İremushka’nın Panosu

Dikkat Dağınıklığı İçin Tavsiyeler

28 Ekim 2021

Yazı: Dikkat Dağınıklığı İçin Tavsiyeler | Yazan: İrem Savaş Sakin

Merhabalar, uzunca bir aradan sonra yeniden köşemdeyim. Gündemdeki covid-19 beni de bir kurcaladı ancak teğet geçti çok şükür. Ne kadar pozitif olduğumu bilen bilir ancak bu konuda negatif olarak yolculuğuma devam ediyorum 😅 No nazar pls..

Covid-19 korkusu ve dikkat dağınıklığı birleşince neler mi oluyor? Oynat bakalım 😃

Kendimde farkettiğim ve ilerleyen yaşlarda da bana türlü türlü can sıkıntıları yaratan ve yaratacak olan bir sorunu ve sorunun sebebiyet verdiği durumları kaleme aldım sizler için.

Dikkat Dağınıklığı Nedir? Ve Nasıl Başa Çıkılır?

Çok küçük yaşlarımdan beri (ilkokul çağları) benimle yaşayan bir virüs diyebiliriz buna. Yani ben artık gülüyorum bazı hallerime. İlkokulda çantamı evde unutup okula mı gitmedim, okulda kitaplarımı unutup boş çantayla eve mi gelmedim? Hepsi yaşandı çok şükür ama düzeleceğiz inşallah 😬

Dikkat dağınıklı nedir öncelikle buna bir açıklık getirmek istiyorum:

Zihnen bir işle meşgul olurken ya da eylem halindeyken dikkati toparlayıp işe konsantre olamama durumudur.

Örneğin; yolda karşıdan karşıya geçerken aklınıza bir şey takılsa, onu düşünürken yayalar için bulunan kırmızı ışığa dikkat etmeden yola atlayabilmenize sebep olabiliyor. Aslında çok da ciddi bir problem ama daha da kötüsü şu anda Z ve Alpha Kuşağı çocuklarının en temel sıkıntısı.

Sebepleri elbette uzmanlar tarafından maddeler halinde açıklanıyor yani buna karakter meselesi demek işten kaçmak anlamına geliyor. Farkedilip gerekli yöntemler uygulanmaya erken yaşta başlanmalı ve bende de öyle yapıldı.

Annem durumu fark edince bir uzmana danışmıştık. Kendisi bir kedi ya da köpek sahiplenebileceğimizi ve bu sayede sorumluluklarımla başbaşa kaldığımda dikkat probleminin büyük miktarda çözüleceğini söylemişti. Keza öyle de oldu. Betoş’un (kedim) mamasını ver, haftada üç gün tuvaletini temizle, her akşam yatmadan tüylerini tara ve türlü aşılar için veteriner tarihlerini kaçırma derken ben baya büyük ölçüde aklımda sorumluluklarını tutabilen bir İrem haline geldim. Bu size de bir öneri olabilir tabii ki.

Sonra büyüdük malum iş hayatı, evlilik derken her ne kadar problem çözülmüş gibi görünse de aslında başka alanlarda da beni etkilediğini farkettim.

Film izleyemiyorum!

Kim beni 3 saat bir cihazın karşısında oturtabilir yahu?? Ahahaha bizim evde film izleme töreni 2 gün sürüyor. Yarısı bir akşam, diğer yarısı öbür akşam…

Bunda bir sorun yok çünkü kitap okurken odağımı sağlayıp sıkılmayacağım kadar üstesinden gelmiştim bu olayın. Ancak işe başladım ve nöbet saatlerimi daha bana söylendiği gün unuttum 🙈 Eline yaz dediler, tamam dedim, yazdım ama ben elime bakmayı da unutuyorum ki 😬

En sonunda nöbet çizelgemi bilgisayar ekranıma iliştirdim, ders programımı telefonumun duvar kağıdı yaptım. Ve işe yaradı! Demek ki görsel imgelerin kullanılması bende daha işe yarayan bir seçenek. Siz de deneyebilirsiniz.

Çocuklar için de okula bisikletle gitmenin dikkat dağınıklığına çok faydası olduğunu duymuştum. Ama ne mümkün Türkiye şartlarında bisikletle 100 metre öteye gitmek. Ancak onların da uyku düzenine dikkat etmek oldukça destek sağlayacaktır.

Verebileceğim diğer bir tavsiye ise, yoga, plates veya meditasyon gibi aktivitelerden birine zaman ayırmanız. Ben plates yaparak kendimdeki zihinsel, bedensel ve dikkat olarak da değişimi gözlemledim.

Hayat renkli, günler şeker 🍭
 
 
İrem Savaş Sakin
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Pınar Sude Genç 31 Ekim 2021 at 16:28

    Kendimi okudum sanki.. (: Özellikle şu kısımda: Kim beni 3 saat bir cihazın karşısında oturtabilir yahu?? Ahahaha bizim evde film izleme töreni 2 gün sürüyor. Yarısı bir akşam, diğer yarısı öbür akşam…

    • Yanıtla İrem Savaş Sakin 6 Kasım 2021 at 20:24

      Pınar Sudeciğiiim aynı şekilde bizde de öyle. Aklım almıyor insanların “Bir oturuşta bir sezon diziyi bitirdim” cümlesini 🤣 Darısı başımıza. Ya da böyle daha iyi. Bilemedim 😋
       
      Teşekkür ederim yorumun için canım beniim 🐣

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan