiş Ata’m;

“Türk kadını, daha büyük nesiller yetiştirmeye kabiliyetlidir.”
— Mustafa Kemal ATATÜRK

Hayat renkli, günler şeker 🍭

İrem Savaş

Not: Feminizm üzerine sitemizde yayınlanan diğer yazıların linklerini buraya ekliyorum. Konu üzerine okumak isteyenlerin ilgisini çekebilir.

Yazılar:

– Didem Çelebi Özkan, 31 Temmuz 2017 | Bir gün… Evet bir gün…
– Didem Çelebi Özkan, 23 Kasım 2017 | Neden Hümanist Değil De Feministtim?
– Didem Elif, 30 Mart 2018 | Kadın Bedeninin Muhteşemliği
– Didem Çelebi Özkan, 16 Temmuz 2018 | Kim Meta?!
– Gönül Verim, 28 Temmuz 2018 | İyi ki Kadınım
– Didem Çelebi Özkan, 10 Eylül 2018 | Feminist Oğullar

Öyküler:

– Özge Can, 28 Ocak 2018 | Nefes
– Özge Can, 13 Ocak 2019 | Kimlik

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Alev Başer 19 Ocak 2019 at 11:50

    Güzel kuzum yazın harika. Çok güzel noktalara değinmişsin. Nacizane fikrim ‘
    Kadın X… kişinin eşi, kızı olmaktan vaz geçip kendi kimliğini bulma çabası göstermeli. Ancak o zaman iyi evlatlar yetiştirebilir.
     
    Bir de küçük not:
    Ana rahminde erkek bebek daha çabuk gelişir. IQ testlerinde kadınlar daha zeki değil canım ama zekasını daha iyi kullanma becerisine sahip. Yani daha akıllı. 🙂

    • Yanıtla İrem Savaş 19 Ocak 2019 at 12:00

      Merhaba, teşekkür ederim yorumunuz için. Ben de birinin eşi ya da kızı, oğlu olurken cinsiyetlerin eşit sorumluluk ve olgularda olduğuna inanıyorum. Zaten aksi takdirde bir ayrıştırma söz konusu olur 🙂
      Kadın sosyal zeka, erkek daha matematiksel olarak ele alınır, IQ algısı benim için ne yöne oldukları ile ilgili değil genel ortalama ile ilgilidir. İki aynı IQ oranında olan bireyler birbirinden farklı yönde zekaya eğilim gösterebilir bu erkek tarafın zeki değil, zekasının başka bir noktaya dayandığını gösterir 🙏🏼
      Keyifli okumalar dilerim 😇

  • Yanıtla Pınar Sude Genç 20 Ocak 2019 at 10:34

    Çok güzel ve ayrıca birçok insan tarafından muhakkak okunması gereken bir yazı. Yalnızca erkeklerin kas gücü olarak daha güçlü olduğunu biliyorum ama bana göre hangisi daha güçlü, hangisi daha zeki bunun bir anlamı yok. Bir tarafın herhangi bir şekilde üstünlüğü olması görüşünde değilim. Cinsiyet dediğimiz kavram ikiye ayrılıyor. Kadın, erkek ve diğer yarısını da kadınlar doğuruyor. Her iki cinsiyete olduğu gibi saygı duyulması gerekiyor fakat daha da el üstünde tutulması gerekirken toplumumuzda çok kötü şeyler yaşanıyor maalesef. Bin Muhteşem Güneş kitabını da okuyup çok beğenmiştim bu arada. Uçurtma Avcısı gibi çok güzel bir eserdi.
     
    İnsanların daha da bilinçlenmesini diliyorum. Kaleminize sağlık…

    • Yanıtla İrem Savaş 20 Ocak 2019 at 10:53

      Pınarcım merhaba;
       
      Çok teşekkür ederim bu güzel yorumun için 🙏🏼 Umarım birçok insana ulaşır çabamız! 😇

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan