Ay Işığı Yolcusu

Bilge Hermes

31 Ocak 2023

Yazı: Bilge Hermes | Yazan: Atakan Balcı

“Kızınca çok güzel oluyorsun” dedi Afrodit Hermes’e, “Hem de öyle güzel ki erkeklerin ve kadınların, tüm yakışıklılıkların ötesinde.” Ah neler çekti Hermes, ne ışık, ne bilgelik, ne sevi tomurcuğu!… Anlamadı çoğu Afrodit’in kastını. Yaşamı eril ve dişil olarak görenler algılayamaz ki doğrunun çokluğunu, gerçekliğin çokluktaki birliğini, adam ve kadın olarak bile değil. Güzel ve yakışıklı, birbirinin cinsel/cinsiyetsel alternatifiymiş gibi. Türkiye’de Türkçe bilen var mı ki? Var olsa “Rus Edebiyatı”na “Rus Edebiyatı” diyen ve çok kaliteli betikleri/kitapları kesinlikle mükemmel olmaktan uzak bir dille Türkçe’ye kazandıranlar, “Türk Edebiyatı” yerine “Türkçe Edebiyat” der miydi?

Güzellik çokluktaki birliktir ve bu gerçeğe uyanan her bilge (ki, bu gerçeği algılayamayan bilge midir) yürüdüğü yol üzerinde tüm güzelliğiyle nasıl da ışıldar! Üzerine giydiği ten, soluğundaki tin (bir ruh türü), varlığının özündeki sür/süren (özge/başka bir ruh türü) ile ne kadar da yahşıdır, yakışıklıdır. Kadın ya da erkekten, kişi veya ağustos böceğinden söz eden oldu mu? Ben etmedim.

“Önce seni görmezden gelirler, sonra seninle alay ederler, sonra seninle savaşırlar ve sonra kazanan sen olursun” demiş Atatürk’e hayranlığı bilinen ve Türk Kurtuluş Savaşı’ndan esin alan Hindistan Kurtuluş Savaşımı’nın önderi Mahatma Gandhi.

Cumhuriyet Gazetesi’nin, Cumhuriyet, yurttaş hakları, hayvan hakları gibi alanlardaki duyarlılığı ve savaşımı iyi bilinen değerli yazarı Zülâl Kalkandelen‘in bir paylaşımı aracı oldu bu sözün yeniden algıma taşınmasına. Bakın Gandhi güzel bir kişi ve bu düşüncesi ve örneğin “Yakup Kadri” ve dönem kişilerinin de altını çizdiği, militarizmden alabildiğine uzak fakat gerektiğini düşündüğünde, “milletin hayâtı tehlikeye mâruz” kaldığında savaşan Atatürk’ün düşünce biçimini “Pasifist” bir noktaya, şiddet uygulamayı tümüyle reddeden bir aşamaya taşıyan tavrıyla da oldukça yakışıklı bir yüce tın ve sürendir, kut (bir ruh türü daha) iyesi/sâhibidir. Kadın ya da erkek, kişi veya ağustos böceği, güzel ve yakışıklı, Gandhi, Atatürk, Durruti… “Çelişir” diyorsanız, baktığınız yer pencere mi, gözden geçirin. Pencereleri bırakın, ay ışığında aydınlık yola çıkın, göreceksiniz!

Sevi ve ışık ile!…
 
 
Atakan Balcı
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan