Satır Arası

Ezilmek Kader Değildir

14 Ekim 2022

Yazı: Ezilmek Kader Değildir | Yazan: Nalan Erpolat

Hayat boyu birçok iniş çıkışlarımız olur. Bu bazen hayatın gidişatı, hayat fırsatları ile ilgilidir, bazen de ilişkilerimizle. Her zaman bizi olumlu duygulara sürükleyen insanlar çıkmayabilir karşımıza. Bu da herkes için normaldir aslında. Fakat bazı insanlar vardır ki her zaman ezildiklerini söylerler ve bu durumdan çok şikayet ederler.

Hayatlarının her alanında ezildiklerini hissederler. Aileleri tarafından ezilmişlerdir, arkadaş çevrelerinde her zaman fedakâr olmak zorunda olmuşlardır. Yetişkin olduklarında da iş hayatında, sevgililik ya da evlilik ilişkilerinde de aynı şekilde devam eder bu durum. Bu bireyler bu durumu o kadar çok kanıksarlar ki adeta bu ezilmişliği hak ettiklerini düşünürler. Hep ezildiklerinden şikayet edişleri de bu durumu değiştirmek için değil, kendilerine kızmalarından kaynaklanıyordur aslında. “Benim hak ettiğim neden bu?” sorusunun haklı isyanıdır bu şikayetler. Her ne kadar haklı olsa da bu isyan bir o kadar da çaresizlik barındırır içinde. “Evet eziliyorum ama yapacak hiçbir şey, bu benim kaderim” çaresizliği.

Ezilmek Kimsenin Kaderi Değildir

Her ne sebeple olursa olsun, bu hayatta hiç kimse ezilmeyi hak etmez. Her ne sebeple olursa olsun diyorum çünkü çoğu zaman ezmeyi tercih eden taraf ezdiğini fark ettirmemek adına şu cümleyi kurar.

“Ben senin iyiliğin için söylüyorum.”

Kimse kimsenin iyiliği için ezme davranışında bulunmaz. Bu sadece yanlış davranışını temize çekme gayretidir.

Tüm bunları bilmek, sürekli ezilen ve ezildiğini hisseden bireylerin çaresiz olmadığını anlamaları için çok önemlidir.

Ezme Davranışı Neden Ortaya Çıkar?

Ezme davranışı, tamamen bir özgüven sorunudur. Kendini yeterli hissetmeyen bireyler, sadece kendilerini iyi hissetmek için, çevrelerindeki bireylerin eksik olan yönlerini ön plana çıkarmayı denerler. Bunu çevrelerinde olan herkese yapmaya çalışırlar fakat her zaman başarılı olamazlar. Çünkü bazı insanlar buna izin vermez. Kendilerini savunurlar, bireyin söylediğini çürütürler ya da söylediklerini kabul etmezler; emir tarzında söylediklerini yapmazlar. Bu yüzden de ezmeğe meyilli olan bireyler kendini ezdirmeyen bireye karşı aynı tutumu göstermezler. Ama kendini savunmak yerine boyun eğen bir birey bulurlarsa da sürekli onun üzerine gitmekten de imtina etmezler.

Bu sebeple, ezildiğini hisseden bireyin, çözümün kendinde olduğunu fark etmesi gerekir. Herkes aynı bireyi eziyorsa, birey buna kendi izin veriyor demektir.

Birey Neden Kendini Ezdirir?

Temel olarak, birey sevilmek, kabul görmek ve takdir edilmek için ezilmeye razı olur. Büyük ölçüde yetiştirilme tarzından kaynaklanan bu durum, hayata genel bakış hâlini alabilir. Ta ki bir gün bunun farkına varılıncaya kadar.

Sevilmek için kendini ezdirmek çok büyük bir yanılgıdır. Şartlı bir sevgi insana hiçbir şey katmaz. Aksine, bu şekilde elde edilen sözde sevgi, bireyin saygınlığını öldürür. Kabul görmenin ve takdir edilmenin yolu, her şeyi kabul etmek değil, kendi karakterini ortaya koyabilmektir. Bireyin kendi değerlerine göre doğru olanı, kendi kararıyla hayata geçirmesidir. Kendi değerlerini ve kararlarını hiçe sayan bireyler asla kabul görmezler. Kabul görmüş gibi görünürler ama bunun adı da sadece kullanılmaktır.

Bireyin kendi kararı ve isteği dışında takdir görmesindense, kendi kararıyla yaptıklarından dolayı eleştirilmeyi göze alması “artık ezilmeyeceğim” kararının ilk adımıdır. Bu korkuyu yenerek kendi istek ve hedeflerine doğru gider birey.

Küçük menfaatler için büyük bedeller ödemek hayatta çok ve boşa yorulmaktır. Ezilen insanlar da hep başkaları için yorulur ve kendilerini hiç düşünmezler.
 
 
Nalan Erpolat
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan